2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dicsőszentmártonban leszerelték a kórház kapusszobájáról és a járóbeteg-rendelő bejárata fölül a kétnyelvű táblát.


Dicsőszentmártonban tegnap leszerelték a municípiumi kórház kapusszobájáról és a járóbeteg-rendelő bejárata fölül a kétnyelvű táblát – tájékoztatott Szász János főorvos, az intézmény igazgatója.

A prefektus utasítására és a megyei tanács határidőt is megszabó átirata nyomán másfél hónapja kifüggesztett kétnyelvű felirat nem a román homlokzati tábla helyébe került, amiből kettő is jelzi a Dr. Gheorghe Marinescu Municípiumi Kórházat, hanem kisebb nagyságban a kapusszoba falára. Ennek ellenére a napokban olyannyira szúrni kezdte a kormánypárti tanácsosok és a polgármester szemét, hogy 5.000-30.000 lejes büntetést róttak ki a kórházra, mivel az első felszólításra nem szerelték le a feliratokat. A megyei tanács jogtanácsosaival folytatott megbeszélésnek az volt az „eredménye”, hogy a vonatkozó 1991. évi 50-es törvény alapján városrendezési engedélyt kell kérni az új feliratok kifüggesztésére, ezért ezt az utat végig kell járnia a kórház vezetőségének is. A dicsőszentmártoni helyhatóság azonban nem tagadhatja meg a feliratok kihelyezésére vonatkozó engedélyt, mivel a törvény nem tiltja, hogy ott, ahol 20 százalék alatt van a kisebbségi lakosság, ne lehessen kétnyelvű felirattal ellátni egy intézményt. Ráadásul olyan kórházról van szó, amiről a megyei tanács rendelkezik, a megyei lakossági arányok alapján.

Nyelvjogi szakértők is megerősítették, hogy a törvényes előírások betartása során nem lehet alapja az elutasításnak, s a hivatalnak 60 napon belül választ kell adnia a kórház kérésére.

Ami a büntetést illeti, a dicsőszentmártoni helyhatóság nem a törvényes előírások szerint járt el az összeg megállapításakor, ezért az igazságügyi szervek több mint valószínű, hogy megsemmisítik a büntető jegyzőkönyvet.

Kérdésünkre Kelemen Atilla parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy felhívta dr. Dorin Floreának, a Demokrata-Liberális Párt megyei elnökének a figyelmét arra, hogy az ilyen akciók kedvezőtlenül befolyásolják a két párt együttműködését. Segesváron nincs semmi probléma a háromnyelvű városnévtábla miatt, s Dicsőszentmárton valamint a környék lakóinak a komfortérzéséhez is hozzátartozik a kétnyelvűség. Florea állítólag nem érti, hogy párttársának miért kellett így eljárnia, Matei Alexandru Adrian dicsői polgármestert pedig a történtek óta nem lehet elérni sem a hivatalban, sem a mobiltelefonján.

A történtek viszont azt jelzik, hogy a helyi kiskirályok hogyan „értelmezik” azokat a nemzetközi dokumentumokat, amelyekért a kétnyelvűséggel kapcsolatosan Románia garanciát vállalt, s egyáltalán a nemzetiségek közötti együttélést és együttműködést. Továbbá arra is utal, hogy mire számíthat koalíciós partnere részéről az RMDSZ. Korrekt együttműködésre a nacionalizmus lobogójával kampányba induló helyi vezetőktől a jelek szerint aligha. A történetek egy normálisan működő demokráciában kisszerűnek, szánalmasnak, nevetségesnek tűnhetnek, itt nálunk azonban azt jelzik, hogy a többség, legalábbis helyi szinten, mennyire érett és képes az együttműködésre.