2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán segítségre szorult egy hajó, amelynek 104 tunéziai menekült utazott a fedélzetén.


Olaszország az Európai Unió (EU) belügyminisztereinek az olasz vízumpolitikát elutasító magatartása dacára határozott időre szóló vízumot ad egy héten belül tízezer tunéziai menekültnek, amellyel a schengeni övezetben utazhatnak.

„Egy héten belül kiosztjuk a tartózkodási engedélyeket – közölte szerdai olasz sajtójelentések szerint Alfredo Mantovano olasz belügyminiszter-helyettes. – Ezenkívül olyan terven is dolgozunk, amellyel e menekültek nem lesznek magukra hagyva, amíg el nem dől, hol akarnak letelepedni.” Eközben nem szűnik a menekültáradat Lampedusa szigete felé. Szerdán segítségre szorult egy hajó, amelynek 104 tunéziai menekült utazott a fedélzetén. Az olasz Pantelleria szigettől nem messze az olasz parti őrség mentett meg egy hajót mintegy 250 utassal. Kedd este is érkezett egy hajó Lampedusára 57 emberrel a fedélzetén.

Umberto Bossi, az Északi Liga olasz jobboldali populista kormánypárt feje ismét követelte a tunéziai menekültek azonnali kitoloncolását. „A tunéziai partok ellenőrzése, a migránsok kitoloncolása és kiutasítása: ki kell tartanunk e kemény álláspont mellett, ha meg akarjuk oldani a tunéziai problémát” – mondta. A L'Avvenire, az olasz püspöki konferencia (CEI) szócsöve azt írta, hogy „szégyenkezni kell Európa miatt”. Ugyanaz az Európa „gyorsabban döntött Líbia bombázásáról, mint a szegény bevándorlók sorsáról”. Mindenütt egyre hangosabban hallani az idegengyűlölő jobboldal hangját, és érezni a politikusok félelmét a népszerűségvesztéstől – olvasható a lapban.