2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem február 25-e és március 3-a között hagyományosan nyitott kapukkal várja az érdeklődőket. Az eseménysorozaton bemu-tatkoznak a színész, bábszínész, koreográfia, teatrológia, média és zenepedagógia szakos hallgatók és oktatók. 

Az érdeklődők tematikus egységekben ismerkedhetnek meg a különböző profilú sza-kokkal. Több ingyenesen látogatható rendezvény – vizsgaelőadások, szakmai beszélgetések, mesterkurzusok – lesz. Nemcsak azokat várják, akik pályaválasztás előtt állnak és érdeklődnek az egyetem kínálata iránt, hanem azokat is, akik csupán betekintenének a „műhelytitkokba”. A rendezvény a Művészeti Egyetem Köteles Sámuel utcai főépületében, a Bolyai utcában lévő Pálffy-házban (zeneművészeti szak), valamint a Levél/Frunzei utcai Stúdió 2-ben (bábstúdió) zajlik. 

Február 25-én, hétfőn 12 órától az egyetem 39-es termében Molnár Ferenc Liliom című színdarabját tekinthetik meg az érdeklődők a III. éves színész szakos hallgatók előadásában (irányító tanár: dr. Tompa Klára). 13.30-tól a diákok improvizációs gyakorlatokat mutatnak be (irányító drd. Sorbán Csaba). 

Kedden a II. éves színész szakos diákoké a tér. 11 órától mozgásművészeti gyakorlatok lesznek dr. Luca Kinga irányításával, helyszín az egyetem 8-as terme. 18 órától Csehov Három nővéréből mutatnak be jeleneteket (irányító tanárok dr. Harsányi Zsolt és dr. B. Fülöp Erzsébet) a 26-os teremben. 

Szerdán a II. éves koreográfia szakos diákokat lehet megtekinteni. 11 órától balett, 12.30-tól kortárs tánc és 18 órától a koreográfia művészetéből láthatnak ízelítőt az érdeklődők. A balett a 7-es, míg a további előadások a 8-as teremben lesznek. A koreográfusok irányító tanárai dr. Luca Kinga, drd. Bezsán Noémi és drd. Györfi Csaba. Ugyanaznap 16 órától a Pálffy-házban dr. Buta Árpád irányításával a zenepedagógia szakos hallgatók egy kis zeneforgataggal várják a nézőket, hallgatókat. 

Csütörtökön a II. és III. éves színész szakos diákok a színpadművészet rejtelmeibe vezetnek be. 11 órától a 26-os teremben Juhász Ferenc A halottak faggatása című versét adják elő másodévesek, míg a harmadévesek 12.15-től, a 39-es teremben Spiró György Álmodtam neked és T-boy című novelláskötetéből adnak elő részleteket. Irányító tanár: dr. Papp Éva. 17 órától a 36-os teremben rövidfilmvetítés és stúdióbeszélgetés lesz, ahol a forgatókönyv- és reklámírás, média szakos hallgatók mutatkoznak be (irányító tanárok: dr. Kós Anna, drd. Jakab Tibor). 

Március elsején, pénteken a teatrológia szakosok a nyitott napok „házigazdái”. 11 órától pályaválasztási drámajátékot szerveznek egy középiskolás osztálynak. A foglalkozást dr. Boros Kinga és dr. Albert Mária vezetik. 17 órától az egyetem 30-as termében a teatrológus diákok színészmesterség-vizsgájaként Örkény-egypercesekből láthatnak előadást az érdeklődők dr. Sebestyén Aba irányításával. 18 órától a 39-es teremben Szekeres Blanka, Mag Eszter, Zárug Bernadett Kosztolányi Édes Anna című regénye alapján színésznevelési előadást tartanak 11–12. osztályos tanulóknak. Helyszűke miatt érdemes előre érdeklődni az előadásokon való részvételi lehetőségek felől. 
Kapcsolódó cikkek: