2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb fejlődési szakaszába lépett a romániai szinkronúszó sport a napokban a Marosvásárhelyen megszervezett Summer Camp, azaz nyári tábor révén. Az orvosi egyetem fedett uszodájában tartott rendezvényen 40 romániai szinkronúszó vett részt, zömében Marosvásárhelyről, de érkeztek nyolcan Brassóból, és egy bukaresti kislány is. Ennek nyilván anyagi okai is voltak, hiszen a távolabbról érkezőknek fedezniük kellett az itt-tartózkodás költségeit, de a marosvásárhelyi számbeli fölénynek talán a lényegesebb oka, hogy itt kezdődött el öt éve a sportág romániai története, és ma is itt van a legtöbb lány, aki ezt a nagyon szép (és rendkívül nehéz) sportágat választotta. Sőt, mint a marosvásárhelyi szinkronúszó közösség magyarországi mentora, Kovács Zsuzsanna elmondta, még ennél is többen érdeklődnének, de sajnos telítődött a kapacitás, hiszen a növekedésnek egyrészt az uszodák, másrészt a képzett edzők hiánya szab határt, jelenleg Romániában egyedül Hegedüs Krisztina rendelkezik szinkronúszóedző képesítéssel, és majdnem 50, különböző korosztályú sportolót készít fel.

A marosvásárhelyi táborban a résztvevők intenzív módon foglalkoznak a szinkronúszással, a már említett két edző, Kovács Zsuzsanna és Hegedüs Krisztina vezetésével, de további szakembereket is bevontak a munkába. Így Kovács-Gábor Annamária a tornaelemeket gyakorolja szárazedzések keretében a sportolókkal, Benő Kingával jógagyakorlatokat végeznek, míg az erőnléti felkészítéssel Nenad Đurović szerb szakember foglalkozik.

Ez a tábor a sportágban az első országos megmozdulás, amely a szervezők szerint jó irányba mutat annak érdekében, hogy egyszer országos szövetség és nemzetközi képviseletre alkalmas válogatott alakuljon ki. A fő cél a technikai és erőnléti fejlődés, a sportághoz szükség izmok megmozgatásával, hiszen a szinkronúszáshoz nem elég csak úszni tudni: hajlékonyság, ritmusérzék és nem utolsósorban erős tüdő kell. A vizes és szárazedzések mellett műhelyek keretében a lányok koreográfiastílusokkal ismerkedhetnek meg, illetve hajzselatinozási, sminkelési technikákat sajátítanak el, kűrruhák tervezését tanulják, hiszen ebben a sportágban ezek is rendkívül fontos részletek. Videózás során a világ legjobbjaitól leshetnek el titkokat.

A legjobbak nem csak itthon, külföldön is tanulnak. Két marosvásárhelyi lány edzőjükkel, Hegedüs Krisztinával együtt a közelmúltban Spanyolországban vett részt egy hasonló, de nemzetközi képzésen, ahol nem kisebb név, mint a négyszeres orosz olimpiai bajnok Anasztaszija Jermakova, a spanyol világbajnoki bronzéremes csapat két tagja, és egy holland szinkronúszóedző irányításával készültek.