2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Regnum című orosz honlap kedden egy nagyobb összeállítás részeként foglalkozott a volt magyar titkosszolgálati vezetők és a volt titokminiszter őrizetbe vételével.

A Regnum című orosz honlap kedden egy nagyobb összeállítás részeként foglalkozott a volt magyar titkosszolgálati vezetők és a volt titokminiszter őrizetbe vételével.

A honlap Galambos Lajosnak és Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóinak, valamint Szilvásy Györgynek, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterének az őrizetbe vételével kapcsolatban többek között úgy vélte: „az új Redl ezredes” ügyében oroszellenes elem tűnik fel.

A Regnum nyilvánvalónak nevezte a Galambos Lajossal szembeni vádak oroszellenes irányultságát. A honlap szerint a Galambossal kapcsolatban álló embereket egyrészt orosz pénzek tisztára mosásával vádolják, többek között azzal, hogy orosz pénzből állítólag több milliárd forint értékű Mol-részvényt szereztek meg. A portál szerint a sajtójelentésekben orosz „közvetítőt” is említenek. A Regnum szerint arról is szó van, hogy a magyar titkosszolgálatok részt vettek abban, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz (Surgutneftegaz) 2009-ben megszerezte a Mol részvényeinek egy részét az OMV osztrák olajtársaságtól.

A Regnum úgy vélte, várható, hogy a magyarok kompromittáló adatot juttatnak majd el az oroszországi médiához a közelgő orosz elnökválasztással kapcsolatban. „Nagy bizonyossággal várható, hogy a kompromittáló anyag Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ellen irányul majd” – írta a portál.

A honlap hozzátette: június 22-én magyar tömegtájékoztatási eszközök hírt adtak arról, hogy a Fidesz felső szintjein úgy vélik, a Mol magyar olajcégnek az INA horvát olajtársaságban történt tulajdonszerzése körüli horvátországi botrány „az oroszok bosszúja”. Ebből a logikából kiindulva a Mol említése a Magyarországon most kezdeményezett kémbotrányban a magyarok válaszlépésének tekinthető az INA-ügyben – írta a Regnum.