2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Borzalmas napot fogott ki Blejoiban a két alapember, Steff és Kilyén Örs nélkül pályára lépő Marosvásárhelyi CSU Medicina kosárlabdacsapata, és egyértelmű vereséget szenvedett a házigazda CSM Ploiești-től. Ezzel gyakorlatilag elveszítette az első helyét az alapszakaszban.

Jól indult a meccs a megyeszékhelyiek számára, akik 21-7-re vezettek az első öt perc után – aztán kicsúszott a lábuk alól a talaj. A támadások sorra maradtak ki, az ellenfél pedig szinte minden labdabirtoklást pontokra váltott, és a negyed végéig behozta a hátrányt, majd szép lassan teljesen átvette az irányítást. Eközben nem tudtunk felfedezni a csapaton semmit, ami reménykedésre adott volna okot. Sokszor tűnt úgy, hogy csak sétálnak a pályán a marosvásárhelyi játékosok, a védelemben legfeljebb megkerülendő álló akadályoknak tűntek, míg labdavesztés után vállvonogatva sétéltak vissza, mélán szemlélve, ahogy az ellenfél újabb pontokat szerez. Nem jött a felrázás sem a kispadról, sem a pályán található legtapasztaltabb játékostól, Martinićtől, aki maga is meggyőződés nélkül játszott. 

A statisztikai adatok siralmasak marosvásárhelyi szempontból: vártuk, hogy az ellenfél jobban lepattanózik, de a 41-28-as különbség nem csupán a magasságfölényről tanúskodik. És nézzük a triplakísérletek hatékonyságát: 41:19% (!?), illetve azt is, hogy hasonló hatékonyság mellett az ellenfél néggyel több kétpontost dobott. Ezek az adatok egyértelműen a védelem minőségével függenek össze, míg a Medicina játékosai sokszor dobtak kiszorított, kényelmetlen pozícióból, illetve távolról, addig a házigazdák játszi könnyedséggel törtek be kosár alá, ahonnan, ha elsőre kimaradt, ugyanők gyűjtötték be a lepattanót, hogy másodjára már betaláljanak.

Sokat elárul, hogy Martinić egyetlen triplát sem dobott, sőt az első három negyedben csupán egy kísérlete volt. A 20 pontja is csalóka, hiszen ezek zömét az utolsó öt percben szerezte, amikor megpróbált – megkésve – kicsit többet vállalni. Való igaz, az ellenfél külön figyelmet szentelt neki, szoros emberfogással akadályozták. Ugyanakkor a marosvásárhelyi csapat az idő zömében hagyta a házigazdák irányítóját, Reynoldst szabadon azt tenni, amit csak akar, így jött ki neki egy tripla dupla: 16 pont, 10 lepattanó (ha az első dobása nem ment be, rendszerint ugyanő gyűjtötte be) és 11 gólpassz...

Az egyetlen pozitívum, hogy az eredmény gyakorlatilag nem számít, hisz a döntő tornát (amelyet a CSM Ploiești honlapja szerint nem májusban, hanem június 2-6. között rendeznek) minden csapat nulla ponttal kezdi. És ebből a meccsből lehet tanulni arra a találkozóra, amelyen már a feljutás lesz a tét. Ugyanakkor bízunk benne, hogy ennél szerényebben játszani nem lehet. Az is igaz viszont, hogy értesüléseink szerint december óta a játékosok nem kaptak fizetést, így a motiváció is alacsony. ú


A marosvásárhelyiek vezére, Martinić (j) is meggyőződés nélkül játszott       

Fotó: A CSU Medicina közösségi oldala (archív)
Jegyzőkönyv

Kosárlabda 1. liga: Marosvásárhelyi CSU Medicina – CSU Ploiești 76:86 (22-19, 17-23, 21-29, 16-15)
Blejoi, sportcsarnok, zárt kapus. Vezette: Alexandru Nicolae (Bukarest), Mareș Plăcintă (Bukarest), Karsai Anett (Gyergyószentmiklós). Ellenőr: Cristian Vilcinschi (Bukarest).
CSU Medicina: Șolopa 25 pont, Martinić 20, Bölöni 11 (2), Nistor 8 (2), Szilveszter 7,  Györki 3, Tălmăcean 2, Engi-Rosenfeld, Oltean, Mureșan, Blaga.
CSU Ploiești: Ene 20 pont (1), Reynolds 16, Carabulea 15 (2), Negoițescu 12 (1), Iancu 12 (3), Dumitru 5 (1), Ianuli 4, Neguț 2, Comănescu.

Eredményjelző

Kosárlabda 1. liga:
* Bukarest: Bukaresti Știința – Nagyszebeni CSU II 66:54, Bukaresti Liliecii – Bukaresti Lumina Wolves 66:84.
* Blejoi (Ploiești): CSU Ploiești – Kolozsvári U 51:94, Marosvásárhelyi CSU Medicina – CSM Ploiești 76:86.