2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két presztízsgyőzelmet aratott Sepsiszentgyörgy 1. ligás labdarúgócsapata az ausztriai edzőtáborban rendezett első két edzőmérkőzésén. A Sepsi OSK-nak két, sokkal jobban jegyzett klubot sikerült felülmúlnia: előbb 3-0-ra verte a Ferencvárost, aztán 1-0-ra  a Legia Varsót. Ami a játékot illeti, kissé árnyaltabb a kép, a tartalékosan kiálló magyar bajnok FTC ellen szinte végig védekezésre kényszerült a székelyföldi együttes, Niczuly és aztán Began is csodákat művelt a kapuban, míg az első félidőben Dumitrescu úgy szerzett gólt, hogy tulajdonképpen be akarta ívelni a labdát, aztán Damașcan lövése a ferencvárosi kapus hasa alatt csorgott be, csupán a harmadik gól volt kidolgozottabb támadás, amikor az ellenfél teljes erővel támadásra volt berendezkedve. 

Noha a Legia ellen már csak 1-0 volt a végeredmény, mégis sokkal jobban játszott a sepsiszentgyörgyi alakulat, látható volt a megszokott passzjáték a középpályán, ám most is szükség volt egy-két kapusbravúrra. A gólt Ștefănescu büntetőből szerezte, miután ugyanő iramodott meg egyedül az ellenfél kapuja irányába, és hátulról buktatták.

Mindkét mérkőzésen teljes csapatot cserélt a szünetben Bergodi, érdekes módon a két garnitúra között nem volt átjárás, hanem azok, akik a Ferencváros ellen az első félidőben, a Legia ellen a második félidőben játszottak – és fordítva. A posztokat sem változtatta, így Askovszki mindkét meccsen jobbhátvédet, Aganović védekező középpályást, Ștefănescu jobbszélsőt játszott, holott  egyiküknek sem ez az alapposztja. Egyedül Bojić (aki visszatért a kölcsönszerződése után) váltott a két gárda között, a második meccsen a vélhetően sérült Tudorie helyén játszott, míg helyette az ifi Șerban állt be. A két meccs záróperceiben Dragomir, illetve több fiatal játékos is pályára lépett.

Eder megy, Rondón jön

A mérkőzéseken feltűnt, hogy egész pontosan két gárdával rendelkezik a Sepsi OSK, kivétel a védekező középpályás poszt, ahol a fiatal Rența szerepelt. (Illetve a keret tagja még Anass Achahbar, aki – úgy tűnik – még nem épült fel súlyos sérüléséből.) Itt Edernek kellett volna játszania, akinek a klub szerint automatikusan meghosszabbítódott a szerződése, tekintve, hogy a meccsek több mint felén pályán volt. Csakhogy Eder, aki megbecsült tagja volt a csapatnak, és semmi jel nem mutatta, hogy elégedetlen lenne valamivel, nem jött vissza a vakáció után, és minden kapcsolatot felfüggesztett a klubbal, csupán az ügynöke révén kommunikál. „Nagy csalódás számunkra a viselkedése – mondta erről Diószegi László tulajdonos –, hiszen itt lett ismert futballista, és azt is korrekt módon megbeszélhettük volna, ha el akar menni.” A hírek szerint a görög Atromitosz kínált fel számára sokkal kecsegtetőbb szerződést, de ezek után a Sepsi OSK nem lesz hajlandó könnyen (értsd: olcsón) kiadni a játékjogát. Helyére azonban már keresnek egy más védekező középpályást, noha ilyen terve a klubnak nem volt korábban. 

Ugyanakkor a Legia elleni edzőmeccs napján megjelent a Sepsi OSK edzőtáborában Mario Rondón, a Gaz Metan, majd pedig a Kolozsvári CFR 1907 középcsatára, akivel még aznap meg is kötötték a szerződést. Miután tehát Šafranko visszahozása meghiúsult, a 35 éves venezuelai válogatottra esett a választás az ék poszton. „Ő keresett meg – mondta Hadnagy Attila sportigazgató –, azt mondta, Romániából csakis a Sepsihez jön, öt perc alatt megegyeztünk.” Rondón az előző idényben a lengyel Radom játékosa volt.

Két további meccs következik

Az ausztriai edzőtáborban még két edzőmérkőzés van tervben. Ma a CSZKA Szófia lesz Cristiano Bergodi csapatának ellenfele, míg csütörtökön a német Karlsruhe következik. Az első hivatalos találkozó az idényben a Szuperkupa-döntő lesz a Kolozsvári CFR 1907 ellen, amelyet Aradon rendeznek július 9-én.


 Fotó: FTCJegyzőkönyv

Felkészülési labdarúgó-mérkőzés: Sepsi OSK – Ferencvárosi TC 3-0 (1-0) 

Kössen, Ausztria.

Gólszerzők: Dumitrescu (29.), Damașcan (62., 88.,).

Sepsi OSK (1. félidő): Niczuly – Askovszki, Mitrea, Ňinaj, Dumitrescu, Matei, Francisco Junior, Aganović, Bărbuț, Tudorie, Ion Gheorghe. 

Sepsi OSK (2. félidő): Began – Dimitrov, Bălașa, Ciobotariu, Ispas, Păun, Rența, Bojić (80. Dragomir), Ștefănescu, Damașcan, Golofca.

Ferencváros: Varga Á. (46. Mergl) – Botka (46. Wingo), Iyinbor, Knoester (60. Kovacevic), Pászka (31. Civic) – Nagy O. (60. Besic), Mercier – Katona M. (60. Vécsei), Gera D., Lisztes K. (60. Gavrics) – A. Traoré (78. Kaján).

Jegyzőkönyv

Felkészülési labdarúgó-mérkőzés: Sepsi OSK – Legia Varsó 1-0 (1-0)

St. Ulrich, Ausztria.

Sepsi OSK (1. félidő): Began – Dimitrov, Bălașa, Ciobotariu, Ispas, Păun, Rența, Șerban, Ștefănescu, Damașcan, Golofca.

Sepsi OSK (2. félidő): Niczuly – Askovszki, Mitrea, Ňinaj, Dumitrescu, Matei, Francisco Junior, Aganović, Bărbuț, Bojić (Dragomir), Ion Gheorghe.

Gólszerző: Ștefănescu (28. – büntetőből).