2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vak, alig és gyengén látó gyerekek számára létesült magyar tannyelvű, bentlakásos iskola Székelyudvarhelyen, ahol az ország különböző részeiből fogadnak majd magyar anyanyelvű elemi osztályosokat. Az intézmény számára a magyar állam támogatásával vásárolt ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerület, és ezáltal az Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítvány régi álma valósult meg, újra elindulhat a 101 éve megszűnt Erdélyi Magyar Vakok és Gyengénlátók Iskolája, valamint Rehabilitációs Központja. Az erre a célra, 2021-ben kezdeményezett közösségi adománygyűjtésük kezdete óta összegyűlt jelentős összeg, több mint 92 ezer euró sorsáról, az ebben az időszakban elvégzett munkákról és kiadásokról tett közzé beszámolót június végén az alapítvány.



Miután olyan sokan felkarolták őket ezen álom valóra váltásában, úgy érzik, illő és időszerű a támogatóikat tájékoztatni az eddig tett lépésekről, a beérkező összegek felhasználásáról, illetve a jövőbeli terveikről. Jelenleg a célingatlan átalakításának a tervezése folyik, illetve egy modern iskolaépület és sportcsarnok koncepciós tervezése is folyamatban van.

– A pandémia évei, a szomszédunkban zajló háború ürügyén mesterségesen létrehozott energiaár-robbanás jelentősen lassította és lassítja projektjeink megvalósulását. Ennek ellenére hálásak vagyunk mindenekelőtt a Fennvalónak, támogatóinknak (elsősorban a jelenlegi magyar kormánynak, az Erdélyi Református Egyháznak), hogy eddig eljuthattunk. A Bartimeus Központ alapító okiratának a 2021. novemberi átvétele után belaktuk az ingatlanokat. Irodánkat is ide helyeztük át. Építész szakemberekkel, statikusokkal felmérettük a már meglévő épületeket, kiderült, hogy több épületet bontani kell, mert nem képes betölteni azokat a funkciókat, melyekre szántuk őket. A főépület (az előző tulajdonos által szállodaként működtetett épület) lesz az iskola bentlakása, a speciális iskola pedig (mely felvette Katona Lajos tanár nevét) újonnan fog épülni, ugyanis egyrészt a meglévő épületek nem alkalmasak iskolának, illetve olyan nagy összegű átalakításokat kellene végrehajtani rajtuk, olyan sok kompromisszummal, hogy úgy döntöttünk: hosszú távon olcsóbb és jobb egy új épület felépítése. Ezzel egy időben – hogy a vakiskola elindításának az időpontját jóval előbbre hozhassuk – „feldaraboltuk” a projektet, előbb a bentlakás épületét kell felkészíteni a gyerekek fogadására, majd idővel az új iskola is megépül. Erre az elhatározásra a támogatóinkkal folytatott formális és informális tárgyalások sorozata után jutottunk, és azért volt szükség rá, mert míg a már meglévő bentlakás épületének az átalakítása becsült értéke szerint „csak” 750 ezer eurós beruházás, addig az új iskolaépület a hozzá tartozó sportcsarnokkal együtt közel 3 millió euróba kerül. Ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre több idő, látássérült gyerekeket „veszítünk” el, egyre többen kénytelenek olyan tanügyi szolgáltatásokat igénybe venni, amelyek nem megfelelőek számukra. Mivel a Katona Lajos vakiskola a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium egyik alintézménye lesz, a szükséges oktatási tereket a Református Kollégium fogja biztosítani – legalábbis a kezdetekkor.

Jelenleg a főépület átépítésének a tervezése, illetve a tervek engedélyeztetése folyik. Ez a folyamat idén lezárul (optimista előrejelzés szerint), jövő év elején elkezdődhet az épület rehabilitációja, majd 2024 őszén indulhat a tanítás.


