2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Negyven feljelentés, egy műhiba

– Ha a kezét a szívére teszi, a Hargita Megyei Orvosi Kollégiumhoz (Kamarához) az elmúlt öt évben benyújtott feljelentések közül hány esetben történt valóban orvosi műhiba? – tettem fel a kérdést dr. Bíró Lászlónak, a csíkszeredai kamara elnökének. 

– A körülbelül negyven feljelentés közül egyben. Igazság szerint még nincs lezárva a kivizsgálás, de valószínűleg el fogják marasztalni a kollégát. Jelen pillanatban az országos bizottságnál van az ügy.

– A megyei döntéseket kötelező módon el kell juttatni az országos bizottsághoz?

– Nem föltétlenül, ha a megyében a fegyelmi bizottság felmenti vagy elmarasztalja a feljelentett kollégát, akkor a döntést meg tudja fellebbezni mind a kolléga, mind a feljelentő. 

– Meddig lehet halasztani egy ügyet?

– Nem sokáig, mert a megyei után a következő lépés az országos kamara, és ha azzal a döntéssel sincsenek a felek megelégedve, akkor kötelező módon civil pert kell indítaniuk. Ha azonban visszatekintünk az utóbbi évekre, akkor kiderül, hogy az országos kamara döntését valamennyi alkalommal helyben hagyta a bíróság.

Az eset, amit említettem, öt év múlva is eset lesz, egy komplex ügyről van szó. Én úgy gondolom, hogy a kolléga tévedett, hibázott, amit mi fenntartottunk, de megfellebbezték a döntést, így az országos kamara elé került. 

– Amikor műtétre jelentkezik a beteg, a kórházban egy hosszú kérdőívet kell kitöltenie, amelyben mindenbe bele kell egyeznie, minden felelősséget magára kell vállalnia. Ez a páciensek számára gyakran bosszantó elővigyázatosság nem védi meg az orvost?

– Nem, és mondok is rá egy konkrét esetet. Nőgyógyászoknál van egy rutinműtét, ennek során sajnos elég gyakran megsértik a húgyvezetéket. Két esetünk is volt egymás után, amelyben nem világosították fel a pácienst, hogy ez megtörténhet. 

– Ilyenkor inkontinens lesz a beteg?

– Nem, de mivel a vizelet nem a húgyhólyagba, hanem a hasüregbe kerül, fertőzések történhetnek. Emiatt muszáj katétert tenni, újraműteni, plasztikázni, ezért a felépülés egy hosszas folyamat. 

– Végül is meggyógyul a páciens?

– Igen, ez nem is kérdés, de mivel nem tájékoztatták, hogy vele ez megtörténhet, sokkal kellemetlenebbül érintette, mintha időben felkészült volna a műtét esetleges következményeire.

– A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályán történt kellemetlen fertőzés ügyében, ami 14 megműtött pácienst érintett, hogyan végződött a kivizsgálás?

– Még nem záródott le, jelenleg is (április 4-én) tartanak a belső vizsgálatok. Nagyon nehéz ügy lesz, egy sor vizsgálatot akkor rögtön kellett volna elvégezni. Ezt kórházi szinten fel kellett volna vállalják, de csak utólag tették meg, és a kialakult helyzet sok feszültséget eredményezett. 

Dr. Bíró László