2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden üvegcsűri diák tovább tanul

Görgényszentimre község egyetlen településén, Üvegcsűrön van magyar oktatás – előkészítőtől nyolcadik osztályig tanulhatnak itt a gyermekek és fiatalok. 


Az üvegcsűri Olvaslakiak csapat munkájaAz idei tanévben 11 végzős ballagott, közülük kilencen, öt magyar és négy román tagozatos diák vett részt az országos képességvizsgákon, a másik két tanuló pótvizsgára maradt – tájékoztatott Szász Teréz, a községközponti erdészeti líceumhoz tartozó görgényüvegcsűri általános iskola aligazgatónője.

A diákok fele-fele arányban tanulnak tovább elméleti líceumban, illetve szakközépiskolában. Ami a legfontosabb: senki sem szakad el a rendszertől – emelte ki az aligazgatónő.

Jelenleg – az óvodásokkal együtt – összesen 204 gyermek tartozik a község tanintézményeihez. 

– A 200 lélektani szám, a cél, hogy ne essünk az alá. 2014-ben 235 óvodás és iskolás tanult a községben, ehhez viszonyítva nem hatalmas a csökkenés – tette hozzá az intézményvezető. 

A 16 másodikot végzett kisiskolás kivételével összevont osztályokban tanulnak a diákok. Elemiben a folytonosság elve érvényesül: a negyedikesek az előkészítősökkel, az elsősök a harmadikosokkal osztoznak pedagóguson és tantermen. Felső tagozaton az ötödik a hetedikkel, a hatodik a nyolcadik osztállyal van összevonva. 

Magyar tagozaton 31 óvodása, 48 elemi osztályosa és 34 öt–nyolcadikos diákja van a görgényüvegcsűri tanintézménynek. Ősszel öt előkészítős kezdi itt az iskolát – tudtuk meg Szász Teréztől. Az aligazgatónő megjegyezte: még egyetlen évben sem voltak ilyen kevesen a legkisebbek, de ez annak tulajdonítható, hogy két, életkor szerint iskolába íratható óvodást még nem találtak erre érettnek a pedagógusok.

Jól szerepelt az Olvaslakiak csapat

Az intézményvezető az irodája falán sorakozó mesedíszletek kapcsán az Olvass.El! nemzetközi olvasásnépszerűsítő vetélkedőről is beszámolt, amelyre nem első alkalommal nevez be az üvegcsűri negyedikesek és ötödikesek vegyes csapata. 

– 2018-ban is eljutottak a diákjaink a döntőig, a végső megmérettetést akkor Sepsiszentgyörgyön tartották. A Kárpát-medencei iskolásokat megszólító verseny utolsó fordulóját a járványhelyzet miatt idén a virtuális térben tartották meg – tájékoztatott Szász Teréz, akitől azt is megtudtuk, hogy minden évben három kortárs ifjúsági regényt kell elolvasniuk a csapatoknak, majd feladatokat oldhatnak meg a döntő felé vezet úton. Ez alkalommal Wéber Anikó Az osztály vesztese, Kolozsi Angéla Jenci néni és az okostelefonok, valamint Fiala Borcsa Balatoni nyomozás című művét kellett elolvasni, és a feladatoknak megfelelően feldolgozni. 

Az üvegcsűri Olvaslakiak csapatát a negyedikes Nagy Szabó Boglárka, Vass Zsófia, Bodor Ádám, valamint az ötödikes Gergely Gergő és Incze Alpár alkotta. A kaposvári Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vetélkedőjén 76 csapat vett részt, az üvegcsűriek ötödikek lettek. A június 9-i döntőben egyebek mellett egy olvasásnépszerűsítő plakátot kellett készíteni öt kötelező elemmel a meghatározott regények valamelyikéből. Az Olvaslakiak alkotásán megjelenik a Balaton egy szigettel, a szigeten egy könyvvel, amelynek üzenete: „Olvass, és a tied lesz az egész világ”. A kihívások között szerepelt egy 3D-s mobiltelefon „legyártása” is. 

Az üvegcsűri diákok kiválóan megállták a helyüket, ezért szívből gratulálunk nekik, és sok sikert kívánunk a csapatnak a jövő évi versenyen is.