2019. március 19., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem február 25-e és március 3-a között hagyományosan nyitott kapukkal várja az érdeklődőket. Az eseménysorozaton bemu-tatkoznak a színész, bábszínész, koreográfia, teatrológia, média és zenepedagógia szakos hallgatók és oktatók. 

Az érdeklődők tematikus egységekben ismerkedhetnek meg a különböző profilú sza-kokkal. Több ingyenesen látogatható rendezvény – vizsgaelőadások, szakmai beszélgetések, mesterkurzusok – lesz. Nemcsak azokat várják, akik pályaválasztás előtt állnak és érdeklődnek az egyetem kínálata iránt, hanem azokat is, akik csupán betekintenének a „műhelytitkokba”. A rendezvény a Művészeti Egyetem Köteles Sámuel utcai főépületében, a Bolyai utcában lévő Pálffy-házban (zeneművészeti szak), valamint a Levél/Frunzei utcai Stúdió 2-ben (bábstúdió) zajlik. 

Február 25-én, hétfőn 12 órától az egyetem 39-es termében Molnár Ferenc Liliom című színdarabját tekinthetik meg az érdeklődők a III. éves színész szakos hallgatók előadásában (irányító tanár: dr. Tompa Klára). 13.30-tól a diákok improvizációs gyakorlatokat mutatnak be (irányító drd. Sorbán Csaba). 

Kedden a II. éves színész szakos diákoké a tér. 11 órától mozgásművészeti gyakorlatok lesznek dr. Luca Kinga irányításával, helyszín az egyetem 8-as terme. 18 órától Csehov Három nővéréből mutatnak be jeleneteket (irányító tanárok dr. Harsányi Zsolt és dr. B. Fülöp Erzsébet) a 26-os teremben. 

Szerdán a II. éves koreográfia szakos diákokat lehet megtekinteni. 11 órától balett, 12.30-tól kortárs tánc és 18 órától a koreográfia művészetéből láthatnak ízelítőt az érdeklődők. A balett a 7-es, míg a további előadások a 8-as teremben lesznek. A koreográfusok irányító tanárai dr. Luca Kinga, drd. Bezsán Noémi és drd. Györfi Csaba. Ugyanaznap 16 órától a Pálffy-házban dr. Buta Árpád irányításával a zenepedagógia szakos hallgatók egy kis zeneforgataggal várják a nézőket, hallgatókat. 

Csütörtökön a II. és III. éves színész szakos diákok a színpadművészet rejtelmeibe vezetnek be. 11 órától a 26-os teremben Juhász Ferenc A halottak faggatása című versét adják elő másodévesek, míg a harmadévesek 12.15-től, a 39-es teremben Spiró György Álmodtam neked és T-boy című novelláskötetéből adnak elő részleteket. Irányító tanár: dr. Papp Éva. 17 órától a 36-os teremben rövidfilmvetítés és stúdióbeszélgetés lesz, ahol a forgatókönyv- és reklámírás, média szakos hallgatók mutatkoznak be (irányító tanárok: dr. Kós Anna, drd. Jakab Tibor). 

Március elsején, pénteken a teatrológia szakosok a nyitott napok „házigazdái”. 11 órától pályaválasztási drámajátékot szerveznek egy középiskolás osztálynak. A foglalkozást dr. Boros Kinga és dr. Albert Mária vezetik. 17 órától az egyetem 30-as termében a teatrológus diákok színészmesterség-vizsgájaként Örkény-egypercesekből láthatnak előadást az érdeklődők dr. Sebestyén Aba irányításával. 18 órától a 39-es teremben Szekeres Blanka, Mag Eszter, Zárug Bernadett Kosztolányi Édes Anna című regénye alapján színésznevelési előadást tartanak 11–12. osztályos tanulóknak. Helyszűke miatt érdemes előre érdeklődni az előadásokon való részvételi lehetőségek felől.