2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Roberta Metsola lett Sassoli utódja

A képviselők kedden Roberta Metsolát (EPP, Málta) választották az Európai Parlament elnökének. Az első szavazási körben 458 szavazattal megválasztott képviselő 2024-ig tölti be tisztségét.

Négyen szálltak versenybe az Európai Parlament elnöki tisztségéért a 2019–2024-es ciklus második felére: Roberta Metsola (EPP, Málta), Alica Bah Kunke (Zöldek/EFA, Svédország), Kosma Złotowski (ECR, Lengyelország) és Sira Rego (Baloldal, Spanyolország). 

Kedden (tegnap) reggel 9 órától, közvetlenül az első forduló előtt röviden szólaltak fel a jelöltek. Az első forduló 9:30 és 10:15 óra között zajlott, az eredményt 11 órakor jelentették be.

Az elnöki tisztségre képviselőcsoportok vagy az úgynevezett alacsony érvényességi küszöböt elérő számú (azaz a képviselők huszadát, vagyis mind a 705 képviselő jelenléte esetén legalább 36) képviselő terjeszthet be jelöltet. 

Jelöltállítás, illetve a jelöltség visszavonása minden egyes szavazási kör előtt lehetséges.

Az elnököt titkos szavazáson, az érvényes szavazatok abszolút többségével, azaz a szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazattal választják meg. A járványhelyzet miatt a szavazást online tartották. Ha három szavazási körben sem sikerül megválasztani az elnököt, akkor a legtöbb szavazatot begyűjtő két jelölt között dől el a választás az utolsó, negyedik körben.

Az újonnan megválasztott elnök a választás végeztével nyitóbeszédet tarthat, majd a Parlament az ő elnökletével választja meg a Parlament elnökségének további tagjait (kedden és szerdán).


Az elnök jogkörei

A Parlament Eljárási szabályzatának 22. cikke értelmében az elnök széles körű végrehajtási és képviseleti jogkörrel rendelkezik. A szabályzatban konkrétan megfogalmazott feladatok mellett az elnök „rendelkezik mindazokkal a hatáskörökkel, amelyek a Parlament üléseinek levezetéséhez, valamint az ülések szabályszerű lefolytatásának biztosításához szükségesek”. A Parlament elnökének megválasztása az Eljárási szabályzat 14–16. cikke alapján történik.


Roberta Metsola: Szeretném, ha visszatérne az emberek hite és lelkesedése az európai projekt iránt

Roberta Metsola 1979-ben született Máltán. 2013 óta az Európai Parlament képviselője, most pedig a valaha megválasztott legfiatalabb elnöke lett. 2020 novemberétől töltötte be az első alelnöki posztot, majd David Sassoli elnök január 11-i halálát követően a Parlament megbízott elnöke volt. Az Európai Parlament történetének harmadik elnöknője lesz, Simone Veil (1979–1982) és Nicole Fontaine (1999–2002) után.

Metsola megválasztása utáni beszédében elmondta: „Elnökként elsőként David Sassoli örökségére szeretnék gondolni: harcos volt, Európáért és értünk, ezért a Parlamentért küzdött (…). Azzal tisztelgek emléke előtt, hogy elnökként mindig kiállok Európáért, a demokrácia, a méltóság, az igazság, a szolidaritás, az egyenlőség, a jogállamiság és az alapvető jogok jelentette közös értékeinkért.

Szeretném, ha visszatérne az emberek hite és lelkesedése az európai projekt iránt (…). Kedves európaiak, a következő években Európa-szerte többen ettől az intézménytől várják majd az iránymutatást, míg mások ehelyett a demokratikus értékeink és európai alapelveink határait próbálgatják majd. Fel kell vennünk a harcot az unióellenes szólamokkal, amelyek annyira könnyedén terjednek. A félretájékoztatás és a hamis információk terjesztése felerősödött a járvány idején, és számára mindig termékeny talaj a könnyen kiaknázható cinizmus és a nacionalizmus, az önkény, a protekcionizmus és a bezárkózás kínálta olcsó megoldások” – mondta Metsola, majd hangsúlyozta: „Európa azonban pont ennek ellentétéről szól. Arról, hogy kiálljunk egymásért, hogy közel hozzuk egymáshoz az embereket. Hogy megvédjük az alapító apák és anyák elveit, amelyek a háború romjaiból és a holokauszttól a békéig, a reményig, és a jólétig vezettek minket. 22 évvel ezelőtt Nicole Fontaine-t választották meg, 20 évvel Simone Veil elnöksége után. Nem kell ahhoz még 20 évet várnunk, hogy egy másik nő is itt állhasson” – jelentette ki Metsola elnök. (Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)


Sassolira emlékezett az EP 

„Folytatódik a demokráciáért vívott harcod”

Hétfőn a strasbourgi plenáris ülésen a képviselők lerótták a tiszteletüket az Európai Parlament múlt héten elhunyt elnöke, David Sassoli előtt. Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közleményben számolt be az eseményről. Ebből tallóztunk.

