2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott kedden 4-0-ra nyert Anglia vendégeként a Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, így 69 év után diadalmaskodott újra a szigetországban, sikerével pedig a 3. csoport élére ugrott.

A hazaiak himnusza alatt az angol szurkolók a szigetország lobogóját formázó élőképpel köszöntötték kedvenceiket, ugyanakkor meglehetősen sportszerűtlenül viselkedtek addig, amíg a magyar himnusz szólt: előbb fütyültek, majd hangosan kiabáltak és énekeltek közben.

Az első percekben már látható volt, hogy az angolok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, igyekeztek folyamatosan a magyarok térfelén tartani a labdát, és nyomást helyezni a vendégvédelemre. Két lehetőséget ki is dolgoztak, de előbb a befejezésbe csúszott hiba, majd Dibusz kezében halt el a próbálkozás. Negyedóra elteltével egy veszélytelennek tűnő szituációban Styles harcolt ki szabadrúgást, amelyből Sallai megszerezte a magyarok vezető gólját: Szoboszlai végezhetett el szabadrúgást a bal oldalról, a kapu elé ívelt labdáját az egyik angol védő rossz helyre, Sallai elé fejelte, aki nem tétovázott, hat méterről tüzelt, a labda pedig Ramsdale karján megpattanva kötött ki a hálóban (0-1).


Sallai Roland (j) gólja, háttal Aaron Ramsdale kapus. Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdA folytatásban Marco Rossi együttese igyekezett továbbra is kompakt módon védekezni, és kevés területet hagyni a házigazdák gyors játékosai számára. Az angolok ezzel együtt egy-két alkalommal veszélyeztettek, egyszer nagy helyzetben Saka és Bellingham egymást szerelte le a magyarok tizenhatosánál. A másik oldalon Szalai Ádám harcolt ki mesteri módon egy szabadrúgást, amelynek elvégzése után Jamesnek a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát. Az ellenakciónál Bowen lódulhatott meg, de a hátrasprintelő Szoboszlai nagyszerűen tisztázott előle a tizenhatoson belül.

A félidő hajrájához érve még veszélyesebbé vált a hazaiak játéka, legnagyobb helyzetük viszont az volt, amikor a menteni igyekvő Orbán a saját kapuja felé fejelte az oldalról beadott labdát: Dibusz résen és jó helyen volt, bravúrral hárított.

Fordulás után változatlanul folyamatos nyomás alatt volt a magyarok kapuja, de a védekezés továbbra is rendben volt, igaz, néhány alkalommal kevés hiányzott az angoloknak az egyenlítéshez. Rossi tanítványai többségében jól és nagyon hatékonyan szűkítették a területet a saját térfelükön, ezzel a játékkal pedig komolyan meggyűlt az angolok baja. A magyarok szövetségi kapitánya végig a technikai zóna széléről irányított, egyszer annyira hevesen vitatva a játékvezető ítéletét, hogy sárga lapot is kapott.

A hazaiak számára a 70. perc hozta el a hideg zuhanyt, egy magyar ellentámadás végén ugyanis Sallai ismét eredményes volt: a csereként beállt Ádám Martin meglódult a jobb oldalon, harcosan megtartotta a labdát, majd tökéletesen centerezett a középen érkező Sallainak, aki jobb külsővel a kapuba bombázott a vetődő Ramsdale mellett (0-2). Ezt már a hazai közönség sem nézte el a kedvenceknek, többen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a háromoroszlánosok teljesítményét.

