2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden jel arra mutat, hogy forró tél elé nézünk, elsősorban az egekbe szökő energiaárak miatt. Nemcsak a villanyáram drágul, hanem a gáz is, és mindkettő lehetne jóval olcsóbb, ha az illetékesek okosabban sáfárkodtak volna a rendelkezésre álló lehetőségekkel. A villanyáram részben a rossz piaci szerkezet miatt drágább az indokoltnál. Hasonló a helyzet a gáz esetében is. A belföldi szükségletet szinte teljesen fedezni lehetne a saját forrásokból, de ehelyett egyre több importgázt égetünk, és a nagypolitikai balhék ára is ott van a számlában.

Szép hazánk az unió második legnagyobb földgázkitermelője a hollandok után, és elméletileg képes lenne fedezni a saját fogyasztásának több mint 90 százalékát. Azonban három éve a szocik akkori szőke ciklonjának kormánya egy sürgősségi rendelettel felső határt szabott az áraknak. Ennek az lett a következménye, hogy a fő hazai vállalatok jelentősen visszafogták a kitermelésüket, így logikus, hogy megnőtt az import. A liberális kormány tavaly módosította ezt a rendeletet, de az import növekedési tendenciája ettől még nem állt meg, sőt. Tavaly egész évben 1 milliárd köbméter gázt importáltunk, idén csak májusig 1,4 milliárd köbmétert. Mindezt úgy, hogy például 200 milliárd köbméterre becsült gáztartaléka van az országnak a tengerben, csak már évek óta húzódik a kitermelés beindítása, mert a kormányzat és a beruházók képtelenek zöldágra vergődni a feltételeken. Túl sok lehet a megkenni való zseb.

De gond egy szál se, mert ha a belföldi gázt ilyen vagy olyan okból nem termelik ki, akkor ott az import lehetősége. Ez a mi esetünkben szinte egyet jelent az orosz gáz behozatalával. És ha politikai nyilatkozatok szintjén a döntéshozóink gyakran morgolódnak az orosz medvére, ha gázt kell venni az orosz állami szakvállalattól, mi vagyunk az egyik legjobb kliensük. Az idei év első hét hónapjában az uniós vásárlóik közül messze a mi behozatalunk nőtt a legnagyobbat arányaiban, négyszer annyit vettünk tőlük, mint egy éve. És annak a gáznak az árában nemcsak az energiahordozót fizetjük meg, hanem a politikai cirkuszok árát is, mert az oroszok a gáz árában kompenzálják az őket sújtó nyugati gazdasági szankciók következményeit. És az már csak ráadás, hogy még a hazai gáz árára is hatásuk van, mert egy tavaly óta bevezetett szabály szerint a belföldi gázipari cégek is az általuk kitermelt mennyiség 40 százalékát a közép-európai, bécsi gáztőzsdén kell értékesítsék, ahol a legnagyobb európai beszállító, vagyis az orosz állami gázvállalat diktálja az árakat. A nagypolitikai játszmák árát mindig a kisemberek fizetik meg, de mi duplán törlesztünk, mert a kormányosaink a rendelkezésre álló erőforrásokkal sem tudnak jól gazdálkodni.