2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt kedden véget értek a jövő évi Európa-bajnokság selejtezősorozatának csoportmérkőzései, így már ismert a két házigazda mellett a kilenc csoportgyőztes, valamint a legjobb csoportmásodik is.

Múlt kedden véget értek a jövő évi Európa-bajnokság selejtezősorozatának csoportmérkőzései, így már ismert a két házigazda (Lengyelország és Ukrajna) mellett a kilenc csoportgyőztes (a csoportbeosztás sorrendje szerint: Németország, Oroszország, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Görögország, Anglia, Dánia és Spanyolország), valamint a legjobb csoportmásodik (Svédország). Továbbá kiadó még négy hely, melyről a november 11. és 15-én sorra kerülő pótselejtezők döntenek. Na, de erre még visszatérünk a cikk végén, most azonban lássuk, mi is történt a csoportmérkőzéseken.

Az A csoportban a németek mind a 10 mérkőzésüket megnyerték (akárcsak a spanyolok, de ők kisebb létszámú csoportban szerepeltek, így „csak” 8 összecsapáson diadalmaskodtak), 34 gólt szereztek, minden találkozón beköszöntek az ellenfélnek, és csak egyetlen alkalommal – a belgák elleni brüsszeli találkozón, mely a csoport nyitómeccse is volt – történt meg, hogy csupán egy gólt lőjenek. Kedden a belgákat immár könnyedén verték 3-1-re, míg a törökök 1-0-ra vágtak vissza az azerieknek, s ezzel a csoport második helyén végeztek.

A B csoportban az oroszok biztosan szerezték meg a csoportbeli első helyet, a csoportutolsó Andorrát verték 6-0-ra, s ezzel sorozatban hatodik találkozójukat zárták kapott gól nélkül. A második helyért vívott ki-ki mérkőzésen most az íreknek segített a játékvezető (az előző világbajnoki selejtező során az írek komoly bírói tévedések miatt estek ki pótselejtezőn a franciákkal szemben). A dublini összecsapáson az örményeknek győzniük kellett volna ahhoz, hogy elérjék a pótselejtezőt érő második helyet. A spanyol Eduardo Gonzalez játékvezető nem így gondolta, egy ír támadás során a tizenhatosáról kirohanó Roman Berezovszkij kapust kiállította, pedig a televíziós felvételeken pontosan látszott, hogy mellbe lőtte az ír Simon Cox és nem ért kézzel a labdához. Az örmény szövetség már benyújtotta tiltakozását az UEFA-nál, azonban csak azt kérik, hogy kapusukat ne tiltsák el a jogszerűtlen piros lap miatt. A találkozót a hazaiak nyerték 2-1-re, s így ők játszanak pótselejtezőt. De így is az örmény válogatott a selejtezők egyik legkellemesebb meglepetéscsapata lett.

A C csoportban az olaszok már az utolsó forduló előtt biztos csoportelsők voltak, ráadásul tíz találkozójukon mindössze két gólt kaptak. Az észtek a második helyről tehetetlenül várták a szlovén-szerb összecsapás eredményét. Az exjugoszláv mérkőzésen a szerbek kihagytak egy büntetőt, a szlovénok viszont megnyerték a mérkőzést. A tizenegyest vétő Vidic le is mondta a válogatottságot, akárcsak Stankovic, Petrovics szövetségi kapitány pedig közös megegyezéssel szerződést bontott a szerb szövetséggel. Az észtek viszont hatalmas meglepetésre pótselejtezhetnek.

Sokáig ért a meglepetés az F csoportban, ahol a görögök a 79. percig vesztésre álltak Grúziában, így elúszni látszott a csoportelsőség, azonban a hajrában két gólt is szereztek a portugál Fernando Santos legényei. A horvátok nyertek a lettek ellen, így biztosan szerezték meg a második helyet.

Szintén exjugoszláv válogatott végzett pótselejtezőt érő helyen a G csoportban, ahol az alig több mint félmillió lakosú Montenegró már az utolsó csoportmérkőzés előtt biztos második volt, mint ahogy biztos első Anglia. Az UEFA fegyelmi bizottsága közben döntést hozott és három mérkőzésre eltiltotta Wayne Rooney-t a montenegrói piros lapja miatt. Így a manchesteriek csatára nem játszhat az Eb csoportmérkőzésein. A csoport utolsó helyén végzett bolgárok menesztették Lothar Matthäus szövetségi kapitányt.

Az egyik legizgalmasabb csoportban a dánok nyerni tudtak a portugálok ellen, s ezzel a csoport élén végeztek, míg Cristiano Ronaldóék jobb gólarányuknak köszönhetően végeztek pótselejtezőt érő helyen a norvégokkal szemben.

Az I csoportban a csehek jól hajráztak és nyerni tudtak Litvániában, s a csoport második helyén végeztek.

Csütörtökön kora délután Krakkóban sorsolták ki a pótselejtezők párosításait. A bosnyákok és portugálok már a tavalyi vb-t megelőző pótselejtezőben is egymásnak feszültek. Akkor Cristiano Ronaldóék kettős győzelemmel jutottak tovább.

