2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A családon belüli erőszak áldozatainak és mélyszegénységben élő nőknek gyűjtenek

Ezzel a címen zajlik március hónap folyamán az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete és nőszervezete által indított adománygyűjtő kampány, amelynek keretében arra buzdítják a segíteni vágyókat, hogy a már nem használt, de jó állapotban lévő női táskájukat töltsék meg olyan higiéniai kellékekkel, amelyeket sok nőnek nélkülöznie kell. A „nem luxustáskákat” családon belüli erőszak áldozataivá vált, valamint nehéz anyagi helyzetben élő nőkhöz juttatják majd el.

 Talán meg sem fordul a fejünkben, hogy ami számunkra természetes, az nagyon sok nő számára elérhetetlen. Amikor a polc előtt állva azon gondolkodunk, hogy melyik sampont, tusfürdőt vagy éppen egészségügyi betétet emeljük le, eszünkbe sem jut, hogy milyen sokan vannak, akik nagy szegénységben élnek, és nemhogy a márkák között válogatnának, hanem esetleg a legolcsóbb higiéniai termékeket sem tudják megengedni maguknak.

Kakassy Blanka, a marosvásárhelyi RMDSZ nőszervezetének elnöke lapunknak elmondta, a Nem luxustáska kezdeményezéssel a marosvásárhelyi, nehéz anyagi körülmények között élő, valamint családon belüli erőszak áldozataivá vált nőknek szeretnének segíteni. Mint mondta, a családon belüli erőszak áldozatait felkaroló védett házban általában biztosítják számukra az alapvető higiéniai kellékeket, viszont a város különböző részeiben nagyon sok nő él szegénységben, szinte hajléktalanként, rajtuk is szeretnének segíteni. Március 31-ig az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének Dózsa György utca 9. szám alatti (földszint) székházában várják azokat a tisztálkodási kellékeket tartalmazó táskákat, amelyeket majd a kampány lejárta után civil szervezetek segítségével eljuttatnak a rászorulókhoz.

Kakassy Blanka rámutatott, a „nem luxustáska” nem kell vadonatúj legyen, aki szeretne segíteni, az kiválaszthat egy, még használható állapotban levő női táskát, és olyan higiéniai kellékeket tehet bele, amelyekre egy nőnek a mindennapokban szüksége lehet: egészségügyi betét, szappan, tusfürdő, sampon, fogkefe, fogkrém, zokni, papírzsebkendő, hajgumi, hajkefe, dezodor, nedves törlőkendő, papucs, WC-papír és akár egy kedves üzenet is. Fontos, hogy minden táskába kerülő termék új, bontatlan és érvényes szavatosságú legyen.

A Nem luxustáska jótékonysági akciót már februárban több helyen megszervezte az RMDSZ háromszéki, valamint csíki nőszervezete, több székelyföldi városban is adományozni lehetett.