2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nagy meleg nem okozott jelentősebb gondokat környékünkön, a mentőkhöz érkező riasztások száma sem növekedett. Fáradékonyságot, fejfájást, spontán rosszullétet bizonyára sokaknak okozott az utóbbi napokban beálló hőség, ami dr. Makkai Gergely meteorológus, a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központ vezetője szerint a hétvégén és jövő hét elején is kitart.


A kánikulariadó az ország nyugati és déli részén van érvényben, ám Maros megyében is harminc fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála, aki csak teheti, vízparton próbál hűsölni. A nagy meleg nem okozott jelentősebb gondokat környékünkön, a mentőkhöz érkező riasztások száma sem növekedett.
Fáradékonyságot, fejfájást, spontán rosszullétet bizonyára sokaknak okozott az utóbbi napokban beálló hőség, ami dr. Makkai Gergely meteorológus, a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központ vezetője szerint a hétvégén és jövő hét elején is kitart.
Nem szorultak többen mentőre
Dr. Ioan Ivanici, a Maros Megyei Mentőszolgálat igazgatója megkeresésünkre elmondta, a hőség beállta óta nem növekedett a riasztások száma, a nap 24 órájában átlagban 180-200 segélyhívás érkezik hozzájuk. Elsősorban a magas vérnyomással küszködők, valamint a szívbetegek sínylik meg a harminc fokon felüli értékeket. Volt rá példa, hogy emberek lettek rosszul az utcán, ám nem is kellett őket bevinni a kórházba, rövid időn belül helyrejöttek – állítja az igazgató.
Ivóvíz a gyógyszertárakban
Ennek ellenére a Maros Megyei Egészségügyi Igazgatóság  fokozott óvatosságra inti a lakosságot: amennyiben csak lehet, ne tartózkodjanak hosszabb ideig a napon 11 és 18 óra között, ugyanakkor ajánlott  napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása, még akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. Ideális, ha 15-20 percenként iszunk egy pohár vizet. Nagy melegben kerülendő a szeszes italok, valamint a kávé, kóla és a szénsavas üdítők fogyasztása. A déli órákban, ha csak lehet, ne végezzünk megerőltető fizikai munkát – figyelmeztetnek a közegészségügyiek.
Anamaria Boghiţătól, a  Megyei Közegészségügyi Igazgatóság illetékesétől megtudtuk, a Gyógyszerészkollégiummal közösen a megye összes patikájában ivóvizet biztosítanak az oda betérőknek, és ha valaki rosszul lesz, onnan azonnal riasztható a 112-es segélyhívó szám. Emellett felkérték a kórházakat, hogy a járóbetegrendelő-részlegen biztosítsanak ivóvizet a várakozó pácienseknek. A családorvosokat arra kérték, a hőség idején rendszeresen tartsák a kapcsolatot azokkal a betegekkel, akik nehezen viselik a kánikulát (szívbetegek, állapotos nők). Annyira nem emelkedtek meg a hőmérsékleti értékek, hogy indokolt legyen az utcán elsősegélynyújtó sátrak  felállítása – tájékoztatott az illetékes.
Eva Man, a Maros Megyei Munkavédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta, a törvény szerint nagy hőségben a munkaadók kötelesek napi két liter ásványvizet, esetenként pedig hosszabb pihenőidőt biztosítani, főként a tűző napon fizikai munkát végző alkalmazottaknak. Eva Man szerint a munkavédelmi felügyelők akkor indulnak  ellenőrizni eme előírások betartását, ha a Nagyszebeni Meteorológiai Intézettől megkapják az értesítést.