2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lassan, de egyre erőteljesebben ébredezik a természet. Május közeledtével igencsak gyarapodnak a házon kívüli teendőink. A gyümölcsfák virágba borulnak, elkezdődik a fűnyírási szezon is. Ilyenkor még van időnk felkészülni a nyári dömpingre, de ha ezt az időszakot nem használjuk ki, azzal akár negatívan is befolyásolhatjuk az évi termésünket.

Sokan csalódottan mesélik, hogy a május végén ültetett palánták megégtek, nem fejlődnek kellően. Ezeket a problémákat könnyedén megelőzhetjük egypár nagyon egyszerű praktikával. Elsősorban az edzésről szeretnék beszélni, ami a palántanevelés egyik legfontosabb lépése, mégis sokan nem fektetnek rá kellő hangsúlyt, vagy akár teljesen ki is hagyják. Ennek következményei a későbbiekben a különböző kellemetlenségek. Az edzés lényege az, hogy a kis palántanövényeket felkészítjük a szabadföldi körülményekre.

Ezt a valóságban úgy kellene megvalósítani, hogy amikor megjelennek a palánták valódi levelei, fokozatosan hozzá kell szoktatnunk őket a kinti körülményekhez. Kezdetben helyezzük ki az udvarra napi egy órára, majd ezt az időtartamot napról napra fokozatosan növeljük. Ha ezt a folyamatot elvégezzük, nagy valószínűséggel elkerülhető lesz a napégés. 

Egy másik, szintén sokak számára problémát jelentő jelenség, hogy a növények kiültetés után egy időre megállnak a növekedésben. A jó hír az, hogy erre is van megoldás abban az esetben, ha mi neveljük a növényeket. Folyamatosan vissza kell szorítanunk a tápanyag és az öntözővíz mennyiségét, így amikor kihelyezzük a növényeket a szabadföldbe, nem fognak megállni a növekedésben. Ha nincs lehetőségünk otthon palántát nevelni, fontos, hogy vásárlásnál tartsuk szem előtt, hogy minél zömökebb növényt válasszunk, amelynek a levelei nem méregzöldek. Ha a növény nagyon sötétzöld, azt jelenti, hogy sok nitrogéntartalmú tápanyagot kapott, ami hosszbeli növekedést okozott, de az ellenálló képessége több mint valószínű, hogy nem megfelelő.

Hasonlóképpen fontos a lakásban, lépcsőházban, garázsban vagy esetleg a pincében kiteleltetett növények esetében is a külső környezethez való hozzászoktatás.

Ébredező muskátlik


Az egyik legismertebb és a legtöbb lakásban előforduló növény a muskátli. Lassan eljött az ideje, hogy elővegyük, és elkezdjük hozzászoktatni a napfényhez és a rendszeresebb, gyakoribb öntözéshez, hogy kellőképpen fel tudjon készülni a nyári szezonra.

Az első és legfontosabb teendőnk, hogy megtisztítsuk a száraz levelektől, majd visszavágjuk az ágait egészen a hajtáskezdeményekig. Ezután jöhet a rendszeres öntözés, és javasolt valamilyen tápoldat használata is, hogy a hosszú tél után új erőre kapjanak. Ami a környezethez való hozzászoktatást illeti, először ajánlott az ablakba helyezni őket, majd később a szabadba. Figyelnünk kell arra is, hogy ne tegyük rögtön a tűző napra, mert a friss hajtásaik nagyon hamar megéghetnek.

Fotók: Szigeti Botond


Szintén eléggé elterjedt, közkedvelt és gyönyörű növény a leander, amely egész nyáron ontja a szebbnél szebb virágokat. Ilyenkor tavasszal ajánlott megmetszeni. Fontos szempont, hogy a leander minden része mérgező, ezért vigyázzunk a metszés során, lehetőleg használjunk kesztyűt. Bevált praktika, hogy a leander gyökereinek körülbelül egynegyedét visszavágják, ezáltal segítve azt, hogy több tápanyaghoz jusson. Azonban a tápoldat, granulált műtrágya használata ebben az esetben is javasolt. Az első időszakban ajánlott védettebb helyre tenni, ahol sem a tűző nap, sem a szél nem éri annyira, majd később, egy-két hét elteltével helyezzük csak a megszokott napos helyére.

Ha akármilyen kártevőt észlelünk növényeinken, érdemes lemosni őket, és ajánlott évente legalább háromszor megpermetezni, hiszen csak így tudunk biztonságot nyújtani a különböző gombabetegségek és kártevők ellen. 

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban egyaránt öröm!

Fényre vágynak a leanderek