2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tudjuk, hogy az SZKT-t megelőző kerekasztal dönt arról, milyen javaslattal álljanak az SZKT testülete elé, de a szövetségi elnöknek bizonyára van már határozott álláspontja akár az eredeti államfői javaslattal szemben, akár az ultimátumszerű 8+2 „engedményről”.

Rendkívül érdekesnek mutatkozik a szombati Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése, hiszen, bár nem szerepel a meghirdetett napirendi pontok között, nem lehet kihagyni a régiós törvényt, a kisebbségi törvény körüli vitákat, illetve az államelnök javaslata, valamint a fokozódó magyarellenes hangulat megvitatását. Tudjuk, hogy az SZKT-t megelőző kerekasztal dönt arról, milyen javaslattal álljanak az SZKT testülete elé, de a szövetségi elnöknek bizonyára van már határozott álláspontja akár az eredeti államfői javaslattal szemben, akár az ultimátumszerű 8+2 „engedményről”, amelyet azzal zárt, hogy „ennyi, amit kaphattok, semmi több” – erről beszélgettünk Kelemen Hunor szövetségi elnökkel pénteken, a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának ülése előtt.
– A napokban konzultáltunk, s pénteken megbeszélést folytatunk a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsával, ott alakítunk ki közös álláspontot. A koalícióban tárgyalni fogunk a Demokrata-Liberális Párttal.
Pillanatnyilag úgy látom, sem a nyolcas, sem a 8+2-es változatot nem támogatja a szervezet, nem tudjuk sem a magyar közösséget, sem Székelyföldet kettőbe szakítani, vagy legalábbis egy részét leszakítani. Ezért úgy látom, ebben a pillanatban a legoptimálisabb az lehet, hogy hagyjuk a felosztási kísérleteket, komolyan nekifogunk a decentralizációnak, hatástanulmányokat készítünk. A reformot jól előkészítve kell elindítani, ez véleményem szerint az egyetlen kiút, ha komolyan gondoljuk, hogy fontos a politikai stabilitás. Márpedig mi komolyan gondoljuk, mert Romániát egy néhány hetes politikai válság gazdasági szempontból is nagyon nehéz helyzetbe hozná, hitele a nemzetközi pénzintézetek és a magántőke előtt hatalmasan visszaesne.
Ez nyilván csak akkor működik, ha a PD-L is így gondolja, és belátja, hogy ebben a pillanatban a régióátszervezést nem lehet erőltetni, mert nincs támogatottsága sem a nyolcas, sem a nyolc plusz kettes változatnak. Az SZKT-n is ezekről a kérdésekről fogunk beszélni,
Nem mondunk le a kisebbségi törvényről
A kisebbségi törvényről annyit, hogy a bizottságokban dolgoznak, a jövő hétre elkészül a jelentés, a plenáris ülésen végszavazásra szerintem már nem kerül sor, de az oktatási törvényt, a történelem- és földrajzoktatást, mindazt, amit megoldottunk, sokszor éveken át toltuk magunk előtt, amíg sikerült olyan formában elfogadtatni, amely megfelelő számunkra. A kisebbségi törvényről sem mondtunk le. Ha nem lesz törvény belőle június 30-ig, akkor tárgyalunk, párbeszédet folytatunk, és addig visszük a hátunkon, amíg meglesz. Hangsúlyozni kívánom, nem mondunk le róla, és nem fogadunk el olyan törvényt, amelyben nincsenek benne a kulturális autonómia intézményes keretei.
Új SZKT alakul
Kovács Péter főtitkár kérdésünkre elmondta, hogy a mai a Szövetségi Képviselők Tanácsának újraalakuló ülése, mert a nagyváradi kongresszus utáni első SZKT még a régi felállásban tanácskozott, azonban az RMDSZ alapszabályzata értelmében meg kell újítani a küldötteket. Ezeket a megyei szervezetek, a platformok és az ifjúsági szervezetek jelölték. Ezenkívül megalakulnak az SZKT frakciói és lesz egy politikai beszámoló a szövetségi elnök részéről.
A napirend zsúfolt, új SZKT-elnököt és állandó bizottságot kell választani; megerősítjük a főtitkárság tagjait; megválasztjuk a Szövetségi Ellenőrző Bizottság tagjait.
Napirenden van az SZKT működési szabályzatának, a főtitkárság szervezési és működési szabályzatának, a Szövetségi Állandó Tanács működési szabályzatának, a regionális önkormányzati tanácsok szervezési és működési szabályzatának, valamint a Platformok Konzultatív Tanácsa szervezési és működési szabályzatának elfogadása, az SZKT állandó szakbizottságainak megválasztása. Kérdésünkre Kovács Péter elmondta, az ülés napirendjén nem szerepel a régiók átszervezése, mert amikor összehívták a Szövetségi Képviselők Tanácsát, még nem volt „téma”.
Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése június 25-én délelőtt 10 órakor kezdődött a Kultúrpalota nagytermében.