2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ápolók nemzetközi napját kétnapos előadás-sorozattal ünnepelte a Maros Megyei Klinikai Kórház és a Nővérek Rendje.


Az ápolók nemzetközi napját kétnapos előadás-sorozattal ünnepelte a Maros Megyei Klinikai Kórház és a Nővérek Rendje. Az előadók ezúttal nem orvosok voltak, hanem a különböző osztályok vezető főnővérei.

A csütörtökön kezdődött szakmai rendezvényt dr. Konrád Judit, a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere, dr. Schwartz Ladislau orvos-igazgató és Gafiţa Lateş ápolási igazgató nyitották meg. A rendezvényre meghívták a karcagi (Magyarország) Kátai Gábor partnerkórház képviselőit. A Karcagról érkezett hattagú delegációt dr. Nagy Mihály főigazgató vezette, akinek rövid köszöntőbeszéde után a megyei kórház dísztermében kezdődtek meg a szakmai prezentációk.

A Gafiţa Lateş ápolási igazgató moderálta rendezvényen a különböző betegségek kezeléséről, terápiákról, ápolási technikákról esett szó. Az ápolási igazgató hangsúlyozta: az ápoló, a nővér nem egy akármilyen szakmát, hanem hivatást gyakorol. „Nem akárki alkalmas erre a hivatásra, amihez bátorság kell, ami nagyfokú odaadást, önfeláldozást, áldozatvállalást követel. A betegek igényeire odafigyelünk, érdekükben igyekszünk mindent megtenni” – nyilatkozta Gafiţa Lateş, aki szerint a nővérhiányt, a gazdasági nehézségeket (a megyei klinikai kórházban 780 középkáder dolgozik, legalább 100 asszisztensre még szükség lenne) pontosan a szakszemélyzet odaadó és önfeláldozó munkájával sikerül áthidalni.

Dr. Schwartz Ladislau orvos-igazgató úgy véli, az orvosi ellátás sikerességének legkevesebb 50%-a a középkáderen múlik. „Vannak olyan szakmák is, ahol több feladat hárul a nővérekre, ezért fontos, hogy jól képzettek legyenek, odaadóan bánjanak a beteggel és szeressék a szakmájukat. Azért szerveztük ezt a szimpóziumot, mert úgy gondoltuk, lehetőséget adunk a nővéreknek, hogy mondják el, mutassák be munkájukat, kölcsönösen tájékozódjanak a különféle szakterületeken alkalmazott ápolási technikákról” – tette hozzá.

A karcagi kórház küldöttsége (dr. Oszlács Judit infektológus, menedzser, minőségbiztosítási igazgató, Mészárosné Hakucsák Erika ápolási igazgató és helyettesei: Borsi Eszter, a sebészeti profil vezetője, illetve Bődi Szilvia, a sürgősségi osztály vezető főnővére, a triázsnővérek főnöke, Tóth Katalin és Varga Ibolya főnővérek) három előadással érkeztek: A karcagi kórház ápolói szemmel, Amputált végtagú emberek rehabilitációs programja, A betegek nevelésének jelentősége a szakdolgozói munkában.

Az előadás-sorozat tegnap ért véget, ugyancsak tegnap a karcagi delegáció meglátogatta a Maros Megyei Klinikai Kórház egyes részlegeit.