2020. január 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elvileg jövő szombaton rajtol a női kosárlabdaidény a Románia-kupa első körének odavágó mérkőzéseivel. A rajtnál felsorakozik a Marosvásárhelyi Sirius is, amely az egy évet élt CSM romjaira építkezik, ugyanazzal az edzővel (Ionel Brustur), és jórészt ugyanazokkal játékosokkal vág neki az új bajnokságnak. Érdekes egyébként, hogy pont a női kosárlabdacsapatnak sikerült egyedüliként magántámogatásból előteremtenie a bajnoki részvételhez szükséges összeget a CSM összes tropára ment szakosztálya közül, ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy elsőként mondtak le róla a városi sportklubban, és a sportági szövetség későig kitolta a beiratkozási határidőt, így a csapat menedzserének, Kiss Istvánnak (szerencsére) maradt ideje lépni.

Sajnos, ahhoz viszont nem volt elég ez az idő, hogy mindenkit megőrizzenek a keretből. Angel Robinson már az év elején távozott, és a nyáron is korán talált csapatot, Alina Popot Arad csábította el, és megunta a várakozást Bianca Nagy-Voica, Ruxandra Chiş és Radu Antonia is. Igaz, utóbbi még visszatérhet, mert kiderült, hogy cseberből vederbe esett. Nagyszebenbe igazolt volna, az ottani csapat azonban a beiratkozás és a bajnoki program elkészítése után visszalépett. 

A Sirius a következő összetételű játékoskerettel vág neki a bajnokságnak: Mészáros Kata, Cristina Badi, Andreea Feiseş, Bokor Beáta, Diana Ignat-Kleemann, Alexandra Bobar, Iohana Borşan, Pálffy Tünde, valamint a klub 16 éves korosztályú csapatából beválogatott öt-hat kosaras, ezenkívül egy idegenlégiós is aláírt a marosvásárhelyiekhez. (Hosszú évek után alighanem ő lesz az egyetlen idegenlégiós a teljes marosvásárhelyi sport viszonylatában!) Az amerikai Brittney Dunbar 26 éves, irányító poszton játszik, a floridai St. Petersburg kollégiumban és a Weber State egyetem csapatában nevelkedett. Miután kiöregedett az NCAA-ből, az ír Maxol Wildcats igazolta le, majd az idén tavasszal a horvát Plamen Pozega színeiben játszott. Tizenegy mérkőzésen lépett pályára, 18,1 pont- és 7,5 lepattanóátlaggal, valamint mérkőzésenként hét gólpasszal. 

Mint ismeretes, a szövetség a klubok érdektelensége miatt kénytelen volt megváltoztatni a bajnoki rendszert, és az alapszakaszt két földrajzi csoportban szervezik. Utóbb is módosításra kényszerültek azonban, mert a bajnoki program elkészítése után Nagyszeben visszalépett, így a Nyugati csoportban, amelyben a Sirius is érdekelt, csak hat csapat maradt. Ezért újratervezték a programot, ám nem sorsoltak ismét, csupán vették az eredeti sorrendet úgy, hogy Nagyszeben helye után minden csapat eggyel kisebb sorszámot kapott, és így párosították a csapatokat a Berger-táblázat szerint. Az új program szerint a Nyugati csoport az eredetihez képest egy héttel később, október 9-én kezd, a marosvásárhelyi csapat programja pedig az alábbiak szerint módosul: 

Kézdivásárhely KSE (hazai pályán, okt. 9.), Aradi FCC Baschet (idegenben, okt. 12.), Kolozsvári U (i., okt. 19.), Szatmárnémeti CSM (h., nov. 2.), Nagyváradi CSU (i., nov. 24.), Kézdivásárhely KSE (i., nov. 30.), Aradi FCC Baschet (h., dec. 7.), Kolozsvári U (h., dec. 14.), Szatmárnémeti CSM (i., dec. 21.), Nagyváradi CSU (h., jan. 4.).

Az irányító poszton szereplő Brittney Dunbar a Weber State egyetem csapatában nevelkedett.

Fotó: Weberstatesports