2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség közölte, hogy június folyamán ötezer munkaszerződést kötöttek. Ennek ellenére a munkanélküliek száma Maros megyében 14.569, ebből 6120 nő.

A Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőség közölte, hogy június folyamán ötezer munkaszerződést kötöttek. Ennek ellenére a munkanélküliek száma Maros megyében 14.569, ebből 6120 nő. Munkanélküli segélyben 4601 személy részesül, 9968 munkaképes felnőttnek semmilyen nyilvántartott jövedelme nincs – nyilatkozta lapunknak Maşca Cristina, a Munkaközvetítő Ügynökség helyettes igazgatója.

Nyárára csökkent a munkanélküliek száma

A munkanélküliségi mutató június végén 5,84% volt. A statisztikák szerint nyáron alacsonyabb a munkanélküliség, mivel építkezésekben időszakos munkára többen el tudnak helyezkedni. Az idei júniusi adatok valamivel kisebb munkanélküliségre utalnak, mint a 2009-es vagy a 2010-es statisztikák, amikor 6, illetve 7,44%-os rátát jegyeztek. Viszont valamivel magasabb az arány, mint 2007-ben illetve 2008-ban, amikor 4, illetve 3,8%-os munkanélküliségi rátát jegyeztek. Városokra lebontva Marosvásárhely „élen jár” 5660 munkanélkülivel, azonban figyelembe véve a lakosság számarányát, a többi város sem marad el. Marosludason 1980-an, Szászrégenben 2156-on, Dicsőszentmártonban 2580-an, Segesváron 1671-en, míg Szovátán 522-en nem tudtak elhelyezkedni.

Többnyire szakképzetlen munkásokat keresnek

A Megyei Munkaközvetítő Ügynökség jelenleg 245 munkahelyet ajánl. A legtöbb cég szakképzetlen munkásokat keres. Munkásokat a segesvári kerámiagyár alkalmaz nagyobb számban. Textilipari munkások iránt is van kereslet, azonban más szakmákban – eladóknak, hegesztőknek, ácsoknak, kereskedelmi dolgozóknak, operatőröknek, villanyszerelőknek, programozóknak, biztosítási ügynököknek, titkárnőnek, szövőnőnek, könyvelőnek – egy-két munkahelyet ajánlanak. A felsőfokú végzettségűek számára csupán egy üres állás van, mindössze egy villamos mérnököt alkalmaznak.

Kevesen jelentkeztek az Euresnél

Mivel ilyen gyenge a munkakínálat, s 15.000 ember él munkanélküliként, arra számítottunk, hogy a Munkaközvetítő Ügynökséghez tartozó Eures külföldi munkaközvetítő irodában ezrével jelentkeznek a munkakeresők. Meglepetésünkre nem így van. Év elejétől 72-en adtak be kérést külföldi munkát keresők, 62-en jelentkeztek interjúra és mindössze 14 személyt sikerült munkához juttatniuk. A munkavállalók – mezőgazdasági munkások és egészségügyben dolgozók – Spanyolországban, Svájcban és Dániában találtak munkát.