2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hágai testület ügyészsége legkevesebb 500-700 tüntető haláláért tartja büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatónak Kadhafit és két társát.


Moammer Kadhafi, valamint a líbiai vezető egyik fia és a hírszerzés főnöke ellen kezdeményezte elfogató parancs kiadását hétfőn a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Luis Moreno-Ocampo.

Sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy az érintettek – Kadhafi, valamint Szeif al-Iszlám nevű fia és Abdullah asz-Szenuszi, a líbiai hírszerzés főnöke – emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a líbiai polgári lakosok ellen intézett támadások során. Gyilkosságokat, kínzást, ártatlan emberek üldözését, illetve megerőszakolását állítja a 70 oldalas vádirat, amelyben a Moreno-Ocampo vezette ügyészi hivatal összegyűjtötte az általa relevánsnak tartott bizonyítékokat. Ezt az aktát most átadták az ICC vizsgálóbírói tanácsának.

A hágai testület ügyészsége legkevesebb 500-700 tüntető haláláért tartja büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatónak Kadhafit és két társát. A vádpontok között szerepel tiltott fegyverfajták – így például kazettás bombák – polgári lakosság ellen történt alkalmazása is. Az ENSZ Biztonsági Tanács február 26-án adott felhatalmazást – egyhangú döntéssel – a hágai székhelyű büntetőbírósági testületnek, hogy ügyészi apparátusa révén folytasson vizsgálatokat a líbiai konfliktus ügyében. Moreno-Ocampo ügyész már május 4-én bejelentette, hogy kellő mennyiségű bizonyítékot sikerült összegyűjtenie, és így nem kell tartani attól, hogy Líbiában büntetlenül maradnak az elkövetett cselekmények.