Az ünnepélyes megemlékezést megnyitó Roberta Metsola, a Parlament megbízott elnöke így fogalmazott: „Európa elvesztette egy vezetőjét, a demokrácia egy harcosát, mi pedig egy barátot. Mindig tudta, hogyan fordítsa az általa vallott értékeket valódi cselekvéssé.” Metsola kiemelte: Sassoli elnök „mindent megtett, hogy a Parlament a járvány legnehezebb időszakában is folytathassa munkáját, ezért tudtuk elfogadni azokat a fontos jogszabályokat, amelyekre Európának és az itt élőknek nagy szüksége volt.”


Sassoli számára Európa mindenekelőtt az itt élő embereket jelentette

A volt olasz miniszterelnök, európai parlamenti képviselő és Sassoli elnök jó barátja, Enrico Letta szerint David Sassoli számára „Európa nem csupán jogszabályok, intézmények és betűszavak kavalkádja volt. Nem. Európa mindenekelőtt az itt élő embereket, a szívüket és a lelküket jelentette. Ahogy David a Parlament ajtaját végig nyitva tartotta, arra törekedett, hogy ugyanígy Európa polgárai is nyitott ajtókat találjanak az egész kontinensen.”

„David összes harcában tisztán kivehető közös motívum, hogy az Európai Unió az értékek uniója” – mondta Letta. „David demokráciáért, szabadságért és a jogállamiságért vívott küzdelme mindnyájunk számára inspirációt jelent. Folytatjuk a munkádat. A te küzdelmed a mi küzdelmünk marad. Soha nem felejtünk el.”


Olyan tiszteletet ébresztett másokban, amely messze túlmutat az általa betöltött tisztségen

„David, (…) természetes módon olyan tiszteletet ébresztettél másokban, amely messze túlmutat az általad betöltött tisztségen” – mondta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel. Michel elnök David Sassoli „meleg, eredeti, mosolygós” személyiségéről beszélt, de, ahogy mondta, ha kellett, az elnök kemény is tudott lenni. Ugyan David Sassoli „politikai vezető és büszke európai” volt, a megemlékezésen „mindenekelőtt tőle mint embertől veszünk búcsút”, mondta Michel, elismerve Sassoli politikai identitása középpontját alkotó, társadalmi igazságossággal és szolidaritással kapcsolatos gondolatait.


„Mindig gondolatokkal viaskodott, sosem emberekkel”

A Francia Köztársaság elnöke és az EU Tanácsának soros elnöke, Emmanuel Macron „egy különlegesen kedves emberre” emlékezett, „akinek mosolya, jövőképe és ideálja egy egész kontinenst átfogott”. David Sassoli a járvány során „jószívéről és eltökéltségéről” tett tanúbizonyságot, és a Parlament elnökeként „barátsággal és példát mutatva” fordult Európa felé. Az ülésteremben „szervező erő és béketeremtő volt egyszerre”, és „mindig gondolatokkal viaskodott, sosem emberekkel”, emlékezett Macron elnök.

A francia elnöktől a képviselőcsoportok elnökei vették át a szót. Megingathatatlanul egyenes, tisztességes és kedves emberként emlékeztek David Sassolira, aki mindig kompromisszumkész volt, és megtalálta a közös pontot az eltérő elképzelésekben, ugyanakkor egy nehéz időszakban nagy előrelátással, eltökéltséggel és hozzáértéssel irányította a Parlamentet.


„Úgy tudunk rá legjobban emlékezni, ha folytatjuk munkásságát”

Sassoli elnök családtagjai, felesége és gyermekei is részt vettek a megemlékezésen. Több magas rangú közszereplő, így egyes tagállamok és az Európai Unió intézményeinek legmagasabb rangú politikai képviselői is jelen voltak, köztük Mario Draghi olasz, Xavier Bettel luxemburgi, Kiriakosz Mitszotakisz görög, Andrej Penković horvát és Robert Abela máltai miniszterelnök. Több tagállam parlamentjének elnöke is részt vett a megemlékezésen. Az ünnepség kezdetén egy rövid videófilmet vetítettek David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke címmel.