2020. augusztus 10., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ami ma játék, holnap élesben zajlik

Mielőtt sokan fejtegetnék, hogy mit rejt ez a furcsa szó, eláruljuk, hogy olyan járműről van szó, amelyet sűrített levegő hajt. Teljesen ökojárgány. Kevesen tudják, hogy a Formula 1-es autókhoz hasonlóan itt is rendeznek versenyeket, majdhogynem ugyanolyan feltételekkel… csak egy kicsit másként. A járműveket ugyanis kutatási, oktatási céllal készítik el gépészmérnöki, műszaki karon tanuló diákok, akik így „játszva tanulva alapozzák meg a jövőt”. S hogy tétje legyen az egyetemi vetélkedőnek, évente nemzetközi versenyt rendeznek Egerben. 

Az idén május 9–11. között – immár hagyományosan – az egri Érsekkertben rendezték meg a XII. nemzetközi AVENTICS pneumobilversenyt, amelyen hét ország (Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia) 38 csapata mérte össze tudását, közülük a BME Műszakik AiR-115 Team nevű csapata került ki győztesen. A szabálynak megfelelően a csapatoknak be kellett mutatniuk a zsűrinek egy prezentációt a projektről, majd selejtezőkön vettek részt, illetve másnap a távolsági és a gyorsasági futamon dőlt el, hogy kié a legjobb járgány. A távolsági futamon a rigai műszaki egyetem Riga Fresh csapata végzett az élen. A fiatalok 10.585 métert tettek meg egyetlen palacktöltettel, a kötelező minimális 15 km/h átlagsebesség mellett, a két pilótacserét betartva. A második helyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem HeptaCube csapata zárt, 10.298 méter, míg a dobogó harmadik fokára a BME Löködönc csapata állhatott fel, 9.940 méter megtétele után. A hosszú távú futam után az ügyességi kategóriában álltak rajthoz a résztvevők, s a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is három fordulóban dőlt el, kik jutnak tovább. Az izgalmas versenyszámot végül – a rigai egyetem RIGA Airmobile és a Sapientia SintAIR csapatát megelőzve – a BME Műszakik AiR-115 Team nyerte meg. A gyorsulási versenyen is ugyanez a csapat végzett az élen, maga mögé utasítva a Riga Fresh és RIGA Airmobile csapatokat. 

Fotó: Vajda György


A verseny szervezésében oroszlánrészt vállaló AVENTICS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Gödri István a sajtónak azt mondta, hogy a versenyen túl a zsűri elsősorban azt vizsgálja, hogy milyen újításokat vezetnek be a diákok, milyen technológiai megoldásokat találnak a járművek működésének korszerűsítésére. A normál kategória futamainak első helyezettje és a műszaki kategória győztese is 500-500 ezer forintos pénzjutalomban részesült, míg a legutóbbi három év legeredményesebb egyeteme egymillió forint értékű, AVENTICS-termékekre beváltható utalványt vihetett haza, ezt idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem érdemelte ki. 

– Manapság azok a gazdaságok és társadalmak fejlődnek a világban, amelyeket az innováció vezérel, s ahhoz, hogy ezt Magyarországon is ösztönözni tudjuk, szükség van arra, hogy az egyetemisták kedvét meghozzuk a természet- és műszaki tudományokhoz – mondta a verseny fővédnöke, dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. 

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusában május 28-án, kedden mutatták be az egyetem dobogós csapatait. Azt is megtudtuk, hogy Marosvásárhelyről a Petru Maior egyetem hallgatói is jelen voltak, illetve a nagyváradi és a bukaresti műszaki egyetem csapatai is versenyeztek, de nem voltak sikeresek. 

A Sapientiát több csapat is képviselte. A Zephyrus csapat (Demeter László, Kovács Ferenc Szilveszter, Kósa Arnold István, Gál Ervin, Szabó István Sándor, Csalóka Előd, Fábián Hunor, támogató tanár: dr. Forgó Zoltán) a tanári futam versenyszámban I. helyezést ért el. A Heptacube csapat (Péter Szabolcs, Kocsis Hunor, Ugrai Márton, Zsigmond Andor, Dániel Richárd, támogató tanár: Farmos Rudolf) a már említett távolsági versenyszám második helyezettje. És a SintAir csapat (Bálint Barna, Gombos Szilárd Jonatán, Zilahi Zoltán Ádám, Simándi Noémi, Fărcaş Tamás Hunor, támogató tanár: Tolvaly-Roşca Ferenc) az ügyességi versenyszámban a harmadik helyre került. Ez utóbbi versenyszámban mindhárom csapat döntős volt: bekerültek az utolsó futam hat legjobbja közé.


A Sapientia udvarán sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón ismerkedhettünk meg a diákokkal és a tanárokkal. Dr. Forgó Zoltán, a gépészmérnöki tanszék vezetője elmondta, hogy a Sapientia régi vendége az egri versenynek, ugyanis a diákokkal 10 éve jelen vannak, és már az első alkalommal az élvonalba kerültek. Az eredmény kötelezi és ösztönözi a diákokat, de igazából nem ez számít. Egy-egy csapat – az oktatási folyamaton kívül – egy évig készül a versenyre. Több tíz órát töltenek a műhelyben, szerelik, javítják, feljavítják a járműveket. Három csapat került előtérbe, de mindent egybevetve 18-an járultak hozzá a sikerhez. 

Kósa Arnold István ismertette a verseny szabályait, azt, hogy milyen műszaki feltételeknek kell megfeleljenek a járművek, és egy kicsit bevezetett a futamok izgalmába is. A bemutatón jelen voltak a támogatók képviselői is, akik közül a Népújság kérdésére válaszolva Dimény Loránd, az Accenture cég vezetője elmondta: fontosnak tartja azt, hogy cége „közel maradjon” az egyetemistákhoz, ezért támogatja a minőségi, innovációs kutatómunkát. Az oktatás, majd ehhez kötődően az ipari fejlesztés felkarolása társadalmi felelősségvállalás is egyben. Öröm látni, hogy évről évre jobb, felkészültebb diákok kerülnek ki az egyetemről. A nyári gyakorlatokon a diákok megismerhetik azt a közeget, ahol majd dolgozni fognak, és eldönthetik, hogy merre irányulnak. Először az a dolguk, hogy tanuljanak, kutassanak, majd biztos megtalálják a helyüket, hogy a közösségünk, a közös jó érdekében kamatoztassák tudásukat – mondta többek között a vállalkozó. 

Bálint József, a Bálint Trans tulajdonosa elsősorban azon készségek fejlesztését tartotta fontosnak, amelyeket a későbbiekben a munkahelyükön is használhatnak a fiatalok, mint például a problémamegoldás, az újítás, az innováció keresése, a csapatszellem, az együttműködés, a csapatmunka gyakorlása. S mindezt hasznos, kézzelfogható eredmé-nyek is bizonyítják. 

Az „elméleti” ismertetőt követően a jelenlevőknek lehetőségük volt kipróbálni a járműveket. A jövő évi kihívás az, hogy kizárólag négykerekű járgányokat fogadnak el, így már a helyszínen megtudhattunk néhány műszaki újdonságot, amelyeket az elkövetkezendő időszakban megvalósítanak a diákok, és volt olyan is, amiről nem nyilatkoztak, mivel a gyártástechnológiai titoktartás is a sikerhez tartozik. Ami ma játéknak tűnik, az holnap már élesben működik – mondták többek között a pneumobilépítők.