2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Gecse utcai református Kistemplomban újra elkezdődött a barokk kórustalálkozók sorozata. Pünkösd második napján immáron kilencedik alkalommal köszönthettük az egyházi kórusok bizonyságtételét, a Lakatos lelkész házaspár jóvoltából, az európai zenét meghatározó korszakok legreprezentatívabb, 150 évig tartó alkotói pompájából. Igaz, hogy a két év kihagyás – a járvány miatt – az amatőr kórusmozgalomban nagyon érződik, hiszen az egymástól tanulás, a megméretkezés lehetősége, a találkozás nagy harmóniája most még hiányzik. De magunkhoz kell ölelnünk azokat a lelkes karvezetőket, akik nap mint nap fáradságot nem kímélve készítik elő kórusaikat, és ezzel a hangversennyel is maradandó szolgálatot tettek a magyar egyházi zenei életnek.

 Márton Zsolt, Szakács Zoltán, Sikó Szidónia, Zoltáni Attila, Szatmári Ildikó nem ünnepelt hírességek, de munkájukkal zenei népművelésünknek is nagy szolgálatot tesznek. Persze, ha összeállnak a barátok közös muzsikálásra, az is egy megoldás lehet. Ám nincs értékmeghatározó jelentősége. 

 Az Evangélium vegyes kar fejlődési útvonala, karvezetőjének professzionális felkészültsége műsorának változatossága és az előadás minőségének javulásában mérhető. A Musica Humana alapképzettsége sok mindenre lehetőséget ad, Sikó Szidónia szakmai tudása sok mindenre garancia. Zoltáni Attila a mezőpanitiak nagy létszámú vegyes karát imponáló nyugalommal bízza meg komoly feladatokkal, míg Márton Zsolt a Bernády kamarakórust instruálja – nem középiskolás fokon. Szakács Zoltán pedig nem ismer más célt, mint kórusa, a Gaudette szellemének kiművelését a legnemesebb művészet hatalmával.

Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van!