2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Június 3-án a Teleki–Bolyai Könyvtár különleges kínálattal várja

a vásárhelyi közönséget: lesz könyvturkáló az udvaron, meseolvasás és kézművessarok gyerekeknek, du. 6-tól Beszélő Könyvek a freskós teremben, valamint bemutatjuk a BrExLibris kiállítás új médiaanyagait. 

Délután 3-kor indul az udvaron a Könyvturi, a Teleki Téka egyik legnépszerűbb közösségi könyvnépszerűsítő eseménye, mely főként az iskolásokat és az egyetemi ifjúságot célozza, de színessége és jó hangulata sokakat vonzott be a Tékába tavaly tavasszal és ősszel is. Az immár harmadszorra megszervezett esemény a Téka kapuja alatti nyitott polcot szeretné népszerűsíteni a diákok körében, azt a polcot, ahova egész évben lehet hozni könyveket, illetve válogatni róla olvasnivalót. Tehát, ha jó könyveket szeretnél válogatni ingyen, vagy csak egyszerűen kellemesen, könyvek közt szeretnél egy laza nyári délutánt eltölteni, várunk 3 és 6 óra között a Teleki Téka udvarára! A szervezők, a Teleki–Bolyai Könyvtár és a Művészeti Egyetem impresszárió szakos diákjai gyermeksarkot is kialakítottak, hogy a kisgyerekes szülők nyugodtan olvasgathassanak az udvaron, az óvodából, iskolából hazafele menet.

Ezen a hétfőn kivételesen a Téka időszakos kiállítása, az angol könyveinket bemutató BrExLibris is nyitva tart délután 3 és 6 óra között, mivel ekkor kerül sor a tárlat érdekességeit felvillantó kisfilmek bemutatására. Ezek a médiaanyagok kifejezetten diákok számára készültek. 

A délután 6 órától kezdődő Beszélő Könyvek-est címe Robinson Crusoe, az offline ember. Mit jelent a Robinson a 21. században, amikor már attól is elszigeteltnek érezzük magunkat, ha otthon felejtettük a telefont? Mitől lett ez a könyv bestseller a 18. századi Angliában? Minek köszönhető az, hogy pszichológusok, szociológusok, irodalmárok és történészek újabb és újabb felfedeznivalókat találtak sorai közt a 20. században? A különböző Robinson-olvasatokról beszélget Győrffy Ákos József Attila-díjas költővel Lázok Klára, az est házigazdája. Szeretettel várjuk nyárkezdő délutánunkon a Teleki Téka udvarára, eső esetén pedig az árkádok alá: könyvet válogatni, olvasni, videókat nézegetni angol könyvekről és egy egészen különleges Robinson-olvasatot megismerni! (közlemény)