2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Várhatóan a „mentes” (glutén-, laktóz-, cukor-,

adalékanyag-mentes stb.) termékek kategóriája lesz az egyik legkeresettebb azon több mint 20 ezer pékipari, cukrászati és vendéglátóipari szakember és vállalkozó körében, akik március 28–30. között ellátogatnak Aradra, Délkelet-Európa legnagyobb szakmai kiállítására, a GastroPanra. Több mint 130 kiállító számos más olyan nemzetközi gasztronómiai irányzatot is bemutatnak az eseményen, amelyek meghatározzák az idei piaci trendeket.

A fogyasztók egyre inkább az egészséges táplálkozás és a fogyasztás mennyiségének csökkentése iránt érdeklődnek, de a nemzetközi irányzatok is jelentős hatással vannak a hazai pékségekre, cukrászdákra és vendéglátóipari egységekre, arra ösztönözve őket, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat igazítsák a modern fogyasztói társadalom igényeihez. Március végén számos beszállító 22 országból érkezik Aradra, hogy bemutassa, milyen szakmai és üzleti megoldásokat kínál a hazai termelőknek.A fagyi a vásárlók szeme láttára készül

A fagylaltipar az egyike a legdinamikusabban fejlődő iparágaknak Romániában, a szakirányú gépek és alapanyagok beszállítói pedig minőségi termékekkel és megoldásokkal készséggel állnak a gyártók rendelkezésére, hogy minél szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a fogyasztókkal. A rugalmasság és az átláthatóság rendkívül fontos ebből a szempontból: új trend, hogy a kézműves fagylaltot a fagyipulttól 2 méternyi távolságra, a vásárlók szeme láttára készítik, a fagyipult tárolói pedig szintén áttetsző anyagból készülhetnek. A fagylaltok ízkínálata szinte végtelen, a beszállítók arra is lehetőséget teremtenek, hogy a termelők meglepetéselemekkel tarkítsák egyedi kínálatukat.


Kisebb adagok, nagyobb tápérték

„A kevesebb néha több” – ezt követi az élelmiszeripar is, figyelembe véve a demográfiai csökkenést és azt, hogy a fogyasztók egyre inkább az egészséges táplálkozást részesítik előnyben. Habár a mennyiséget tekintve a fogyasztás csökken, mégis a hozzáadott érték növekszik, a termelők pedig igyekeznek ehhez a trendhez igazodni. A fogyasztók vásárlási szokásait vizsgáló egyik kutatás szerint az ár már nem az elsődleges szempont az élelmiszerek megvásárlásakor. Az alapanyagok minősége és a feldolgozás folyamata számít. A piac speciális igényei kielégítésének köszönhetően a gluténmentes, laktózmentes vagy cukormentes termékek kínálata egyre inkább növekszik, és ígéretes üzleti lehetőségeket rejt.


A kenyeresüzletek és éttermek közötti határ elmosódik

Az utóbbi években számos pékség és cukrászda jelentős összegeket fektetett modernizálásba, fejlesztésbe, így megszülettek az úgynevezett hibrid üzlethelyiségek. A vásárlók, vendégek amellett, hogy megveszik kedvenc kenyerüket a kedvelt márkától, ugyanott kényelmesen, kellemes környezetben elfogyaszthatnak egy kávét, süteményt, vagy nassolhatnak. Ugyanakkor, az éttermek, szállodák saját „pékségükben” megsüthetik a desszerteket, bármikor frissen sült péktermékeket kínálhatnak vendégeik számára.
Kapcsolódó cikkek: