2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vannak gyerekek, akiknek már csak egy hétre való inzulinjuk van

Hétfőn este indult útnak az első segélyszállítmány a Maros megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesületének (ASCOTID) marosvásárhelyi székhelyéről egy ukrajnai, kórházzá alakított iskolába, ahová a lebombázott harkivi és a kijevi kórházakból mintegy 1500 beteget, köztük cukorbetegeket menekítettek át. A háború sújtotta országban nagy szükség van a cukorbetegek számára létfontosságú inzulinra, az egészségügyi eszközökre, illetve az alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekre, ezért a gyűjtés folytatódik.

Románia-szerte több civil szervezet fogott össze az ukrajnai cukorbeteg gyermekek megse- gítéséért, köztük a Maros megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete, amelynek a székházából hétfőn útnak indult az első szállítmány inzulinnal, vércukormérő tesztekkel és egyéb, a diabéteszes gyerekek számára létfontosságú egészségügyi fogyóanyagokkal, élelmiszerekkel, valamint higiéniai kellékekkel. A kezdeményezéshez csatlakozott az Elphin Family Egyesület és az Icelandic BHBL Románia Egyesület is.

Benedek Huszár Botond, az ASCOTID egyesület tagja lapunknak elmondta, a lebombázott harkivi és kijevi kórházakból mintegy 1500 pácienst menekítettek át a határ menti Csernovicba, ahol egy iskolaépületben alakítottak ki ideiglenesen egészségügyi központot. Oda küldik a segélyszállítmányokat, mert ott fogytán vannak a készletek, vannak gyerekek, akiknek csupán egy hétre elegendő inzulinjuk van, és az ukrajnai inzulingyárat bombázták. Mint mondta, Stas Crigan, az Icelandic BHBL Románia Egyesület ukrán származású önkéntese vállalta, hogy hetente több városból összeszedi és elszállítja a civil szervezetek által összegyűjtött adományokat a csernovici egészségügyi központba. A segítők ismeretei szerint Ukrajnában mintegy 400 ezer 1-es típusú diabétesszel élő gyerek van. Rodica Molnár, a Maros megyei Cukorbeteg Gyerekek Egyesületének vezetője, valamint Simon Ilona, az egyesület alelnöke elmondta, együttműködnek az ország más városaiban működő, cukorbetegeket felkaroló egyesületekkel, a gyűjtés folytatódik, jövő héten szeretnének újabb szállítmányt eljuttatni Ukrajnába. Adományozni lehet a cukorbetegek számára szükséges egészségügyi eszközöket, fogyóanyagokat, egyebek mellett vércukorszintmérő teszteket, vércukorszintmérő készüléket, ebbe járó elemeket, az inzulinpumpához szükséges fogyóanyagokat, kötszereket, sebtapaszokat. Mindemellett cukorbetegnek való, alacsony szénhidráttartalmú tartós élelmiszereket is várnak. De szükség van higiéniai termékekre is, például fogkrémre, fogkefére, szappanra, samponra, nedves törlőkendőre. Az adományozókat arra kérik, tegyék kartondobozokba az ukrajnai cukor- betegeknek szánt dolgokat, hogy könnyen szállíthatók legyenek. 

Az adományokat a marosvásárhelyi ASCOTID egyesület székházában, a Călăraşilor utca 20. szám alatt lehet leadni hétfőn és szerdán 15-18 óra között, valamint kedden és csütörtökön 10 és 13 óra között.