Mielőtt azonban a tervekről beszélnénk, beszámolunk a közösségi adománygyűjtés eredményességéről. Ahogy a weboldalunkon is látható (www.erdelyivakiskola.org), igyekeztünk átláthatóvá tenni a befolyt támogatási összegeket. A jelenlegi beszámoló is ezt szolgálja. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy alapítványunk működési költségeit a BGA Zrt. illetve a Communitas Alapítvány biztosítja, a vakiskola támogatására befolyó összegeket egyetlen alkalommal sem használtuk fel működési költségként. És komoly munkát fordítunk arra, hogy ez így is maradjon.

A weboldalunkon látható adományszámláló 92536 eurót mutat (458 608 lej), ez valós összeg. Ebben leginkább magánszemélyek adományai, de több cég, illetve nagyon sok anonim adakozó is van közöttük. Amikor elindítottuk a közösségi adománygyűjtést, szakemberek szerint átlagosan 5 lej/támogatás összegre számíthattunk. Ehhez képest eleddig 344 támogatás érkezett be, tehát az átlagos támogatási összeg nem 5, hanem 1333 lej. Hála Istennek és támogatóinknak!

Számszerűsítettük a közösségi adománygyűjtő kampányunk óta felmerülő költségeket.

Többször hírt adtunk arról, hogy a Bartimeus Központban hosszú ideje havi rendszerességgel egy hétig látássérült gyerekek oktatása folyik tiflópedagógus felügyeletével. Hálásak vagyunk érte. Braille-írógépeket, Braille-kijelzőket, laptopokat és egyéb speciális didaktikai eszközöket kellett vásárolnunk az itt tanulóknak. Ezek összértéke 59 453 lej. A gyerekeknek és fiataloknak szervezett táborok szervezési és részvételi költsége 40 828 lej volt ebben az időszakban. Weboldalunk építése, fejlesztése, a licitoldal fejlesztése 29 257 lejbe került, reklámanyagra és marketingköltségekre, tiszteletdíjakra 66 230 lejt költöttünk. A főépületben végrehajtott javítások (például vízvezetékcsere), modernizálások és racionalizálások összege: 78 964 lej. Szakmai utak, tárgyalások költségei: 35 206 lej. Az épületek átalakításának terveztetése, előzetes építési–bontási engedélyek összege eddig 126 445 lejbe került. Ezek a költségek tehát 2021 februárjától keletkeztek, jelentős összegről van szó, de igyekeztünk a lehető leghasznosabban felhasználni, racionalizálni és súlyozni a kiadásokat. Például a (sajnálatosan nagyon drága) speciális eszközöket sokszor a gyártótól vásároltuk meg (például az Amerikai Egyesült Államokból), vámmentességet és adómentességet kértünk és kaptunk. Sok esetben igénybe vettük és vesszük a magyarországi Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének a segítségét, mert a magyar kormány nagymértékben kompenzálja a speciális eszközök árait. A kivitelezők tekintetében körültekintően jártunk el, racionalizálva a kiadásokat. Igyekeztünk csak a halaszthatatlan kiadásokat finanszírozni, a kiadások egésze egyben befektetés is, és minden esetben a vakiskola jövőjét szolgálja.

A szakmérnökök, tervezők és az engedélyező hatóság ígérete szerint idén befejeződhet a bentlakás épületének tervezési-engedélyeztetési folyamata. Mi hiszünk ebben, tehát a mi dolgunk a beruházás összegének előteremtése.

A maximum 60 személynek bentlakást biztosító, kiszolgáló helyiségeknek helyet adó épület működtetéséhez szükséges fejlesztések:

Energetikai korszerűsítés, mely gazdaságosan működtethető és már rövid távon megtérülő zöldenergia (napelemek, hőszivattyúk, az elektromos hálózat cseréje, az épület külső szigetelése, a fűtőtestek cseréje, a nyílászárók cseréje) felhasználásával. A zöldenergiás beruházás támogatását egy székelyudvarhelyi vállalkozás ajánlotta fel, köszönet érte!

