2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Interjú Csizmadia Csabával, a Merkantil Bank Liga (magyar másodosztályú labdarúgó-bajnokság) jelenleg második helyén tanyázó Budafoki MTE marosszentgyörgyi származású vezetőedzőjével

– Üdvözöllek, Csaba! A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan kialakult jelenlegi vészhelyzetről, az általad felkészített Budafoki MTE csapata játékosainak otthoni felkészüléséről kapcsolatosan érdeklődöm. Mi a helyzet nálatok?

– Mindegyikünket megviseli ez a kényszerpihenő, habár nagyon jó döntés volt, hogy felfüggesztették a bajnokságot, mert az egészségünk mindennél fontosabb. Ugyanakkor fiatal edzőként ez egy pluszteher számomra, mert váratlan helyzetet teremtett, amely az egész világot kihívás elé állította. Így, kinti edzések nélkül nagyon nehéz motiválni a játékosokat, s bár zárt kapuk mögött játszottunk bajnoki mérkőzést, most már semmi ilyesmire nincs lehetőség. Emellett a játékosok is napirendben vannak a hírekkel, ami lelkileg megviseli valamennyiüket. 

– Kiváló időszakban volt részetek a koronavírus-járvány megjelenése előtt, hiszen a bajnoki tabella második helyén álltok már jó ideje, ami feljogosít arra, hogy indulhattok az élvonalban. Hogyan látod, lehetséges végig megőrizni a pozíciót?

– Valóban jó időszakot hagyott maga mögött az együttes, de az utána következő hetek tehetetlensége, a játékosok házi elkülönítése pszichikailag megviselte a labdarúgókat, ami a teljesítményüket is befolyásolhatja a továbbiakban. Nagyon remélem, hogy nem így lesz.

– Mint vezetőedző hogyan tartod a kapcsolatot a játékosokkal?

– Előre megbeszélt időpontokban videóbeszélgetések során próbálom őket motiválni, emellett a heti edzésmunkával kapcsolatosan is utasításokat adok, de az információkat e-mailen is megosztom velük, így mindegyikük egyénileg, otthon folytatja a felkészülést. 

– Miből áll ez az otthoni felkészülés?

– A stábunk erőnléti edzője állítja össze a bemelegítő gyakorlatokból, nyújtásokból, különböző stabilizáló gyakorlatokból, erőnléti feladatokból, tornából, ugyanakkor futóprogramokból álló edzéstervet. Értelmes emberekről van szó, akik felmérik a dolgok súlyosságát, ugyanakkor remélem, hogy közösen sikerül mihamarabb túljutnunk ezen a kínos időszakon. Sajnos, nincs egy hozzávetőleges dátum, amihez tudunk alkalmazkodni a bajnoki folytatással kapcsolatosan, ezért is nehéz formában tartani a játékosokat, mivel az sem jó, hogy hetekig csak erőedzéseket végezzenek. 

– Te hogyan töltöd az otthoni időt?

– Az első napok könnyebben teltek, hiszen szép volt az idő, így lányunkkal, Larával sokat lehettünk az udvaron, sokat játszunk együtt, de emellett a házi teendőkkel és a kerti munkákkal is lefoglaltam magam. Amúgy én a szabadidőmben különböző meccsek elemzésével is foglalkozom, rendszerezem az együttesen belüli dolgaim a számítógépen, nem unatkozom. Bevallom, hogy a mozgás, az edzések sokoldalúsága, a sportbázis, a stadion, a szurkolók nekem is hiányzanak, akárcsak a játékosoknak, de nagyon fontos, hogy optimistán és mentálisan még erősebben térjünk vissza. 

– Hogyan látod a fejleményeket, mikor térhettek vissza a pályára?

– Remélem, hogy minél hamarabb! Ez nem egy könnyű feladat, csak imádkozni tudok azért, hogy minél hamarabb minden a régi kerékvágásba kerüljön, és főleg mindenki egészséges maradjon! Az MLSZ bejelentése a bajnokságok felfüggesztéséről

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége a hatóságok döntésével összhangban két héttel ezelőtt függesztette fel valamennyi versenyprogramját és képzési eseményét. A föderáció szóvivője közölte: azt kérték a kluboktól, hogy ebben az időszakban tekintsenek el az edzések megtartásától és látogatásától, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy a játékosok, stábtagok otthon maradhassanak. Sipos Jenő hozzátette, remélik, hozzájárulnak ahhoz, hogy a járvány ne terjedjen tovább. Ebben kérik a játékosok, edzők és a szurkolók megértését.

Az OTP Bank Liga 33 fordulójából eddig 25-öt játszottak le, a Merkantil Bank Liga NB II-ből pedig még tíz kör van hátra. Előbbiben eredetileg május 16-án, utóbbiban egy nappal később lett volna az utolsó játéknap.