2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Nemzetközi Tojásszövetség 20 évvel ezelőtt hirdette meg október második péntekére a tojás világnapját. Ezen a napon a tojás táplálkozásban játszott szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak, D-vitamin forrásként kimagasló jelentőségű. (MTI)

*

A legrégebbi idők óta az ember alapvető és legértékesebb tápláléka, serkentő hatása van az emésztésre. Ennek ellenére éveken át a száműzetés volt a sorsa. A táplálkozás-szakértők ugyanis arra hivatkoztak, hogy növeli a szervezet LDL-, azaz rosszkoleszterin-szintjét. Mára már megváltoztak a vélemények, és a tojás újra elfoglalhatta az őt megillető helyét táplálkozásunkban. Energiatartalma 75 kcal körül van, kalóriaértéke kevés. Ezt a változást az Egyesült Államokban végzett átfogó kutatások alapján a szárnyasok táplálásának a megváltozásával és egyéb ismeretlen okokkal magyarázzák. A már említett kutatások azt is igazolták, hogy a tojás D-vitamin-tartalma viszont szinte a kétszeresére nőtt. A csontrendszerünk számára szükséges D-vitamin mellett a bőr számára is fontos A-vitaminokat, antioxidáns hatású E-vitamint tartalmaz, valamint a szervezet, az idegrendszer számára nélkülözhetetlen B-vitaminokban is gazdag. A kalcium mellett kálium, nátrium, foszfor, szelén és kolin is található a tojásban. Zsírtartalmának az egyharmada telített zsír, a benne található omega-3 zsírsav jótékony hatása vitathatatlan.

A legutóbbi szakvélemények szerint egy egészséges ember napi egy tojást nyugodtan elfogyaszthat, ami nem növeli a rosszkoleszterin-szintet. Kisgyermekeknek egyéves kor után ajánlatos tojást adni, mivel kisebb korban allergiát okozhat. 

Egyébként lágyra főzve könnyen emészthető, diétás étel, de a legtöbb nyolcnapos tojást lehet lágyra főzve fogyasztani.

A fő kockázatot a tojás frissessége jelenti. Tárolni a hűtőszekrény mélyén fedett dobozban tanácsos. Használat előtt meg kell mosni, mert felületén szalmonella baktériumokat tartalmazhat. Ha nem olvasható a keltezés rajta, frissességét úgy lehet ellenőrizni, ha vízbe tesszük. A nyolc napnál régebbi tojás a víz felszínén lebeg, a friss tojás az edény aljára süllyed. 

A sós vízben keményre főtt tojást úgy lehet a legkönnyebben meghámozni, ha, miután megtörtük, egy evőkanállal benyúlunk a héja alá úgy, hogy a kanál a tojásfehérjén feküdjön, és szinte egy mozdulattal eltávolítható a héja. 

A legváltozatosabb ételeket készíthetjük a tojásból, a levestől a töltött tojáson át egészen a madártejig. Világnapja környékén ne feledkezzünk meg róla!