2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A referendumra a képviselők közül mindössze 14-en (valószínűleg a Szociáldemokrata-Liberális Szövetség részéről kezdeményezők) szavaztak, 18-an ellene, 2-en pedig tartózkodtak.

Az eddigi népszavazások közül az ország új területi felosztására vonatkozó lett volna a legfontosabb, aminek mentén lehet tárgyalásokat folytatni kormányszinten – jelentette ki tegnap a Maros Megyei Tanács rendkívüli közgyűlésén Nicolae Havrileţ képviselő. A „legfontosabb” referendum ügye azonban tegnap megbukott.

Szabó Árpád alelnök kivételével teljes volt a jelenlét tegnap a rendkívüli megyei közgyűlésen. A teremben tartózkodott Ciprian Dobre liberális parlamenti képviselő is. Alexandru Frătean, a PSD megyei elnöke a folyosón várta a gyűlés végét. Az egyetlen napirendi pont annak a népszavazás-kiírásnak a jóváhagyása volt, amely a Traian Băsescu államfő által felvetett régiósításra vonatkozott. Pontosabban: „akarják-e a megye lakosai, hogy a megyehatárok módosításával Maros megye megszűnjön?” Boloş Vasile PSD-s képviselő kifejtette, az államelnöki kijelentések súlyossága miatt egy ilyen fontos kérdésben elengedhetetlen a lakosság véleményének kikérése, ez erkölcsi kötelesség. Mora Ákos egyenesen hozzá nem értéssel vádolta meg a tanácsot, ha a tervezet ellen szavaznak a képviselők. Ciprian Dobre felszólalási kérését még a szavazás előtt Lokodi Edit tanácselnök a tanács működési szabályzatára hivatkozva elutasította. A parlamenti képviselő így csak azt követően nyilatkozott, hogy a testület elutasította a tervezetet. Dobre ekkor tiltakozott, majd kifejtette, a törvény alkalmazása nem opcionális, felsorolta a referendum megszervezésére vonatkozó jogszabályokat, kijelentve, a népszavazás jó alkalom lett volna megmondani Bukarestnek, hogy Maros megye lakossága nem akarja módosítani a megyehatárokat.

A referendumra a képviselők közül mindössze 14-en (valószínűleg a Szociáldemokrata-Liberális Szövetség részéről kezdeményezők) szavaztak, 18-an ellene, 2-en pedig tartózkodtak.