2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fodrásznál koronavírus idején

A koronavírus-járvány miatt a szükségállapot idején bezárták a fodrászatokat és szépségszalonokat is. Május 15-én, miután a veszélyhelyzetet léptették életbe, megnyithattak ezek a helyiségek, de kötelező a maszkviselés. 

Egyértelmű, hogy a járványnak még nincs vége, sőt a napi új esetszámok többszörösei az április–májusinak, így kijelenthetjük, hogy továbbra is oda kell figyelnünk magunkra és a környezetünkre. Ennek ellenére azonban mind a fodrásznak, mind az ügyfélnek fejfájást okoz, hogy maszkban kell legyen a nyiratkozás és hajápolás ideje alatt. A fodrászüzleteknek és fodrászoknak pedig egy sor komoly óvintézkedést kell betartaniuk, ami anyagi terhet jelent egy olyan időszakban, amikor az emberek egy része még fél kimozdulni a házból.

Jakab Imolával, a J.COB cut N go tulajdonosával, a fodrászatok jelenlegi helyzetéről és az új vállalkozás indításáról beszélgettünk.

– Mennyire zavarja az embereket az, hogy maszkban kell üljenek a fodrászatban?

– Eddigi észrevételeim alapján az emberek többségét nagyon zavarja. Különösen a férfifodrászatban kényelmetlen, amikor szakállat kell igazítani, ilyenkor evidens, hogy a maszkot le kell venni, más esetben mindig a vendégen marad. Azonban elkerülhetetlen, hogy a maszk hajvágás után ne teljen meg. Ezenkívül kényelmetlen is, nem igazán lehet érteni sem azt, amit a fodrász mond, sem azt, amit a vendég. Szóval nagyon megnehezíti mindkét fél dolgát.

– Inkább a férfiakat vagy a nőket zavarja a maszkviselés?

– A nőket elsősorban a kommunikációban zavarja a maszk. A férfiak sokkal trehányabbak ebből a szempontból, ők sokkal gyakrabban elfelejtenek maszkot tenni, kényelmetlen számukra. A férfiak egy része olyan, mint a kisgyerek: ha melege van a maszk alatt, vagy nem tud kommunikálni, ideges lesz, elkezd duzzogni. Úgy veszem észre, hogy a férfiak nehezebben fogadják ezt az állandó maszkviselést.

– Ti, fodrászok, hogyan bírjátok a maszkviselést? Hiszen egy idő után a ti maszkotok is megtelik hajjal, és 7–8 órát naponta kötelező módon maszkban kell lennetek.

– Nekünk is nagyon kényelmetlen. Például egy hajszárítás után nagyon rátapad az arcra. De ha ezt nem is vesszük, akkor is nagyon nehéz egy nyolcórás programot kibírni maszkban. Úgy próbálunk segíteni magunkon, hogy több szünetet tartunk, hogy kapjunk egy kis friss levegőt.

– Május 15-től újra kinyithattak a fodrászatok. Mennyire jártak akkor az emberek fodrászhoz, és mennyire járnak most?

– Közvetlenül a nyitás után  megrohamozták a fodrászatokat. Most azonban ez a szám nagyon lecsökkent. Jelenleg megvannak azok az emberek, akiknek vagy a munkahely miatt szükséges, hogy ápoltak és jólfésültek legyenek, vagy egyszerűen többet adnak magukra, mint az átlag. De a tendencia mindenképpen csökkenőben van, ez annak is betudható, hogy nincsenek esküvők, és elmaradtak a tömegrendezvények is.

– A csökkenő tendencia és kisebb profit ellenére mégis megnyitottál egy új fodrászüzletet. Hogyan jött a gondolat?

– Amikor elkezdtem tervezni az új fodrászatot, és megtettem az első lépéseket valamikor tavaly novemberben, még azt sem tudtuk, hogy mi az a koronavírus vagy kötelező maszkviselés. Ez a vállalkozás pont a szükségállapot idején kellett volna elinduljon, de ez értelemszerűen nem valósulhatott meg, visszaút pedig már nem volt. Mivel ez a fodrászat a Shopping Cityben van, csak július 16-án tudtuk megnyitni, de most már elindult, és várjuk a vendégeket. Nem működik úgy, ahogy számítottam rá még a járvány előtt, de nem is annyira rossz, mint amit a jelenlegi helyzet indokolna.

– Kik járnak egy bevásárlóközpontba szépülni?

– Mindenféle korosztály és mindenféle ember. Szerintem elsősorban a kényelmes emberek járnak ilyen helyekre, azok, akik össze szeretik kötni a számlafizetést a bevásárlással és a fodrászattal is. Konkrétan nem lehet meghatározni, hogy kik járnak bevásárlóközpontba szépülni, de a skála nagyon széles.

– Milyen óvintézkedéseket tettetek annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a nyiratkozás?

– Előírás szerint egyfolytában maszkot hordunk, tehát eltakarja a szánkat és az orrunkat is. Ugyanúgy járnak el a vendégeink is. Minden vendég után fertőtlenítjük a kezünket, a padlót és a különféle felszereléseket, illetve maszkot is cserélünk. Valamint minden vendégnek kötelező módon megmossuk a haját a nyiratkozás előtt és után. A fodrászat bejáratánál nem mérünk lázat, mert ez már megtörténik akkor, amikor az emberek belépnek a bevásárlóközpontba. Ez is egy jó dolog a mallban.

Maszkban a fodrásznál