Izgalmas összecsapásnak ígérkezik a török–horvát párosítás is. A 2008-as Eb-n a negyeddöntőben találkozott a két válogatott, akkor a hosszabbítás utolsó percében Ivan Klastic szerezte meg a vezetést a horvátoknak, majd a 122. (!) percben Semih Sentürk tizenegyesrúgásokra mentette a mérkőzést, amit a törökök abszolváltak. Slaven Bilic, a horvátok szövetségi kapitánya fogadkozik, hogy most visszavágnak.

A pótselejtezőket gyakran elbukó (eddig ötből csak egyszer sikerült túljutniuk az utolsó akadályon) írek számára az észtek jutottak. Giovanni Trapattoni óva intett: „Az, hogy eljutottak a pótselejtezőig azt jelenti, hogy minőség és mentális tartás jellemzi csapatukat”.

Az egyetlen pótselejtezőre kényszerült egykori Európa-bajnok, Csehország ellenfele Montenegró lesz, amely a nyolc pótselejtezős közül a leggyengébb (40.) helyen áll az UEFA országrangsorban.

Az első mérkőzéseket november 11-én és 12-én rendezik, a visszavágókat egységesen november 15-én. Az Eb-csoportok sorsolása december 2-án lesz.

 

Eredmények:

 

A csoport:

Kazahsztán – Ausztria 0-0

Németország – Belgium 3-1 (2-0), gólok: Özil (30.), Schürrle (33.), Gomez (48.), illetve Fellaini (86.)

Törökország – Azerbajdzsán 1-0 (0-0), gól: B. Yilmaz (60.)

A csoport végeredménye: 1. Németország 30 pont, 2. Törökország 17, 3. Belgium 15, 4. Ausztria 12, 5. Azerbajdzsán 7, 6. Kazahsztán 4.

B csoport:

Oroszország – Andorra 6-0 (4-0), gólok: Dzsagojev (5., 44.), Ignasevics (26.), Pavljucsenko (30.), Glusakov (59.), Biljaletgyinov (78.)

Írország – Örményország 2-1 (1-0), gólok: Aleksanjan (43., öngól), Dunne (60.), illetve Mkitarjan (62.), piros lap: Doyle (81.), illetve Berezovszkij (27.)

Macedónia – Szlovákia 1-1 (0-0), gól: Noveski (79.), illetve Piroska (54.)

A csoport végeredménye: 1. Oroszország 23 pont, 2. Írország 21, 3. Örményország 17, 4. Szlovákia 15, 5. Macedónia 8, 6. Andorra 0.

C csoport:

Olaszország – Észak-Írország 3-0 (1-0), gólok: Cassano (21., 53.), McAuley (74. öngól)

Szlovénia – Szerbia 1-0 (1-0), gól: D. Vrsic (45.)

A csoport végeredménye: 1. Olaszország 26 pont, 2. Észtország 16, 3. Szerbia 15, 4. Szlovénia 14, 5. Észak-Írország 9, 6. Feröer-szigetek 4.

F csoport:

Horvátország – Lettország 2-0 (0-0), gólok: Eduardo (66.), Mandzukic (72.)

Grúzia – Görögország 1-2 (1-0), gólok: Targamadze (19.), illetve Fotakisz (79.), Haristeasz (85.)

Málta – Izrael 0-2 (0-1), gólok: Rafaelov (11.), Gershon (90.)

A csoport végeredménye: 1. Görögország 24 pont, 2. Horvátország 22, 3. Izrael 16, 4. Lettország 11, 5. Grúzia 10, 6. Málta 1.

G csoport:

Bulgária – Wales 0-1 (0-1), gól: Bale (45.)

Svájc – Montenegró 2-0 (2-0), gólok: Derdiyok (51.), Lichtsteiner (65.)

A csoport végeredménye: 1. Anglia 18 pont, 2. Montenegró 12, 3. Svájc 11, 4. Wales 9, 5. Bulgária 5.

H csoport:

Dánia – Portugália 2-1 (1-0), gólok: Krohn-Dehli (13.), Bendtner (63.), illetve C. Ronaldo (90.)

Norvégia – Ciprus 3-1 (2-1), gólok: Pedersen (25.), Carew (34.), Högli (65.), illetve Okkas (42.)

A csoport végeredménye: 1. Dánia 19 pont, 2. Portugália 16 (21-12), 3. Norvégia 16 (10-7), 4. Izland 4, 5. Ciprus 2.

I csoport:

Spanyolország – Skócia 3-1 (2-0), gólok: D. Silva (6., 44.), Villa (54.), illetve Goodwillie (66., büntetőből)

Litvánia – Csehország 1-4 (0-3), gólok: Sernas (68., büntetőből), illetve Kadlec (2., 85., mindkettőt büntetőből), Rezek (16., 45.), piros lap: Hubnik (67., Csehország)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 24, 2. Csehország 13, 3. Skócia 11, 4. Litvánia 5, 5. Liechtenstein 4.