2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mi is az a poratka?

Mikroszkopikus, tehát szabad szemmel nem látható, parányi élőlény. A köznyelvben – hibásan – por- vagy tollallergiának hívott allergiás reakciót tulajdonképpen egy 0,3 mm hosszú, ízeltlábú állat, a poratka okozza, a jellemző tüneteket a levegőben szálló, beszáradt ürüléke idézi elő. Legnagyobb számban az ágyunkban tanyáznak, elszaporodásukat sokszor mi is segítjük a lakás túlfűtésével és túlpárásításával. Gyakorlatilag velünk élnek, lehullott bőrhámsejtjeinkkel és hajszálainkkal táplálkoznak. Legnagyobb a számuk ta-

vasszal, nyár végén és kora ősszel, amikor elindul vagy megszűnik a fűtésszezon, és változik a lakás páratartalma. Ez az atkafajta szennyezheti a kamrában álló lisztet, málélisztet, s az ezekből készült ételek fogyasztása is tüneteket okozhat.

Többen úgy vélik, hogy ha eleget takarítanak, vagy kicserélik a toll ágyneműt, megszűnik a poratka-allergiájuk, de sajnos ez tévhit, a poratka-koncentráció csökkentése valóban fontos, viszont korántsem elegendő, és nem az egyetlen dolog, amit tehetünk az egészségünk érdekében.

Tünetei

A poratka-allergia felnőttet és gyermeket egyaránt érinthet. A tünetek két nagy csoportba oszthatók, attól függően, hol okoznak panaszt (bőr vagy légúti), de nem ritka, hogy egy páciens mindkettőtől szenved.

Légúti tünetek

A lakások nedves, párás levegőjében könnyen elszaporodó poratka ürüléke száll a levegőben, így leggyakrabban belélegezzük. Az orrunkban elsősorban a szénanáthaszerű tünetekért felelős (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orrviszketés), de nem ritka, hogy a szemet érintő tünetek is társulnak hozzá, mint könnyezés, szemviszketés, szem alatti karikák és duzzanat, táskák. Az orrpolip hátterében is állhat poratka-szenszibilizáció, sokszor felesleges a polipok többszörös műtéti eltávolítása, mert az orrpolip csak egy tünet, a kiváltó ok maga az allergia. Ha azt kezeljük, megszűnik a probléma.

A poratka, ha elérte hatását az orrunkban, sajnos lennebb vándorol, és asztmás tünetek jelentkezhetnek. A kezdeti köhécselés, torokköszörülés idővel átalakulhat erőltetett köhögéssé, majd megjelennek a tipikusan (de nem kizárólag) éjjeli fulladásos rohamok. Igazoltan asztmás, poratka-allergiában szenvedő gyermek vagy felnőtt esetében, kezelve az allergiát, jelentősen könnyebben kezelhetővé válik az asztma, ritkulnak a rohamok, és stabilizálódik az állapot. Bizonyított tény, hogy a korai életkorban jelen levő poratka-szenszibilizáció hajlamosít az asztma kialakulására. Gyermekek visszatérő zihálása mögött gyakran áll poratka-allergia, melyet ha megszüntetünk, a gyermeknek valódi esélye lesz arra, hogy a betegsége ne mozduljon el az asztma irányába. Tévhit, hogy a poratka-allergiás gyermeknek speciális kezelés hiányában megszűnik az allergiás, asztmás hajlama.

A bőrt érintő tünetek

Mivel a poratkák száma az ágyban a legnagyobb, a jellemzően reggelre megjelenő csalánkiütések esetében is gondolnunk kell az általuk okozott kontaktallergiára. Ritkább esetben a tápcsatornán keresztül is támadhat, poratkával szennyezett élelmiszer fogyasztása csalánkiütést válthat ki. Ekcémák, atópiás dermatitisz kiújulásának az okozója is lehet a poratka. 

Diagnosztizálási lehetőségek

Az alkar bőrfelületén végzett teszteléssel vagy vérből kimutatható a poratka-allergia. Lehetőség van multiplex tesztsor elvégzésére, melynek segítségével azt is meghatározhatjuk, hogy a páciens a poratka melyik molekuláris komponensére érzékeny, és mire számíthat hosszú távon az allergiáját illetően.

Kezelése

Sokan úgy gondolják, nem érdemes foglalkozni a poratka-allergiával, mert nem okozhat semmi bonyodalmat. Sajnos ez tévhit, a tények azt támasztják alá, hogy idővel a tünetek fokozódnak, elősegítik új allergiák kialakulását, és egy ártalmatlannak tűnő szénanáthából asztma alakulhat ki. Igazoltan poratka-allergiás, szénanáthás betegeknél javasolt az asztmaszűrés (tüdőfunkciós próbák).

Két választási lehetőségünk van, viszont gyakran kombináljuk a kettőt. Gyógyszeres kezeléssel a tüneteket enyhítjük, a szervezetbe olyan anyagot juttatunk be, amivel gátoljuk az allergiás tünetek megjelenését, csökkentjük a szem- és orrnyálkahártya allergiás gyulladását, illetve ellensúlyozni próbáljuk az asztma kialakulásának a lehetőségét. Nagyon fontos tudni, hogy a gyógyszeres kezelés a tüneteket csillapítja, de nem oldja meg a betegség valódi okát, viszont fontos lépés a szenvedő fél komfortérzetének a visszaállításában. Sokan idegenkednek a gyógyszerszedéstől, pedig napjainkban modern készítmények állnak a rendelkezésünkre, melyeket a szénanáthás egyén betegségszintjének megfelelően adagolunk.

A másik választható út az allergénspecifikus immunterápia, amivel kigyógyulhatunk a poratka okozta allergiából. Célzott kezelési forma, kiváló lehetőség, melynek segítségével nemcsak az allergia tüneteit fedjük el, hanem valódi gyógyulást érhetünk el, alkalmazása 3-5 évig ajánlott, allergológus szakorvos felügyeletével.

Javasolom minden régen vagy újonnan poratka-allergiával diagnosztizált, kezeletlen betegnek, hogy keressenek fel allergológus szakorvost állapotfelmérés végett, és érdeklődjenek az új kezelési lehetőségek felől.

Dr. Albert Kinga allergológus

Albert Optimun Medicals – Sepsiszentgyörgy