2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy 66 éves férfibeteg bal veséjében lévő tíz centiméteres és a hasnyálmirigy testében és farkában áttétet képző daganatot távolított el egy több szakemberből álló csoport a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház 1-es Sebészetének műtőjében. 

„A műtét során a bal vesét együtt távolítottuk el a környező szervekkel, szövetekkel, a bal mellékvesével, a léppel, a hasnyálmirigy farkával, testével és a környékükön lévő összes nyirokcsomóval úgy, hogy csak egészséges szövet maradt a páciensben” – nyilatkozta dr. Gabriel Serac sebész főorvos, a csoport vezetője. 

 Az a tény, hogy laparoszkópos módszerrel operáltak, a lyuksebészet minden előnyét biztosítja: kisebb fájdalom, a gyomor-bél működés gyors megindulása. 

A páciens jól gyógyult, az első naptól már étkezett, és a hatodik napon elhagyhatta a kórházat. A további kezelések az onkológusok hatáskörébe tartoznak. 

A sebészcsoport tagjai dr. Gabriel Serac általános sebész főorvos, dr. Igor Calancea urológus főorvos, dr. Ioan Nemes intenzív terápiás főorvos, dr. Ioana Cojocaru általános sebész szakorvos – tájékoztatott a kórház sajtóirodája.