2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Debrecenből rajtolt a kerékpáros Székelyföldi Körverseny idei kiírása. A verseny szervezését a tavaly vette át a székelyudvarhelyi Chronos Consulting, amelynek egyik első döntése volt Maros megyei helyszínek bevonása a versenybe, az idén pedig az az ötlet született, hogy Magyarországról rajtoljon a mezőny. A jövőbeni tervekben a televíziós közvetítés megoldása szerepel az Eurosport jóvoltából, Lukács László, a szervező cég igazgatója szerint biztatóak a tárgyalások, „már csak pénz kérdése” a közvetítés.

Debrecenben 22 csapat 132 versenyzője állt rajthoz, négy csapat Romániából, kettő Magyarországról, a többiek Németországból, Hollandiából, Lengyelországból, Ausztriából, Bulgáriából, Szerbiából és Olaszországból érkeztek. 

Az első szakaszon kettős olasz siker született, a harmadik helyet lengyel versenyző szerezte meg. Az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, így az összetett rangsor még sokat változhat a hegyi szakaszok során. Szerdán (ma) Marosvásárhelyről indul a 2. szakasz, és Csíkszeredába érkezik a mezőny. A kerékpárosok 12 óra 45 perckor rajtolnak a Rózsák teréről, a technikai rajt a város jeddi kijáratánál várható 13 órakor. 

Noha a versenyt 2006 óta minden évben megszervezik, csak az idén fedezték fel maguknak a marosvásárhelyi liberális politikusok. A magyarbarátsággal aligha vádolható Ciprian Dobre máris botrányt keltett, olyan versenynek nevezve a viadalt, „amelyet olyan területről neveztek el, amely nem létezik”. Ezzel az agyament nacionalista magyarfalók kedvenc narratíváját vette át, amely szerint Székelyföld (amelyben fizikailag ő is él) nincs is. A választási kampányát már most megkezdő Dobre pártja amúgy bojkottálta azt a városi tanácsülést, amelyen 80 ezer lejt szavaztak meg a Marosvásárhelyről induló mai szakasz támogatására.