2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Olyan egyetemi oktatókat, kutatókat, influencereket,

közéleti szereplőket szeretnénk a KOLI előadói között tudni, akik a millenniumi nemzedékek aktuális helyzetével kapcsolatos kérdések szakértői” – hangsúlyozta Tankó Helén, a KOLI koordinátora. A VIBE fesztivál tudásforumának line upja folyamatosan bővül, ennek a folyamatnak ad újabb löketet az Open KOLI-felhívás. 

Tehetséges, fiatal erdélyi tudósok, szakértők, közéleti személyiségek és influencerek lehetőséget kapnak kutatási vagy szakterületük tematizálására és arra, hogy párbeszédre hívják a fiatalokat. 

„Az, hogy a jövőnk milyen lesz, csak elképzelni lehet. Az biztos, hogy attól függ: képesek vagyunk-e odafigyelni a millenniumi nemzedék megváltozott igényeire” – mondta Borzási Sarolta, a KOLI programigazgatója. Szerinte a tudásfórum rendeltetése a fesztiválozók számára olyan nappali programok biztosítása, amelyeken szellemileg feltöltődhetnek és inspirálódhatnak.

A VIBE KOLI-n felbukkanó témák között van az is, hogy meddig álmodhat egy nő, hol kezdődik az üvegplafon (Dóczy Melinda), mik a Facebook és a szólásszabadság összefüggései (dr. Kokoly Zsolt). Dr. Zágoni Balázstól és dr. Bátori Annától megtudhatjuk, hogyan tud lépést tartani a filmművészeti képzés napjaink filmipari trendjeivel. Dezső Bence egy influencer életéről beszél majd. Dr. Rácz Béla-Gergely előadásából kiderül, vajon úton vagyunk-e a nyugati típusú jólét felé? Dr. Tonk Márton a Politikai enciklopédiát ismerteti. Dr. Szász Levente Tíz verseny alatt a Föld körül címmel bemutatja BBTE-s közgazdász hallgatók generációs harcát az esettanulmányokkal, Kassay Anna utazásélményeiről beszél majd.

A jelentkezők a tervezett előadásuk egyoldalas kivonatát és egy féloldalas bemutatkozó szöveget kell elküldjenek a koli@vibefestival.ro címre június 20-án éjfélig. 

A VIBE KOLI húzóneve idén a közösségi média mémsztárja, Tibi atya, akinek humoros, szarkasztikus bejegyzéseit minden huszonöt év alatti fiatal ismeri. A fiktív karakter mögötti mém- és bloggyáros a humbákföldi pap követői közösségéről beszél majd. A millenniumi nemzedék írói is ott lesznek a KOLI-ban: Kemény Zsófi, Kali Ágnes és Lupescu Kata. Kádár Magor arra keresi majd a választ, hogy miért (nem) fekszik a jelenlegi oktatás a millenárisoknak, Seer László pedig arra, hogy hogyan alakítja át életünket a jövőben a mesterséges intelligencia. Vitus-Bulbuk Emese pszichológus az új nemzedékek felnőtté válásáról, a millenniumiak családalapításáról beszél. Koltai Balázs előadásában az innovatív vállalkozásokról lesz szó, az Amigos a Gyerekekért alapítója, Fábián Sára pedig a társadalmi vállalkozásokról fog beszélni. Joós Andrea arra a kérdésre válaszol, amely leginkább foglalkoztatja a millenniumi nemzedéket: mennyire releváns manapság az, amit az iskolában tanulnak? Morcz Fruzsina (a Zeneipari Hivatal nevet viselő, zeneipari képzésekkel foglalkozó iskolától) a szakma legújabb változásairól fog mesélni. 

További részleteket az esemény Facebook-oldalán, illetve a www.vibefestival.ro honlapon lehet találni. Jegyeket ugyanitt lehet venni: a Magenta Pass 209 lejbe kerül. A helyszínen 250 lej lesz egy négynapos bérlet. Ugyanitt lehet beszerezni a VIP-jegyeket is.