2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rajtolt a duatlon-Eb

Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatóval kezdődött a Master Ski and Bike Club és a Román Triatlonszövetség szervezésében a hét végén tartandó duatlon-Európa-bajnokság. Az eseménnyel kapcsolatos gondolatait elmondta Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanácsk elnöke, Renato Bertrandi, az Európai Triatlonszövetség elnöke, valamint a helyi szervezőcsapat részéről Amza Mărgărit rendezvénymenedzser.


Fotó: Nagy TiborElsőként a polgármester szólt a sajtó képviselőihez angol, román és magyar nyelven. Üdvözölte Renato Bertrandit, majd kifejtette: a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal kiemelten támogatja a rangos sporteseményeket. A sportlétesítmények rehabilitálása is ezt a célt szolgálja. Ahogy a 2019-es triatlon-Eb-t, a város az idei duatlon-Eb támogatását is felvállalta, hiszen ezzel egy hagyományt folytat, amelyet nagy lelkesedéssel a néhai Klosz Péter kezdeményezett, így kötelességüknek érezték felkarolni a rendezvényt, nem csak azzal, hogy a helyszíneket a szervezők rendelkezésére bocsátották, hanem 450.000 lejes pénzbeni támogatással is.

 Jó jel, hogy nem csak a helyhatóságok, hanem számos támogató is a verseny mellé állt, így mindezeknek köszönhetően Európa több országából több mint 600 résztvevő – családtagjaikkal, szurkolóikkal együtt – eljöhet majd a városba. Ez a vendéglátóiparnak is jó, és a város hírnevét is öregbíti, ugyanakkor az sem mellékes, hogy jelentős közösségi erő fejlődött fel a verseny köré, ami remélhetőleg más hasonló eseményekkor is megmutatkozik. 

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke elmondta: a korábbi triatlon-Eb-nek a szervezésében is jelentős szerepet vállalt a megyei önkormányzat. Az anyagi támogatás mellett akkor Erdőszentgyörgyön és Szovátán is voltak versenyek. Az idén a tanács által kezelt Transilvania Motor Ringen lesz több versenyfutam, ahova az érdeklődők is kilátogathatnak. A verseny által előtérbe kerülhetnek a megyei turisztikai látványosságok is, hiszen nem csak az ide látogatók látják majd értékeinket, hanem a sportközvetítések, tudósítások a figyelem középpontjába helyezik a várost és a megyét egyaránt. Reményét fejezte ki, hogy többen jó élménnyel, érmekkel térnek haza, és köztük lesz majd hazai, netán Maros megyei sportoló is. 


Fotó: Nagy TiborRenato Bertrandi, az Európai Triatlonszövetség elnöke kifejtette: nyolc évvel ezelőtt jött létre a szövetség, amely jelenleg 43 ország föderációját fogja össze, köztük a romániait is. Amióta az európai szövetség élén áll, figyelemmel követi a romániai föderáció fejlődését, és örömmel jelenti ki, hogy országunk szövetsége nagyon jó munkát végzett. Kilenc évvel ezelőtt volt az első verseny Konstancán, azóta a szövetség a legjobbak közé került, ami nem kevés, hisz olyan országok állnak az élen, mint Anglia, Franciaország, Németország, Ausztria, Olaszország, ahol nagy hagyománya van ennek az igen komplex sportágnak. Ez egy technikailag nehéz sport, és mint ilyen, a versenyszervezés is komoly erőfeszítést jelent a vendéglátók számára. Megemlítette, hogy Klosz Péterrel kiváló barátságot ápoltak, nem csak a sport terén, és ennek az együttműködésnek köszönhetően sikerült fellendíteni a romániai föderáció tevékenységét, és megszervezhették nálunk a triatlon-Európa-bajnokságot. Egy kicsit tartott attól, hogy Péter korai távozása miatt „összedől az építmény”, de örömmel látja, hogy mégis az, ami elkezdődött. 2019-ben szerették volna megszervezni a versenyt, viszont a világjárvány miatt nem lehetett, így is a 2021-es duatlon-Európa-bajnokságon hiányoznak a legnagyobb kontingenst kitevő angol sportolók, akik most sem utazhattak ki az országból. Az elnök hangsúlyozta, hogy az ország, a megye és a város népszerűsítése mellett a triatlon a fenntarthatóságot is előtérbe helyezi, hiszen olyan három sportágat – úszás, kerékpározás, szaladás – foglal magába, amelyeket egészségmegőrzésért bárki űzhet, akár amatőr szinten is. A triatlon pedig lehetőséget teremt azoknak, akik elértek egy profi szintet, hogy megméretkezzenek hazai és nemzetközi szinten. Megköszönte és dicsérte mind a hatóságok, mind a civilek, illetve a szervezők munkáját, hiszen nem egy helyszínen lesz a verseny, utcákat kell lezárni, de összefogással lehet színvonalas rendezvényt szervezni. Végül elmondta, hogy tapasztalatai szerint az osztrák Kitzbühel, a magyar Tiszaújváros mellett Marosvásárhely is az európai triatlon egyik fővárosa lett. 

Amza Mărgărit rendezvénymenedzserként elmondta: 6 évvel ezelőtt Klosz Péterrel közösen döntöttek úgy, hogy megpróbálják nálunk megszervezni a triatlon-Európa-bajnokságot. Kitartó munkával sikerült. Nagyon sokat tanult Pétertől, és így kötelességének érezte ezt a munkát folytatni. Versenymenedzserként megköszönte a hatóságok, a rendőrség, a helyi rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat támogatását, és arra kérte az érdeklődőket, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt a helyszíneken, hiszen látványos, izgalmas versenyt követhetnek végig. 

Július másodikán a gyerek- és kadétverseny, valamint a standard Európa-bajnokság futamai (duatlon – kerékpár és szaladás) lesznek a Transilvania Motor Ringen, július 3-án a Somostetőn és környékén szervezik az éjszakai futamot. Július 4-én a sprint-Európa-bajnokság lesz Marosvásárhely főterén és a vár körül (Vár sétány). A díjkiosztó ceremónia – a motorsportpályán tartott események kivételével – a futamnapokat követően a marosvásárhelyi nyári színpadon lesz. A sajtótájékoztatón a szervezők közül jelen volt még többek között Vlad Stoica, a Román Triatlonszövetség elnöke és Klosz Viktor – Péter testvére –, a Master Ski and Bike Club elnöke, az országos szövetség alelnöke, a duatlon-Eb rendezvénymenedzsere is.