2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A gazdák mellett a helyi vállalkozókat is felkarolják

Inkubátorház létesül 

Az elmúlt több mint egy évtized legsikeresebb évét zárta nemrég a nyárádszeredai önkormányzat: számos beruházást kezdett el, illetve több nagylélegzetű projekt kivitelezésének az idén fog hozzá, és ami igazán elismerésre méltó, hogy az infrastrukturális beruházásokon túl a városvezetés prioritásként kezeli a gazdák mellett a helyi vállalkozók minél szélesebb körű támogatását. Ezt célozza az inkubátorház kialakítása a volt árvaház épületében. 


A helyi vállalkozókat karolja majd fel az inkubátorház, aminek a megvalósítására az önkormányzat a regionális operatív program keretében nyert finanszírozást. A több mint százéves épület, ahol egykor árvaház működött, majd egy ideig néhány helyiségében a kistérségi iroda kapott helyet, B kategóriás műemlék épület, amely alapos felújításra szorul, és jelenleg kihasználatlanul áll. A projekt részeként sor kerül az épület külső és belső felújítására, a belső terek felosztására, illetve felszerelésvásárlásra. Ipari parkszerű létesítményként működne az inkubátorház, ahol mint-egy 18-24 kezdő vagy már működő vállalkozásnak tudnának helyiséget, székhelyet biztosítani, 18 az alsó határ, amit a projektben vállalni kellett. Tóth Sándor polgármester elmondta, folyamatban van a közbeszerzés a tervezésre és a kivitelezésre. Mivel az ingatlan műemlék épület, különleges tervezésre és kivitelezésre van szükség. A városvezető szerint az épületfelújításon túl a projekt igazán nagy kihívása az, hogy azt megtöltsék tartalommal. Elsősorban helyi cégeknek, innovatív vállalkozásoknak szeretnének ott helyet biztosítani, irodaházszerűen működne majd az inkubátorház, elsősorban az IT-szektort szeretnék odacsalogatni, és arra bátorítani a fiatalokat, hogy itthon helyezkedjenek el, indítsanak vállalkozást, és alapítsanak családot. 
Elkészül a trágyatároló, és elkezdik a piac felújítását

Több beruházás van folyamatban, illetve kezdődik el az idén, amely nemcsak a helyi, hanem a nyárádmenti gazdák támogatását is célozza. Várhatóan már tavasszal elkészül a várostól nem messze a közösségi trágyatároló, és amint sikerül kiválasztani a kivitelező céget, elkezdődhet a nyárádszeredai piac régóta várt felújítása. 

Fotó: Gligor Róbert (archív)


Egyszerre több trágyatároló megépítését hirdette meg a Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztérium, ezek egyike a nyárádszeredai. Tóth Sándor polgármester lapunknak elmondta, megnyerték az erre vonatkozó pályázatot, és a szeredai tárolót kezdték el leghamarabb építeni, van település, ahol még nem is került sor a közbeszerzésre. A kivitelező cég az elmúlt év végén már el is kezdett dolgozni, illetve megérkezett az első munkagép is, egy homlokrakodó. Jelenleg az időjárási viszonyok miatt szünetel a munka, de a tervek szerint március 15-ig be kell fejezzék a tárolót. Ez a környezetvédelmi hatóság által előírt dátum, így remélhetőleg már az idéntől használhatják a gazdák. 

1,5 millió lejes beruházásról van szó, amire százszázalékos finanszírozást nyert a város, és amely a polgármester szerint egy rendkívül hasznos közösségi projekt, hiszen általa segítenek a gazdáknak, hogy eleget tudjanak tenni az előírásoknak. A törvény ugyanis kötelezi az állattartókat, hogy a talaj nitráttal és nitrittel való szennyezésének a kiküszöbölése érdekében a gazdaságukban betonfelületre fallal és medencével ellátott tárolót építsenek, és ott raktározzák az istállótrágyát. 

A városvezető szerint a nagyobb farmokat üzemeltető gazdák már eleget tettek ennek az előírásnak, a közösségi trágyatároló elsősorban a kisebb gazdaságoknak jelent majd segítséget. A gazdák ide szállítják be a gazdaságukból származó istállótrágyát, majd amikor a trágya megérik, a tárolóból az állattartók kiszállíthatják a földjeikre. A helyszínen ugyanakkor majd a trágyalét kezelni is fogják a megfelelő eljárással.

A Nyárádszereda és Székelytompa közötti helyszínen egy majdnem 800 négyzetméteres, fedetlen betonplatform készül, közel kétméteres fallal körbevéve. A trágyatároló megépítése mellett a projekt az üzemeltetéshez, azaz a trágyaszállításhoz és -kezeléshez szükséges géppark beszerzését is támogatja, így egy homlokrakodót, egy új traktort, egy szippantóberendezést, valamint egy utánfutót is vásárolnak. A polgármester szerint a trágyatárolót az oda vezető mezőgazdasági úttal összekötő szakasz kiépítése a helyi önkormányzatra hárul, párhuzamosan az építkezéssel zajlik az útépítés is. Mint mondta, a gazdák nagyon várják már, hogy használatba vehessék az új létesítményt, több mint százan már jelezték, hogy igénybe vennék majd, a szövetkezeti gyűléseken is folyamatosan érdeklődnek, hogy mikor készül el. 

Csarnok és hűtőház... korszerűsítés előtt a helyi piac

A helyi piac korszerűsítése rég-óta foglalkoztatja a városvezetést. Ottjártunkkor a polgármester örömmel újságolta, hogy megvan a terv, beszerezték a szükséges engedélyeket, így – amint a folyamatban lévő közbeszerzésen sikerül kivitelezőt találni –, elkezdődhet a helyi költségvetésből finanszírozott beruházás. Mint mondta, bízik benne, hogy egy előző sikertelen közbeszerzés után most találnak egy céget, amely megfelelően el tudja végezni a munkát. A piac teljes felújítása keretében több mint négyszáz négyzetméteren egy fedett csarnok épül, hűtőházat alakítanak ki, valamint a kinti asztalok is fedél alá kerülnek. Emellett faházikókat is építenének, ugyanis felmerült az ötlet, hogy az egyes településeknek lehetőséget biztosítanának arra, hogy egy-egy ilyen házikóban saját helyi termékeiket kínálják eladásra. Ugyanakkor az állatpiac működéséhez is biztosítanak majd megfelelő feltételeket. A városvezető hozzátette, a hűtőház és a csarnok jelentősen emeli a költségeket, azonban úgy gondolják, hogy 2020-ban elengedhetetlen, hogy egy piacon ne legyenek adottak a megfelelő feltételek. – Amint kerül kivitelező, azonnal fogunk neki a munkának – ígérte Tóth Sándor.