2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A soros EU-elnökség magyar–lengyel átadásának alkalmából ökumenikus istentiszteletet tartott a lengyel keresztény egyházak ernyőszervezete, a Lengyel Ökumenikus Tanács.

A soros EU-elnökség magyar–lengyel átadásának alkalmából ökumenikus istentiszteletet tartott a lengyel keresztény egyházak ernyőszervezete, a Lengyel Ökumenikus Tanács vasárnap este a varsói augsburgi evangélikus Szentháromság-templomban.

Az istentiszteleten jelen volt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) küldöttsége és Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos főfelügyelője.

A zenei betétekkel színesített imaest során, amelyen Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a MEÖT elnöke beszédében Isten áldását kérte a lengyel EU-elnökség munkájára, Bóna Zoltán, a MEÖT főtitkára átadott a lengyel társszervezet vezetőjének egy égő gyertyát és egy zacskó sót, utalva a krisztusi tanításra, mely szerint a keresztények küldetése, hogy a világ világossága és a föld sója legyenek. Átnyújtotta egyúttal a MEÖT ajándékát, egy külön erre az alkalomra hímzett magyar és lengyel nemzetiszínű zászlót kétnyelvű felirattal, valamint több könyvet.

Az államtitkár-helyettes az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarországon is hasonló ökumenikus istentiszteletet rendeztek az EU-elnökség átvételekor. A lengyel evangélikus egyház kisebbségi egyház, de mindig fontosnak tartotta, hogy társadalmi felelősségét hangsúlyozza, mint ahogy az ökumenikus tanács mindkét országban a fő hajtóereje annak, hogy az egyházak komolyan vegyék társadalmi felelősségüket – folytatta. Egy ilyen esemény jó alkalom arra, hogy az elnökség mindennapos feladatait nagyobb, történelmi összefüggésbe helyezzék. Az EU egyik alapértéke, a szolidaritás is ősi, biblikus gondolatra nyúlik vissza, s az ökumenikus istentiszteleten való magyar részvételnek fokozott jelentőséget ad a közép-európai szolidaritás eszméje – hangsúlyozta a magyar államtitkár-helyettes.

Az ökumenikus istentisztelet után pódiumbeszélgetést rendeztek a templomban Prőhle Gergely részvételével.