2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megtalálták annak a jelzőanyagnak a forrását a Yale Egyetem kutatói, amely növekedésre készteti a hajat. Felfedezésük – reményeik szerint – a kopaszodás új kezelési módjához vezethet.


Megtalálták annak a jelzőanyagnak a forrását a Yale Egyetem kutatói, amely növekedésre készteti a hajat. Felfedezésük – reményeik szerint – a kopaszodás új kezelési módjához vezethet.
A kutatók a bőr zsírrétegében azonosították az őssejteket, és egérkísérletekben megmutatták, hogy a sejtekből származó molekuláris jelek szükségesek voltak a szőrnövekedéshez – idézte a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).
„Ha rá tudjuk bírni ezeket a bőrben lévő zsírsejteket, hogy kommunikáljanak a szőrtüszők tövénél lévő, alvó őssejtekkel, akkor rávehetjük a hajat az újbóli növekedésre” – magyarázta Valerie Horsley, a Cell című folyóirat legfrissebb számában megjelent eredeti tanulmány vezető szerzője.
A férfias típusú kopaszodásnál a fejbőrben még vannak őssejtek a szőrtüszők tövében, ám ezek az őssejtek már elvesztették a „hajrege-nerálásra felszólító” képességüket. A kutatók tudták, hogy ezeknek a tüszőőssejteknek a bőrből jövő jelre van szükségük ahhoz, hogy a haj növekedjen, tisztázatlan volt azonban ennek a jelnek a forrása.
Horsley kutatócsoportja megfigyelte, hogy amikor egy hajszál elhal, a fejbőrben lévő zsírréteg – amely a bőr vastagságát meghatározza – összezsugorodik. Amikor a következő hajszál növekedése megindul, a bőrben lévő zsírréteg újra megvastagszik.
Kísérleteikben a kutatók úgy találták, hogy az új zsírsejtek létrehozatalában aktív szerepet játszó őssejtekre volt szükség ahhoz, hogy az egerek szőre regenerálódjon. Megállapították azt is, hogy ezek a sejtek egy növekedési faktort termelnek, a PDGF jelű vegyületet, amely nélkülözhetetlen a szőrnövekedésben.
Horsley laboratóriuma további, a zsírőssejtek által kibocsátott jelzőanyagok után is kutat.