2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Európai integráció – hagyomány és modernitás között címmel zajlott nemzetközi konferencia a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem bölcsészkarán.

Európai integráció – hagyomány és modernitás között címmel zajlott nemzetközi konferencia a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem bölcsészkarán. A kétévente megrendezésre kerülő, a Maros Megyei Tanács, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, illetve a Romániai Írószövetség együttműködésével negyedszerre megszervezett kétnapos ülésszakra a múlt héten került sor. Az eseményről dr. Iulian Boldea professzort, a bölcsészkar dékánját kérdeztük.

– Rendezvényünkön 140 hazai és külföldi – magyarországi, moldovai, franciaországi, egyesült államokbeli – előadó vett részt, neves professzorok és kutatók jöttek el hozzánk, többek között dr. Michel Labori, a franciaországi Université de Franche Comté professzora. A tudományos munkák bemutatása hat – román, angol, illetve francia irodalom és nyelvtan, történelem, nemzetközi kapcsolatok és kommunikáció – szekcióban zajlott. Az idei ülésszak járulékos rendezvénye a Többnyelvűségi terminológia az európai nemzetközi párbeszéd kontextusában című szimpózium volt, melyre a konferencia első napján került sor. A konferencián elhangzott előadásokról egy franciaországi nyomdában kiadvány is készül.

– Az ülésszak célja felszínre hozni a feledésbe merült értékeket és megtalálni, tudatosítani az újakat. Románia gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, amelyet ápolni kell, ugyanakkor a modernitás értékeit sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hagyomány és az új idők értékei nemhogy nem zárják ki, de kiegészítik egymást – összegezte a konferencia üzenetét a dékán.