Biztonsági átalakítások, beruházások: a lépcsőház biztonságossá tétele, akadálymentesítése, lift beépítése, tűzvédelmi előírásoknak megfelelő átalakítások, az épülethez tartozó teraszok biztonságossá tétele és szükség szerinti beépítése, kerítés megépítése.

A főépület és udvar akadálymentesítése: vezetősávok, hangjelzések, nagy méretű síkírásos és pontírásos feliratozások.

Kültéri közösségi és játszóterek kialakítása az udvaron, parkosítás, zöldövezetek kialakítása. Az eddig említett munkálatok 700.000 eurót meghaladó összegbe kerülnek.

Ahogy már említettük, egy új iskolaépület fogja kiszolgálni a vak és gyengén látó gyerekek oktatását-nevelését. És egy többfunkciós sportcsarnokot is a gyerekek rendelkezésére fogunk bocsátani, hiszen a látássérült gyerekeknek még inkább szükségük van a testmozgásra és edzésre, mint látó társaiknak. Az iskola egy kétemeletes épület lesz, 1710 négyzetméter beépített területtel, két lépcsőházzal (tűzvédelmi szempontból kötelező), akadálymentes lifttel, 8 darab flexibilisen alakítható osztályteremmel, szintenkénti vizesblokkokkal, közlekedőkkel/zsibongókkal, adminisztrációs, gépészeti, üzemeltetési terekkel, egy 70 fős rendezvényteremmel, orvosi szobával, tanári szobával és irodákkal (a 8 osztályterem elégséges lesz, terveink szerint csak az alsó osztályok fognak teljes egészében szegregáltan tanulni).


A tornaterem területe 284 négyzetméter, kiszolgáló egységei a közlekedő folyosó, az akadálymentesített diáköltözők, a tanári öltöző, orvosi szoba, raktárhelyiségek, ahol a sportszertár lesz, együttesen 497 m2 területtel. A tornaterem kialakítása és felszerelése látássérült gyerekek kiszolgálására, a speciális fejlesztő–terápiás mozgásterek kialakítása, a sportpályák kialakítása (csörgőlabdapálya, vakfocipálya), a speciális sportpadló mind költségnövelő tételek. Az említett két épület – az iskola és a tornaterem – tervezési, kivitelezési és engedélyeztetési költsége a tervezők és kivitelezők előzetes becslése szerint 3.000.000 euróba kerül.

Egyéb, ingatlanfejlesztéssel nem kapcsolatos tervezett kiadások:

Segédeszközök beszerzése: Braille-kijelzők és -írógépek, Braille-nyomtató, elektronikus nagyítókészülékek, taktilisábra-kijelzők és -készítők, multifunkcionális nyomtatók, laptopok, tabletek: 150.000 euró.

Bentlakásbútorzat, berendezés: 40 db egyszemélyes ágy, ágyneműk, 60 dönthető íróasztal és szék, tantermi bútorzat, didaktikai eszközök: 60.000 euró.

Ipari mosó- és szárítógép, akadálymentes háztartási mosógépek, egy nagy kapacitású gáztűzhely: 16.000 euró.

2 kisbusz, mely áruszállításra és személyszállításra is alkalmas, és szükség szerint iskolabuszként is funkcionál: 80.000 euró.

Működési költségek, személyi jellegű kifizetések, adók és illetékek 1 évre: 120.000 euró.

A teljes beruházás – a bentlakás épülete, az új építésű iskola és sportcsarnok – tehát az épületrehabilitáció, a biztonsági átalakítások, az akadálymentesítés, az oktatást biztosító új épületek és a működést biztosító költségterhek becsült végösszege megközelíti a 4 millió eurót. Az esetek többségében ezek a beruházások, a didaktikai eszközök, a bútorzat, az akadálymentesítés, illetve a biztonsági átalakítások törvények által előírt kötelezettségek, amelyek nagyrészt előfeltételei a hatósági működési engedélyeknek. Tehát feltétlenül szükségesek a magyar tannyelvű, bentlakásos speciális iskola elindításához – áll a beszámolóban.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató