2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem okozott légszennyezést

Szerdán hajnalban 1.02 órakor robbanás történt a marosvásárhelyi Azomureş vegyi kombinát 3-as számú ammónia-előállító egységénél. A lökéshullám nemcsak a városban, hanem a peremtelepüléseken is érződött. A felcsapó lángok és a füstfelhő több kilométerről látható volt. A helyszínre több tucat tűzoltó- és mentőautó érkezett. Éjjelre a biztonsági intézkedések miatt lezárták a forgalmat a Dózsa György utcában. 

A robbanás után több mint 20 perccel a mobiltelefon-hálózaton küldött RoAlert-vészjelzéssel értesítették a lakosságot az eseményről és arról is, hogy nincs ok aggodalomra, mert a nagyon enyhe szél a füstöt nem a város, hanem északkelet felé, a Mezőség irányába terelte. A gyár közleménye is megerősítette mindezt. A robbanást az ammónia-előállító egység egyik vezetékénél keletkezett repedés okozta. A berendezések leállításakor következett be a szerencsétlenség. Emiatt egy, a közelben tartózkodó 50 éves férfi megsérült, a kiszakadó repeszek találták el. Karcsonttörést szenvedett, állapota nem volt súlyos, a kiérkező mentők ellátták a sérülését, a sürgősségin kezelték, majd haza is engedték. 

  Fotó:  Nagy Tibor


A katasztrófavédelmi felügyelőség és a mentők, valamint a helyszínen levő rendőrök, csendőrök mellett rövid idő alatt a helyszínre érkezett a katasztrófaelhárítást irányító Cristian Buhăianu főfelügyelő-helyettes, Mara Togănel prefektus és Ovidiu Crăciun, az Azomureş termelési igazgatója is. Az utóbbi elmondta, biztonságosan leállították a berendezést, felszabadították a nyomás alól, és a tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángokat. 

A helyszínt a hatóságok megfigyelés alatt tartják, a részleget teljesen leállították. A robbanás okát a gyár és az országos katasztrófavédelmi felügyelőség szakértői vizsgálják. 

A vegyi kombinát sajtóosztályáról szerdán délelőtt szerkesztőségünkbe küldött közlemény szerint a szerda hajnali robbanás a 3-as számú ammóniaegység leállítási folyamatának utolsó fázisában keletkezett. A berendezést  a kezelők az eljárásnak megfelelően sürgősen leállították, és azonnal közbelépett a kombinát saját (Falck Azomureş) és a katasztrófavédelmi felügyelőség tűzoltóegysége. Nem volt ammóniaszennyezés, így a beavatkozás alatt és utána sem voltak veszélyben a gyártelepen levők és a városlakók. A robbanáskor kitört ablak szilánkjai az egyik munkatársuk karját sértették meg, a sérülést kezelték, majd ezt követően hazament. 

„A cég belső vizsgálatot indított a műszaki incidens okainak kiderítésére. Ebben együttműködünk a felelős hatóságokkal, és nyilvánosságra hozzuk az információkat. A gyár elsődleges kötelességének tekinti munkatársai és a lakosság biztonságát. A helyzet kezelése bizonyította a sürgősségi leállítási eljárások hatékonyságát. Tudjuk, hogy a helyi lakosság aggodalommal követte az eseményt, de biztosítunk mindenkit, hogy minden alkalomra vannak megfelelő óvintézkedéseink, és megfékezzük a gyártelepen műszaki meghibásodás miatt bekövetkező balesetek következményeit. Az Azomureş az EU szabványainak megfelelő, csúcstechnológiával rendelkező gyártóegység” – áll a közleményben. 

Pui Cristina, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség engedélyeztetési osztályvezetője, főfelügyelő-helyettes lapunknak elmondta, munkatársai a robbanás után azonnal a helyszínre siettek. A robbanást az ammónia előállításánál használt magasnyomású vezetéken keletkezett repedésből nagy sebességgel kiáramló gáz, a hidrogén öngyulladása okozta. Az 1 órakor keletkezett tüzet 2 óra 10 perckor eloltották. 

A vegyi kombinát értesítette az ügynökséget, hogy július 3-ától, szombattól hozzáfogtak a májustól főjavítás alatt álló ammónia-előállító 3-as számú egység üzembe helyezéséhez. A katasztrófát követően a megyei környezetvédelmi ügynökség mozgó laboratóriuma a helyszínre érkezett, és mérte a levegő ammóniakoncentrációját. Éjjel 1 és reggel 7 óra között a koncentráció köbméterenként 0,001-0,017 milligramm volt, jóval a megengedett 0,300 mg alatt. A kombinát által működtetett maroskeresztúri és meggyesfalvi mérőegységeknél, illetve az ügynökség automata levegőminőség-megfigyelő állomása – a Maros Vízügyi Hatóság székhelyén, a Köteles Sámuel utcában, valamint a Szabadság utcában, a régi repülőtér közelében – nem jelzett szennyezést (az ammóniakoncentráció értékének túllépését).  


A prefektúra által kiadott közleményben megerősítették, hogy a robbanás következményeként nem volt légszennyezés a gyártelepen és környékén, és nem voltak veszélyben sem a kombinátnál dolgozók, sem a lakosok. Mara Togănel prefektus az éjjel a helyszínen tartózkodott, és követte a sérült ellátását is. 

 „Az Azomureş a legkomolyabban kell kezelje az éjszaka történteket, és az elkövetkezendő időszakban biztosítékot kell szolgáltatnia, hogy ehhez hasonló műszaki incidens nem fordul elő. A kombinát biztonságos működtetése mind a kombinát, mind a hatóságok fontos feladata kell legyen. Garantálni kell a marosvásárhelyiek biztonságát, és ezt csak az Azomureş tevékenységének átláthatóságával lehet elérni, ugyanakkor komoly felkészüléssel, amely megelőzi az ehhez hasonló incidenseket” – közölte Mara Togănel prefektus. 

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere vehemensebben fogalmazott, szerinte a vegyi kombinát sablonos magyarázatai a rendszeres balesetekre már nem elfogadhatóak. Hozzátette, választ vár arra, hogy a vállalat milyen garanciát tud nyújtani arra, hogy ilyen többé nem fordul elő. Amint a kivizsgálás hivatalos eredménye meglesz, az önkormányzat eldönti, hogy milyen szükséges és jogilag lehetséges lépéseket tesz. 

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke Facebook-oldalán tette közzé álláspontját a történtekről. Kifejtette, „aggasztó és megdöbbentő, ami szerda hajnalban történt Marosvásárhelyen az Azomureş vegyipari kombinátnál. A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumtól kértük egy szakmai bizottság megalakítását az ügy kivizsgálására. Az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushoz és az EU petíciós bizottságához is jelentéssel fordulunk az üggyel kapcsolatban. Jelentést teszünk a helyzetről, és kérjük az Európai Unió állásfoglalását egy ilyen nagy horderejű, az itt élők biztonságát veszélyeztető, környezetvédelmi kockázatot is jelentő kérdést illetően. Szorgalmazzuk továbbá egy uniós bizottság létrehozását, amely alaposan kivizsgálná a hasonló eseteket”, majd hozzátette: az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete támogatja a helyi népszavazás kiírását, hogy a lakosság álláspontját, véleményét figyelembe véve lehessen meghozni a további döntéseket. 

Fotó: Hamar Alpár BenjáminTánczos Barna széles körű kivizsgálást sürget

„Széles körű kivizsgálásra van szükség az országban minden Azomureşhez hasonló termelőegységben. Erről egyeztettem Lucian Bode belügyminiszterrel is. Az elmúlt héten ez a harmadik tűzeset, éppen ezért alapos kivizsgálásra van szükség, ahol a környezetvédelmi őrség, a kazánok, magasnyomású tartályok és emelőszerkezetek állami felügyelete (ISCIR) és az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség közösen végez országos ellenőrzést minden ilyen jellegű helyen, hogy azonosítsuk a potenciális veszélyforrásokat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő technikákat alkalmazzák, és betartják a hatályos törvényeket” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az Azomureş kombinátban történt robbanásról. Elmondta, hogy a berendezést az előírások szerint leállították, a lángokat megfékezték, és a mérések alapján nincs ammóniaszivárgás.

Mint ismert, keddről szerdára virradó éjjel 1.02 órakor a 3-as számú ammóniagyártó berendezés beindításkor egy technikai meghibásodás robbanást, majd tüzet okozott. A hatóságok szerint a nagy erejű robbanás oka az volt, hogy megrepedt egy cső, amelyen keresztül szintézisgázt szállítottak rendkívül nagy nyomáson. A 3-as számú ammóniatelep júniusban esett át technikai ellenőrzésen. (RMDSZ-tájékoztató)