2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

III. Segesvári Magyar Napok

Nyáguly Ferenc és Szakács László a segesvári Homo Novus Egyesület által szervezett III. Segesvári Magyar Napok programjáról beszélt csütörtökön a Biró Zsolt parlamenti képviselő irodájában tartott sajtótájékoztatón. 

Szakács László alapító tag, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a III. Segesvári Magyar Napok rendezvényre július 12–14. között kerül sor a helyi Kaufland-parkolóban. 

– Ezelőtt három évvel láttuk azt, hogy a környező településeken, ahol tömbben élnek a magyarok, rendezvényeket szerveznek, és úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk a szórványban is a kultúra erejével összefogni a magyarságot. A rendezvény lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat, hogy milyen színes, milyen sokoldalú a kultúránk – nyilatkozta. 

Ezeken a rendezvényeken részt vesznek hagyományőrző néptánccsoportok, zenekarok Erdélyből és az anyaországból. „Esélyt akarunk adni az Erdélyben élő művészeknek, előadóknak, profiknak és pályakezdőknek” – mondta a főszervező. De odafigyeltek arra is, hogy minden korosztályt megszólítsanak: a gyermekeknek lesz bábszínház, bűvészmutatványok, gyerekkoncertek, az idősebbeknek operettek, sanzonok, kuplék, dzsessz és más klasszikus műfajok. 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt mind a fellépők, mind a látogatók részéről. Tavaly négyezren vettek részt rajta, idén a facebookos bejelentkezések száma már a negyvenezret is meghaladta, mint mondta, ha ennek csak a tíz százaléka látogat el az eseményekre, már az is soknak számít. A rendezvényekkel párhuzamosan az egyesület székházában festménykiállítás lesz, az ünnepélyes megnyitóra is itt kerül sor.

A rendezvény a magyar kormány támogatásával jöhetett létre.

A Homo Novus Egyesületet Nyáguly Ferenc elnök mutatta be. 

2012-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy a segesvári és környékbeli szórványmagyarságot összefogja, és különböző tevékenységeket szervezzen. 2013-ban csatlakozott a Családlánchoz. 2015 márciusától tagja lett a Kárpát-medencei Családok Szervezetének, közösen szervezik az úgynevezett „szomszédság” programokat szilvesztertől farsangig, az aratóversenytől a sportrendezvényekig. Kiemelte a Küküllő menti sokadalmat, ami egy Kárpát-medencei fesztivál, és amelyet minden év szeptember utolsó hétvégéjén tartanak meg. Emellett sok határon túli egyesülettel tartanak fenn kapcsolatot, közös rendezvényeken vesznek részt, mint például az országházi látogatás, amit minden februárban megejtenek, amikor a magyar kormány határon túli családokat hív meg. Közös program a tavaszi és az őszi tábor. Az idén az őszi tábor Beregszászon lesz. De részt vesznek főzőversenyeken is, van egy színjátszó csoportjuk, működik egy férfikórus, nőegylet, most van alakulóban a fúvószenekar – számolt be az elnök.

Fotó: Mózes Edith