2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Két kislány vált pár nap alatt felelősségteljes gazdivá, amikor a család kedvenc anyanyúlja váratlanul elpusztult, és az alig kéthetes nyúlfiókák mesterséges táplálását felvállalták. Mi a teendő, ha az ember arra kényszerül, hogy az újszülött kölyköket ellássa? Miként előzhető meg a házinyúl megbetegedése és elpusztulása? – kérdeztük a szakembert. 

Amennyiben egy házinyúl több utódot hoz világra, mint ahány emlője van, netalán nem neveli őket, a dajkásítással lehet próbálkozni, amennyiben egy hasonló apróságot nevelő anya alá helyezhetők az elárvult kölykök. Általában nem kell az idegen anya elutasításától tartani. Ha nincs olyan anyaállat, amely frissen ellett, a mesterséges nevelésre kell hagyatkozni – mondta dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője. A nyúlfiókák mesterségesen táplálhatók, mert a többi háziállattól eltérően számukra nem létfontosságú az előtej (föcstej), mely nélkülözhetetlen immunvédelmi anyagokat tartalmaz. Ez a tej állatfajtól függően a szoptatás kezdeti szakaszában termelődik az ellést követő néhány órán vagy napon át. A nyulak esetében ezt a védettséget az állat már az anyaméhben megkapja. A tejtermelés csúcsa a második-harmadik hétre tehető, ezt követően csökken. A nyúlfiókák azért is térnek át korábban a szilárd táplálékra, mert az anya nem termel elegendő tejet, és éhesek. Az állatkereskedésben kapható számukra granulált nyúltáp, azonkívül friss széna és zöldség a napi menü.

Védekezés a betegségek és ragadozók ellen

Két betegség ellen javallott oltást adatni két hónapos korukban: a nyulak vérzéses betegsége és a mixomatózis ellen (mindkettőt vírus okozza, és gyakorlatilag nincs rájuk gyógymód, csak a megelőzés), és ezeket hathavonta ajánlott megismételni. Ha lehet, akkor az a helyiség, ahol tartózkodnak, legyen beszúnyoghálózva, mivel ezeket a betegségeket a legyek és szúnyogok terjesztik főleg nyáron és ősz elején. Ugyanakkor – mint bármely házi kedvenc – a nyulak is megbolhásodhatnak és megférgesedhetnek, ami ellen gyógyszert írhat fel vagy adhat az állatorvos. Egy másik gyakori parazitás megbetegedés a fülrühösség, amit sokszor még kölyökkorban az anyjuktól kapnak el, de klinikai tüneteket csak pár hétig vagy hónapig okoz (fülrázás, viszketegség, hátsó lábakkal való állandó vakaródzás). Ez a betegség könnyen kezelhető különféle atkaölő szerekkel.

Vigyázni kell a nyúlfiókákra, mert játékosságukban sokszor baleset érheti őket (kiugranak az ember öléből, leesnek az asztalról, rájuk léphet egy felnőtt, ugyanakkor levadászhatja a szomszéd kutyája vagy macskája, esetleg elkapja őket az udvarról valamilyen ragadozó madár).


Etetés                 Fotó: Makkai Melánia
Tehéntej helyett tejpor 

Az anyanyúl naponta egyszer szoptat, akkor is csak néhány percig, ennek ellenére ez elegendőnek bizonyul az alom számára. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a nyúl teje rendkívül koncentrált, mivel fehérjetartalma 3,5-szerese, zsírtartalma 2,5-szerese a tehéntejnek, a tejcukortartalma azonban kevesebb. A mesterséges nevelésnél ezért nem alkalmazható a tehéntej. A nyúlfiókák mesterséges táplálásánál cicáknak való tejport, azaz macskatápszert kell adni. Azonos mennyiségű port ugyanannyi vízben kell feloldani és 42 °C-ra melegíteni, az etetéshez vegyszermentes fültisztítót vagy szemcseppentőt lehet használni, amiből a fiókák óvatosan kiszívják a tápot. Az anyanyúl naponta átlagosan 120 g tejet termel, egy kisnyúl napi tejigénye hozzávetőleg 20 g, ezt napi többszöri etetéssel lehet elérni, ugyanakkor fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A 33 °C a legelőnyösebb a fiókáknak, de természetes körülmények között csak 12-15 °C szokott lenni a fészekben. A melegigény kielégítésére infravörös lámpával lehet emelni a hőmérsékletet. Ezt a fiókák fölött 50-60 cm-re kell elhelyezni, hogy ne legyen túl melegük, olyan magasra kell helyezni a lámpát, hogy a kezünk kellemes meleg sugarakat érzékeljen. 

– A kifejlett nyulak táplálásánál milyen előírásokat kell betartani? Hányszor és mennyi eledelt lehet adni nekik?

– Mivel a bajt, a háziállat pusztulását jobb megelőzni, érdemes néhány tanácsot megfogadni. A nyúl előtt egész nap legyen víz, széna, ágak és lehetőleg vadnövények. Amennyiben nem lehetséges a nap 24 órájában mezei növényt biztosítani neki, a többi zöldségféle mennyisége az állatok számától és az egyedek szükségletétől függ. Fontos a friss víz, a friss széna és a friss zöldségek, mindemellett a rostos és kevés proteintartalmú takarmány. Az ideális napi adag az állatok testsúlyának függvényében kb. 130-180 g zöldség és egyéb növény, tehát például egy két kilogrammos nyúl számára 340 g, a négykilósnak 680 g, de ezt több körülmény befolyásolhatja. A napi kétszeri etetés javasolt, de minél gyakrabban etetnek, annál jobb. 

– A nyúl is szenvedhet a melegtől?

– A nyári hónapokban a nyulak különleges gondoskodást igényelnek, mert a vastag bundájuk következtében könnyen túlmelegszenek, dehidratálódnak vagy más egészségi problémák jelentkezhetnek. A nyári hónapokban sokkal több vizet isznak, ezért ellenőrizni kell, hogy legyen mindig friss víz előttük. Nyári hőségben a kint tartott nyúl ketrecének napsütötte oldalát ajánlott letakarni egy vékony vászonnal, de csak annyira, hogy a lakhelye szellőzni tudjon. Egy hideg, nedves törülközőt helyezve a ketrecbe az állatok rátelepednek, hogy lehűtsék magukat, de ezt rendszeresen kell cserélni és mosni. A nyúl egyébként akkor is szenvedhet a melegtől, ha a lakásban él.