Az angol futballisták is érezték, hogy nem hagyhatják annyiban a meccset, jóval nagyobb sebességre kapcsoltak, és sorra dolgozták ki a kisebb-nagyobb lehetőségeket,  azonban hamarosan következett Nagy Zsolt gólja, amely már-már kegyelemdöféssel ért fel a számukra: a 80. percben egy jobb oldali beadást Nego kapura fejelt, a védőről levágódó labda Ádám elé került, aki lekészítette a tizenhatos bal oldalánál érkező Nagy Zsoltnak, a felcsúti játékos pedig kapásból a rövid alsó sarokba lőtte a labdát (0-3). A házigazdák két perc múlva emberhátrányba is kerültek, így a slusszpoén Gazdag Dánielé lett, aki az utolsó előtti percben beállította a végeredményt, miután kilépett egy indítással, jól fedezte a labdát, és nagyon higgadtan a kapuba perdített a kifutó Ramsdale felett (89. perc, 0-4).

Az angol játékosok a közönség hangos pfújolása és fütyülése kíséretében hagyták el a pályát, míg a magyarok a maroknyi, Angliába elutazott szurkolójukkal együtt énekelték el a himnuszt, s ünnepelték a teljesen megérdemelt sikert.

Mivel a csoport másik meccsén a németek 5-2-re verték az Európa-bajnok olaszokat, a magyar együttes az élre ugrott, és a csoportgyőzelemért játszhat szeptember 23-án, amikor a németek vendége lesz Lipcsében, majd három nappal később az olaszokat fogadja.


A magyar csapat tagjai győzelmüket ünneplik.
     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Mestermérleg

* Marco Rossi (Magyarország): „Már a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz Anglia ellen, különösen idegenben, és azzal is tisztában voltunk, hogy vendégként meg kell szenvednünk a sikerért. Az első védelmi vonalat alkotó támadóktól egészen a védőkig minden játékosom az együttesért és a jó eredmény eléréséért küzdött. Néhány esetben szerencsénk volt, de azt tudni kell, hogy a futballban nem lehet elérni ehhez hasonló eredményt szerencse nélkül. Valamennyi játékosunk kifogástalan módon követte a taktikát, és mindannyian annak megfelelően segítették egymást, ahogyan előzetesen elterveztük. Amikor a magyar válogatott képes igazi csapatként játszani, a legtöbb ellenfélnek nagyon nehéz dolga van, ha le akarja győzni. Van még hátra két mérkőzésünk ebben a sorozatban, szeptemberben, és ha szerencsénk lesz, talán bent tudunk maradni ebben a divízióban, ami csoda lesz, mert előzetesen erről egyetlen magyar ember sem mert még álmodni sem.“

* Gareth Southgate (Anglia): „Vállalom a felelősséget a vereségért, és megértem a drukkerek és az újságírók csalódottságát. Mindkét, magyarok elleni meccsen megpróbáltam lehetőséget adni fiatal játékosoknak, de nem sikerült megtalálnom azt az egyensúlyt, amelyre szükségünk lett volna a jobb eredményhez. Ez az én döntésem volt, ezért mindkét esetben vállalom a felelősséget.“

Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló: Anglia – Magyarország 0-4 (0-1)

Wolverhampton, Molineux Stadion, 28.839 néző, vezette: Clément Turpin (francia).

Gólszerzők: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.).

Piros lap: Stones (82.).

Sárga lap: Stones (37., 82.), Walker (85.).

Anglia: Ramsdale – Walker, Guéhi, Stones, James – Gallagher (56. Mount), Phillips, Bellingham (68. Foden) – Saka (85. Maguire), Kane, Bowen (46. Sterling).

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai Attila – Fiola, Styles (56. Nagy Ádám), Schäfer, Nagy Zsolt – Sallai (78. Nego), Szoboszlai (56. Gazdag) – Szalai Ádám (68. Ádám Martin).

Egy kis statisztika

A magyar nemzeti együttes legutóbb 1953-ban győzött Angliában, akkor az évszázad mérkőzésén a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat diadalmaskodott 6-3-ra. Az angol válogatott 1928 márciusa óta nem kapott ki négygólos különbséggel hazai pályán: 94 évvel ezelőtt a skótok győztek 5-1-re Londonban. További érdekesség, hogy Sallai Roland lett az első magyar válogatott játékos Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor óta, aki legalább két gólt tudott szerezni idegenben Anglia ellen.