2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bajnokok Ligája

Portugália, közelebbről Lisszabon, esetleg Porto lehet a Chelsea és a Manchester City közötti labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő házigazdája, miután az európai szövetség (UEFA) és a brit kormány tárgyalt a két angol együttes mérkőzésének Isztambulból való áthelyezéséről – adta hírül az insidethegames.biz.

Egy napja még az a verzió élt, hogy a török metropoliszból Londonba, a Wembley Stadionba kerülhet át a BL május 29-ei fináléja, de a portál szerint az UEFA végül nem jutott dűlőre a szigetországi vezetéssel. 

A londoni kormány múlt pénteken szigorított a koronavírus-járvány miatti karanténszabályokon, melyek szerint a magas kockázatú, úgynevezett vörös listán szereplő országokba – így Törökországba – csak „nyomós indokkal“ megengedett az utazás, és aki visszatér egy ilyen területről, annak tíz napot szállodai karanténban kell töltenie a saját költségén.

Az UEFA állítólag korábban már jelezte, hogy Nagy-Britanniában csak a Wembley jöhet szóba helyszínként, és szerette volna elérni, hogy a szövetség és a média BL-döntőre utazó képviselői, valamint a szponzorok és más VIP-vendégek mentesüljenek a kötelező karantén alól. Az európai szövetség arra is biztosítékot kért a brit kormánytól, hogy 22.500 nézőt beengednek a Wembleybe, ezt a számot vállalták ugyanis a britek a nyári Európa-bajnokság mérkőzéseit illetően is.

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz portál úgy tudja, hogy mivel a hétfői egyeztetések nem hozták meg a várt eredményt, brit könnyítések híján az UEFA a döntőt Portugáliába tenné át, amely amúgy jelenleg Nagy-Britannia zöld listáján szerepel. Lisszabon adott otthont a tavalyi BL-sorozat zárószakaszának nyolcas döntő formájában, s a portugál főváros mellett szólhat az is, hogy – a teszteléseken túlmenően – nem vár kötelező karantén a Lisszabonba utazókra.

Május 6-án még Isztambul felirattal adták hírül, hogy mely csapatok játsszák a döntőt – azóta sokat változott a helyzet 

Fotó: A Bajnokok Ligája közösségi oldala