2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyorsan terjed, de kevésbé veszélyes?

Alfa, beta, delta, omikron – ha ez így folytatódik tovább, hamarosan megtanuljuk a görög ábécé minden betűjét – jut eszembe a SARS-CoV-2 újabb változatáról. A világ körüli útra indult legújabb vírusváltozat már Romániába is megérkezett két Dél-Afrikából hazatért személy, illetve a nagybányai rögbicsapat egy játékosával. A vírusról úgy hírlik, hogy nagyon fürge, és rendkívül gyorsan terjed, másrészt, nagyobb testvéreihez képest nem annyira veszélyes a fertőzés, amelyet okoz. 

Az új koronavírus-változatról dr. Imre Mihályt, az orvosi egyetem belgyógyászat- és kutatásmódszertan tanárát kérdeztem.

– Azt, hogy egy nagyon fertőző törzsről van szó, már az első héten tudtuk, miután a vírust november 25-e után kimutatták. Akkor lett az omikron egy figyelemre méltó, aggodalomra okot adó variáns. Hogy sokkal fertőzőbb, mint a delta, abból derült és derül ki, hogy Dél-Afrikában az esetszámok nagyon gyorsan nőnek, gyakorlatilag néhány nap alatt duplázódnak meg. 

Hogy mennyire súlyos betegséget okoz, azt még nem tudjuk, aminek több oka is van. Még nagyon korai lenne kijelenteni, hogy ugyanolyan súlyos vagy enyhébb betegséget okoz, mint a delta variáns, tekintettel arra, hogy ennek a koronavírus-fertőzésnek a lefolyása általában a második hét végén, a harmadik hét elején alakul úgy, hogy súlyos állapotba kerülhetne a fertőzött beteg. Másrészt  a Dél-afrikai Köztársaság lakossága sokkal fiatalabb, mint az európai népek. A fiatalabbakról pedig ismeretes, hogy általában tünetmentesen vagy nagyon könnyen esnek át a koronavírus-fertőzésen, így nincsen tapasztalatunk arról, hogy az európai népesség körében milyen következményei lesznek. 

A kutatók egyelőre óvatosságra intenek mindenkit, és kérik, hogy úgy tekintsünk rá, mintha ugyanolyan súlyos betegséget okozna, akárcsak a delta variáns. És vegyük figyelembe, hogy nagyon gyorsan tud terjedni, egyesek szerint négyszer-hatszor, mások szerint tíz-tizenkétszer gyorsabban a deltánál. Ha nagy valószínűséggel elterjed az európai népesség körében is, akkor tűzvészszerű fertőzési hullámnak nézünk elébe. Akik átestek a vírusfertőzés korábbi változatain, és nincsenek beoltva, azok nem védettek az omikrontól. Akik ugyanis az alfa vagy a delta variánssal fertőződtek meg, és nem kaptak védőoltást, azoknak az ellentestei nem ismerik fel az új vírust. Az 50 mutációból, ami a vírust érintette, 32 a tüskefehérjén van, és ebből hét vagy nyolc pontosan azokon a helyeken, ahol az ellentestek bekötődnek a tüskefehérjéhez. Emiatt eléggé rossz prognózisa van ennek a vírusváltozatnak. 

– Az omikron ugyanilyen veszélyes a beoltottakra is?

– Az izraeli kutatók szerint, mivel náluk már megjelent az omikron, aki megkapta az emlékeztető és esetleg a booster oltást is, annak az immunitása emlékezik a koronavírusok eddig megjelent típusaira, felismeri őket még akkor is, ha csak egy távoli rokon. Ezért az oltottak sokkal könnyebb formában betegedhetnek meg, mint azok, akik nincsenek beoltva. Bár egyelőre így tűnik, valójában ugyanaz a helyzet, mint a betegség súlyosságát illetően: kevés olyan egyén van, akit beoltottként megfertőzött az omikron variáns. Az eddigi betegszámokból pedig még nem lehet nagyon komoly és nagyon megbízható következtetéseket levonni.