2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A görög adósságválság, az ország csekély gazdasági súlya miatt nem sodorja veszélybe a teljes eurózónát Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója szerint.


A görög adósságválság, az ország csekély gazdasági súlya miatt nem sodorja veszélybe a teljes eurózónát Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója szerint.

Görögország alig öt százalékát adja az európai gazdaságnak. Nem hiszem, hogy a válság átterjedhetne a teljes európai gazdaságra – válaszolta a WTO vezetője a France Info francia hírrádiónak hétfőn adott interjújában arra a kérdésre, hogy milyen kockázatokkal járhat a görög válság az európai monetáris unióra.

Ez egy klasszikus történet: egy kis ország hosszú időn át többet költött, mint amennyi bevétele volt, mert nagyon alacsony kamatlábbal jutott kölcsönhöz – hangsúlyozta Lamy (fotó), aki szerint „még nem késő” megmenteni Görögországot a fizetésképtelenségtől.

Lamy úgy véli: Európa most fizeti meg az egyes uniós országok iránt évtizedeken át tanúsított pénzügyi lazaságot, amelynek részeként Athénnal sem volt elég szigorú az eurózónához való csatlakozáskor. „Nem lett volna nagyon korrekt a görögök hajában tetvek után kutatni azért, mert a statisztikákat meghamisították” – fogalmazott a WTO vezetője.

Athénnak a hét folyamán kell meggyőznie európai partnereit és hitelezőit arról, hogy vegyenek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban.

A szocialista kormány ellenzéke és a szakszervezetek kedd hajnaltól 48 órás sztrájkkal készülnek tiltakozni a szerdán és csütörtökön a parlament elé kerülő törvénycsomag elfogadása ellen.

Az euróövezet országai viszont attól teszik függővé az államcsőd szélén álló országnak nyújtandó pénzügyi segítséget, amelybe magánhitelezőket is be kívánnak vonni, hogy Athén bevezeti-e az újabb megszorító intézkedéseket.