2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Úgy zárta a 2012-es Eb-selejtezőket a román válogatott, ahogyan elkezdte: döntetlenre mérkőzött Albániával.

Úgy zárta a 2012-es Eb-selejtezőket a román válogatott, ahogyan elkezdte: döntetlenre mérkőzött Albániával. Elvileg az idegenbeli remi alapból nem rossz, ám ha azt is beszámítjuk, hogy akár hárommal is vezethettek volna a házigazdák félidőben, és a román csapat támadójátékára a tehetetlen jelző dicséret, akkor az összkép már sokkal sötétebb, mint azt a csoport végelszámolásában elfoglalt harmadik hely mutatná.

A mérkőzést támadó szellemben kezdte Piţurcă legénysége, és a 9. percben volt is egy jó helyzetük, ám a hazai kapus szögletre mentette Latovlevici lövését. Negyedóra elteltével aztán az albánok kezdték irányítani a játékot, és ez a 27. percben góllá is érett: a védelem tengelyében szendergő Goian és Tamaş mellől szögletből érkező labdát fejelhetett a hálóba Salihi. A következő négy percben még két hatalmas helyzetük volt a házigazdáknak, csak a szerencsén múlt, hogy ezekből nem lett gól. Replikaként Marica kevéssel a lefújás előtt lesből talált be.

A láthatóan kedvetlenül focizó románok a második félidőre valamelyest összeszedték magukat, ám nem sokat tudtak javítani teljesítményükön. Helyzetkialakításig már gyakrabban jutottak el a játékidő előrehaladtával, ám az egyik leglaposabb válogatott meccsét letudott Mutu nem talált utat a hálóig. Az egyenlítő gólt ugyancsak védelmi hibából tudta megszerezni a román csapat, amikor a 78. percben Torje szögleténél Luchint szabadon hagyták a házigazdák a hosszú saroknál, a dinamós hátvéd első válogatott találatát jegyezhette. Az egyenlítés után a gyér létszámú albán közönség fáklyákat dobált be a pályára, ezért a játék percekig állt. A lefújásig maradt időben veszélyesebb helyzetük a hazaiaknak akadt, de az eredmény már nem változott. Az európai gyorsot már korábban lekéste a román csapat, ám a jelen selejtezősorozatban mutatott szereplésével a 2014-es vb-részvételére is kidobott pénz lenne fogadni.

A csoport másik találkozóján a franciák sem voltak messze egy újabb katasztrófától. A csoportelsőségről döntő összecsapáson csak büntetőből tudtak kiegyenlíteni hazai pályán a bosnyákok ellen, megszerezve így az Eb-részvétel jogát, míg a szlávok a pótselejtezőkben még reménykedhetnek.

D csoport

Albánia – Románia 1-1 (1-0)

gólok: Salihi (24.), illetve Luchin (77.)

Albánia: Ujkani – Dallku, Teli, Lorik Cana, Lila, Bakaj, Lala, Lilaj, Roshi (Muzaka 82.), Salihi, Bogdani (Januzi 46.)

Románia: Lung – Luchin, Tamaş, Goian, Latovlevici, Lazăr (Bucur 88), Bourceanu, Cociş, Nicoliţă (Torje 64), Marica (Stancu 49), Mutu.

Franciaország – Bosznia-Hercegovina 1-1 (0-1)

gólok: Nasri (78., büntetőből), illetve Dzeko (40.)

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 21 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 20, 3. Románia 14, 4. Fehéroroszország 13, 5. Albánia 9, 6. Luxemburg 4.