2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny egyszer Magyarországról induljon el, ugyanakkor jelezte: egyelőre nincs  magyar jelentkezés. Christian Prudhomme az idei, koppenhágai rajt alkalmával nyilatkozott az M4 Sportnak.

Elmondta: látta az idei Giro d’Italia első szakaszairól készült felvételeket, és tetszett neki Budapest, illetve a versenyt figyelemmel kísérő nagy tömeg. Hozzátette, hogy Tour-szakaszok rendezésére vonatkozó magyar jelentkezés egyelőre nincs, miközben Franciaországban és a környező országokban nagyon sok helyen szeretnék vendégül látni a mezőnyt.

A mostani, dániai rajtot illetően hangsúlyozta: Koppenhága olyan város, amelyben mindenki kerékpározik, amelyben mindenki szereti, imádja a Tour de France-ot, és ez meg is látszik a körítésen, a lelkesedésen. „A kerékpárosok bemutatása olyan volt, mintha rockkoncerten lettünk volna, a közönség nagyon átélte” – fogalmazott, hozzátéve: a rajt előtt is hasonló volt a helyzet.

Arra a felvetésre, hogy az útvonal az agresszívebben támadó versenyzőknek kedvez-e, úgy reagált, hogy sohasem egyetlen versenyzőnek alakítják ki az útvonalat, de bizonyos típusúaknak már igen. „És ezek az erőszakosabbak. Mert ez a látványos, a támadó szellemű kerékpározás az, amit a sportág minden szerelmese kedvel” – szögezte le.

Egyetértett abban, hogy a versenyzési stílus az utóbbi években változott, olyanoknak köszönhetően, mint Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe vagy éppen Tadej Pogacar. „Egy időszakban ahhoz hasonló volt a kerékpársport, mint labdarúgásban a catenaccio, egyfajta védekezés volt a jellemző, de ez teljesen megváltozott, egy olyan új generáció megjelenésével, amelynek tagjai bárhol képesek támadni” – vélekedett Prudhomme.

Az idei útvonalról annyit emelt ki, egyfajta tükrözésként lesz két hegyi befutó az Alpokban és a kettő a Pireneusokban, az utolsó előtti etapon pedig hosszú időfutam is vár a mezőnyre.

Eredményjelző

Francia kerékpáros körverseny:

* 1. szakasz (Koppenhága, 13.2 km, egyéni időfutam): 1. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17 perc, 2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5 másodperc hátrány, 3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7 mp h., 4. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 10 mp h., 5. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 13 mp h.

* 2. szakasz (Roskilde–Nyborg/Dánia, 199 km, sík): 1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) 4:34:34 óra, 2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel, 3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.

Az összetett élcsoportja: 1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:49:50. 2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) +1 másodperc hátrány, 3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) +8 mp h.