2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az idei ASA-találkozó félidejében – alulírott kérésére – a csapat történetének négy különböző időszakában védő kapusa összeállt egy fényképre. A sorrendet Varró Sándor határozta meg: a kép bal oldaláról jobb felé haladva időrendi sorrendben állította a kapu elé egykori-jelenlegi cimboráit. 

Balról az első az idén 80. életévét betöltő Sólyom Csaba – aki 1964 és 1979 között játszott Marosvásárhely legismertebb csapatánál, az AS Armatánál –, mellette a 66 éves dicsőszentmártoni Ioan Vunvulea, majd Varró Sándor (62) áll, míg a kép jobb oldalán Eugen Vodă (58) látható, aki 21 éve a Feröer szigeteken él feleségével, a Mureșul egykori kézilabdázójával, Adriana (Egri) Vodával. 

Sólyom Csaba – aki a helyi Energia, Voinţa és Mureşul együtteseinél is szerepelt –  1979-től kezdett edzősködni, előbb a klub gyermekközpontjában, majd a felnőttcsapatnál, 2000-ben ment nyugdíjba. Ő az egykori sportszervezet egyetlen olyan játékosa, aki a megalakulástól (Balázzsal, Sikóval, Czakóval, Bartókkal, Csutakkal, Tâmpănaruval, Ţiţi Dumitriuval alapító tagja volt a hajdani Mureşulból lett AS Armatának) szinte a megszűnésig szolgálta a klubot – soha nem hagyta el Vásárhelyt, bár kapott ajánlatot más alakulatoktól is. 

Ioan Vunvulea az 1975–1976-os bajnoki idény elején Dicsőszentmártonból, a helyi Chimicától került az ASA-hoz a nagybányai Fehér László kapustársával együtt, és az 1979–1980-as szezon végéig maradt. Az ASA-tól hazaigazolt Dicsőbe, ahol 1990-ig erősítette az akkori B osztályos Chimicát, utóbbi színeiben 243 mérkőzésen lépett pályára (egy évig a Szászrégeni Avântulnál is szerepelt). A rendszerváltás után testnevelő tanár volt szülővárosában, ahol két évvel korábban vonult nyugdíjba a Traian iskolából. 

Varró Sándor 1974-ben lett tagja az ASA-nak, a néhai Kiss Árpád „ifjú gárdájában”, aztán, a szamárlétrát végigjárva, 1980-ban került fel a nagycsapathoz, ahol 24 évesen, 1984-ben mutatkozott be. 1978–1980 között a Dicsőszentmártoni Chimicánál futballozott a B osztályban, majd visszatért nevelőegyütteséhez. Az ASA-tól 1988-ban a téli szünidőben Jenei Ferenccel, Adrian Botezannal és Cristian Moldovannal az akkor újdonsült B osztályos Elektromaroshoz került, de idővel visszatért az ASA-hoz, ahol 1995-ig tevékenykedett (mintegy 170 mérkőzésen lépett pályára), s végül egy évre elszerződött az akkori B osztályos Medgyesi Gaz Metanhoz.

Varró Sándor elvégezte az edzőiskolát, majd az A licences edzői képesítést is megszerezte, és Medgyesen kezdett el trénerkedni. 1996–2006 között a 2. ligában szereplő csapat segédedzője, kapusedzője, vezetőedzője (2000) is volt, aztán 2006–2008 között az akkor 3. ligában is szerepelt Szováta vezetőedzőjeként tevékenykedett, majd 2008 óta a Marosvásárhelyi Gaz Metan és az FCM II. csapatát irányította. Jelenleg a Maros megyei 4. ligás Ákosfalva vezetőedzője, amelynek első számú hálóőre a fia, a 25 éves Tamás. 

A kétszeres U21-es román válogatott Eugen Vodă előbb a néhai Kiss Madocsa, majd Mircea Ronea által edzett  ASA ifjúsági csapatának volt a hálóőre, aztán az 1984–1985-ös bajnoki évadtól a felnőttcsapat tagja, ahonnan az 1986–1987-es szezon téli szünetében két idényre az Elektromaroshoz igazolt. Később visszakerült nevelőegyesületéhez. Az ASA-tól 1992-ben elszerződött a Universitatea Craiovához, ahol 1998-ig futballozott, onnan egy évre újra hazaigazolt az ASA-hoz. 2001–2008 között a Feröer szigeteki második, majd első ligás Skála kapusa, kapusedzője, aztán vezetőedzője lett, ott akasztotta szögre a futballcsukát.

„Mindig büszkén és boldogan jövök haza Marosvásárhelyre, ahol futballkarrierem szép éveit éltem, és jólesik az egykori csapattársaimmal találkozni… Idén a Skálának sikerült a másodosztályból újra feljutnia az élvonalba, amelynek kapusedzője vagyok, ugyanakkor Európa egyik legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi cégénél dolgozom, a feleségem pedig testnevelő tanár a szigeteken” – mondta el az ASA-találkozón Eugen Vodă.

Fotó: Czimbalmos Ferenc Attila