2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem mindennapi pengeváltásra került sor tegnap az RMDSZ megyei vezetése és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt között. Az EMNT azzal vádolta meg az RMDSZ megyei elnökét, hogy minden korábbi egyezséget felrúgva kijelentette, hogy Vass Levente az RMDSZ saját jelöltje.

 

Nem mindennapi pengeváltásra került sor tegnap az RMDSZ megyei vezetése és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt között. Az EMNT azzal vádolta meg az RMDSZ megyei elnökét, hogy minden korábbi egyezséget felrúgva kijelentette, hogy Vass Levente az RMDSZ saját jelöltje. Az RMDSZ elnöke szerint az EMNT elnöke valótlanságokat állít, amellyel kompromittálja a közös ügyet, illetve azokat a civil intézményeket és történelmi egyházakat, amelyek a jó ügy mellé álltak. Végül az EMNP is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben a Maros megyei RMDSZ vezetőit szószegéssel vádolja.

Derült égből villámcsapás

Úgy tűnik, a Maros megyei RMDSZ vezetősége nem tud felülkerekedni a szűk pártpolitikai érdekeken, ugyanis Kelemen Atilla megyei elnök a február 2-i egyeztetésen, „felrúgva szervezete korábbi álláspontját, ellentmondást nem tűrve közölte: Vass Leventét csak az RMDSZ színeiben kívánják indítani a helyhatósági választásokon, nyilatkozta tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón Jakab István, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megyei elnöke. A sajtótájékoztatón jelen volt Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi elnöke is, aki szerint „derült égből villámcsapásként” érte őket az RMDSZ megyei elnökének nyilatkozata, hogy Vass Leventét kizárólag saját jelöltjüknek tekintik.

Az EMNT és az EMNP helyi vezetői, mint mondták, kezdettől fogva a pártkoalíció mellett kötelezték el magukat, azért tették meg a „történelmi gesztust”, hogy egy más párt színeiben induló jelöltet támogassanak, hogy megvalósuljon az összefogás. Nehezményezték a koalíciós szerződés írásos formájának az elmaradását. Jakab István szerint ez, illetve bizonyos nyilatkozatok egyértelművé tették, hogy „Vásárhelyen a pártszövetség létrejöttére még nem érett meg az idő”. Kijelentette: „Korai még arról álmodni, hogy az RMDSZ pártérdekek fölé helyezze a magyar közösség érdekeit, hogy magyar polgármestere legyen Vásárhelynek”.

Ezek után arra a következtetésre jutottak, hogy Vass Levente függetlenként tudja megnyerni a választásokat. „Ha ő is úgy akarja, függetlenként támogatjuk”, mondta Portik Vilmos, sajnálatosnak nevezve, hogy „míg az RMDSZ az elmúlt években Bukarestben folyamatosan koalícióban volt román pártokkal, nem tudja ezt megtenni Marosvásárhelyen magyarokkal”.

Egyébként nem szándékoznak saját polgármesterjelöltet indítani akkor sem, ha Vass Levente kitart az RMDSZ mellett. Ellenben a megyei tanács elnöki funkciójára megtörténhet, hogy saját jelöltet állítanak.

Övön aluli ütés volt

Az EMNT–EMNP-sajtó-tájékoztatót követően dr. Kelemen Atilla, az RMDSZ megyei elnöke, dr. Benedek István, a marosvásárhelyi szervezet elnöke és Szabó Árpád ügyvezető elnök is nyilatkozott az ügyben.

A megyei elnök szerint egy nappal a nyilatkozat megjelenése előtt magánbeszélgetésen vetette fel Jakab István a pártszövetség ötletét, amire ő azt válaszolta, hogy másnap összeül a megyei RMDSZ állandó tanácsa, amely megtárgyalja a dolgot, utána felhívja és közli vele, miről döntöttek. Ezek után reggel 8 óra 10 perckor telefonált neki Jakab István, és sajnálattal közölte, hogy a központi vezetés „kivette a kezéből a döntés jogát”, és most már csak azt tudják elfogadni, ha Vass Levente teljesen független jelöltként kiáll az RMDSZ-ből. Majd megjelent az említett nyilatkozat, amely Kelemen szerint „övön aluli ütés volt”. Ugyanis azon a beszélgetésen „szó sem volt arról, hogy Vass Levente csak az RMDSZ jelöltje”. Kelemen Atilla kijelentette: Énnekem a szavamat nem vonta kétségbe senki, soha. Nem vagyok az az ember, akinek lapulnia kellene”.

Az RMDSZ a sajtótájékoztatón, de a szervezet által kiadott nyilatkozatban egyaránt „egyértelműen kifejezte azt a szándékát, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség megnyerése érdekében hajlandó összefogni mind a civil szférával, mind a helyi politikummal. Azonban egyetlen alkalommal sem volt szó arról, hogy Vass Leventét független jelöltként indítaná a két politikai szervezet”.

„Nagy csalódás számomra ez a nyilatkozat, rendkívül súlyosnak tartom” – jelentette ki Kelemen Atilla, aki egyszerűen hazugságnak nevezte az EMNT-nyilatkozatban megjelenteket.

Végül kijelentette, hogy bár nehéz egy ilyen nyilatkozat után megtenni, az RMDSZ a továbbiakban sem zárkózik el a tárgyalásoktól.

Az elnök által mondottakat erősítette meg dr. Benedek István és Szabó Árpád is.

Marosvásárhely mindannyiunk közös ügye!

Ezzel a címmel jelent meg az újabb nyilatkozat, ezúttal az EMNP elnöke, Toró T. Tibor aláírásával, amelyben egyrészt szószegéssel vádolja meg az RMDSZ megyei vezetőit, másrészt „üdvözli az EMNT Maros megyei szervezetének felvetését, hogy dr. Vass Levente, mindannyiunk képviseletében, a mögötte álló magyar társadalmi összefogást felmutatva, formailag független polgármesterjelöltként induljon az önkormányzati választáson”, illetve támogatásáról biztosítja az EMNT Maros megyei szervezetét. Kijelenti, hogy minden segítséget megadnak Vass Leventének mind a jelöltséghez szükséges aláírások összegyűjtéséhez, mind a sikeres választási szerepléshez, mert „Marosvásárhely visszaszerzése nemcsak a város magyarságának, hanem az egész erdélyi magyarságnak közös ügye”.

Az RMDSZ még remél

Az RMDSZ nyilatkozatában, annak ellenére, hogy sajnálattal vette tudomásul, hogy „nyilatkozatukkal megelőzték a választási szövetség létrehozását”, reméli, „hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt rövid időn belül felülbírálja jelenlegi álláspontját”, mivel „Maros-vásárhelynek egyértelmű érdeke, hogy a magyar összefogás jelöltje megnyerje a polgármester-választást, visszanyerje többségi erejét a tanácstestületben, és a megye magyarsága megőrizze vezető tisztségét a megyei tanács élén”. Ehhez kéri továbbra is mind a politikum, mind a civil társadalom támogatását.